Εφιάλτης ΦΠΑ στην κουζίνα...

Mπορεί ο πλανήτης χρήμα να φλέγεται, όμως η κυβέρνηση συνεχίζει να πράττει αυτό που ξέρει πολύ καλά. Να βάζει νέους φόρους, στην απέλπιδα προσπάθειά της να περιορίσει τις μαύρες τρύπες του Προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο αυτό από την 1η Σεπτεμβρίου ο ΦΠΑ αυξάνεται από 13% σε 23% για εκατοντάδες προϊόντα, όπως αναψυκτικά, καφέδες, ροφήματα αλλά και για όλες τις υπηρεσίες εστίασης.
Η μετάταξη αυτή ισοδυναμεί με μία αύξηση τελικών τιμών της τάξης του 9%, που θα επιβαρύνει τους καταναλωτές, θα πλήξει καίρια τον ημιθανή κλάδο της εστίασης και θα επιδεινώσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση είχε δώσει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη του τουρισμού, και για το λόγο αυτό είχε μειώσει από την 1η Ιανουαρίου τον ΦΠΑ στο 6,5% για τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Τώρα αναιρεί σε σημαντικό βαθμό τη φορολογική ελάφρυνση καθώς η ημιδιατροφή και τα πρωινά θα χρεώνονται με ΦΠΑ 23%. Παράλληλα γίνεται ακριβότερη η εστίαση σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς ενώ αναμένονται χιλιάδες ακόμη λουκέτα σε ταβέρνες και εστιατόρια. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση λειτουργεί αψυχολόγητα σε βάρος της αγοράς αλλά και των οικογενειακών προϋπολογισμών.
Αντί να δώσει έμφαση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπως υποσχόταν, χτυπά την πιο βαριά βιομηχανία της χώρας σε μία οριακή περίοδο για τις αντοχές της οικονομίας. Μόνο που η υπερφορολόγηση δεν είναι λύση αλλά ο συντομότερος δρόμος για την ενίσχυση των δυνάμεων της ύφεσης.
EΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Σχόλια