Aπό το "λεφτά υπάρχουν" στο.."την κάτσαμε την βάρκα"

Από το περίφημο προεκλογικό «λεφτά υπάρχουν», του κ. Παπανδρέου, η χώρα οδηγήθηκε σιδεροδέσμια στην προκρούστειο κλίνη της Τρόικας. Από το «δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα» του τέως υπουργού Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου, οι Ελληνες μετρούν πλειάδα φορομπηχτικών νόμων, καθώς και ένα γενναίο μαχαίρι στα εισοδήματά τους. Τώρα, προτού καλά καλά κλείσουν δύο μήνες από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, ο νέος «τσάρος» της Οικονομίας, και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Βενιζέλος, εμμέσως πλην σαφέστατα προαναγγέλλει νέα μέτρα λιτότητας. 

Δεν θα περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό από την «κυβέρνηση των Μνημονίων», η οποία συστηματικά προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους πολίτες, ενώ την ίδια στιγμή ράβει νέα, στενότερα κουστούμια για λογαριασμό τους. Αλλωστε, δύο χρόνια από τη στιγμή που η ίδια έβαλε τη χώρα στο γύψο της φτώχειας και της υπανάπτυξης, οι λανθασμένες πολιτικές της αντί να μειώνουν το οικονομικό πρόβλημα, το διογκώνουν. Χθες, ο κ. Βενιζέλος προέβλεψε ότι η ύφεση το 2011 θα ανέλθει στο 4,5%. Ωστόσο, ο σχεδιασμός του Μεσοπρόθεσμου έγινε με βάση το 3,5%-3,9%. Και το χειρότερο. Το πρώτο εξάμηνο του έτους το ποσοστό αυτό κυμάνθηκε στο 7,5%. Θα πρέπει, λοιπόν, να αποκτήσει μαγικές ικανότητες ο κύριος αντιπρόεδρος, για να το περιορίσει στο 1,5% το β’ εξάμηνο.

Στο μεταξύ η έκτη δόση του δανείου, που επρόκειτο να δοθεί τον Σεπτέμβριο, μετατίθεται, και τουλάχιστον τρεις χώρες της Ε.Ε. ζητούν «εμπράγματες εγγυήσεις» για να δώσουν χρήματα. Κι όμως, τη στιγμή που υπάρχουν κυβερνητικές διαρροές ότι χρειάζονται νέα μέτρα, ύψους 4-5 δισ. ευρώ, πέραν αυτών του Μεσοπρόθεσμου, ο κ. Βενιζέλος δηλώνει ότι «δεν πρέπει να υπάρξουν νέα μέτρα» που να επιβαρύνουν τα μεσαία και μικρά εισοδήματα. Μπορεί κανείς να τον πιστέψει;
 ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Σχόλια