Σωτήρας ο Μπερλουσκόνι;

 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι μίλησε χθες στο κοινοβούλιο και στη γερουσία για την κατάσταση της οικονομίας στη χώρα του. Θα
Διήρκησε πολύ καιρό μέχρι ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι να αποφασίσει να τοποθετηθεί για τις οικονομικές πιέσεις που δέχεται η χώρα του. Από τότε που αποφασίστηκε το πακέτο περικοπών περίπου 80 δις ευρώ σχεδόν εξαφανίστηκε. Τώρα ήθελε να στείλει ένα μήνυμα πως είναι και πάλι παρών. Οι προσδοκίες ήταν μεγάλες, όπως λέει ο Πάολο Γκράλντι από την ιταλική εφημερίδα Il Messagero:
«Ο Μπερλουσκόνι μπορεί να βγει ενισχυμένος αλλά και να αποδυναμωθεί. Είναι μια σημαντική δοκιμασίας για αυτόν σαν ηγέτη».

Κατά την άποψη της αντιπολίτευσης ο Μπερλουσκόνι έχει αποτύχει παταγωδώς. Για τον Πιερ Λουίτζι Μπερζάνι από το Δημοκρατικό Κόμμα, η μόνη χάρη που ο Μπερλουσκόνι έκανε στη χώρα του ήταν να περιμένει να μιλήσει αφού έκλεισε το χρηματιστήριο.
Ο Μπερλουσκόνι δεν είχε να πει κάτι καινούργιο εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές. Η κρίση δεν είναι ιταλική επανέλαβε ο καβαλιέρε, αλλά παγκόσμια, η χώρα του όμως παραμένει σταθερή. Οι ιταλικές τράπεζες πέρασαν τα τεστ αντοχής και διαθέτουν επαρκή κεφάλαια. Υπεύθυνη για τη σημερινή κατάσταση είναι η κρίση στην Ελλάδα και η καθυστερημένη αντίδραση της Ε.Ε. Εκτός αυτού η ανασφάλεια σε όλο τον κόσμο μεγάλωσε εξαιτίας των ΗΠΑ, τόνισε ο Μπερλουσκόνι.
Βέλη στις αγορές
Αυτό που ήταν ιδιαίτερα αξιοπρόσεχτο ήταν ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επαίνεσε τα πρόγραμμα περικοπών του υπ. Οικονομικών Τρεμόντι παρά τις μεταξύ τους δύσκολες σχέσεις. Στη γερουσία μάλιστα κάθονταν δίπλα-δίπλα. Ο Μπερλουσκόνι στην ομιλία του στράφηκε κυρίως κατά των αγορών:
«Οι αξιολογήσεις των επενδυτών για τα ομόλογά μας δεν λαμβάνουν υπόψιν τους ούτε τη σταθερότητα του τραπεζικού μας συστήματος, ούτε την αντοχή των οικογενειών μας και της μεσαίας τάξης, ούτε ότι στον τομέα των ακινήτων δεν υπάρχουν προβλήματα ούτε για τη δημοσιονομική μας πολιτική κατά τη διάρκεια της κρίσης».
Κατά την άποψη πολιτικών αναλυτών τον λόγο αυτό θα μπορούσε να τον είχε εκφωνήσει και πριν από τρεις εβδομάδες. Η κριτική της αντιπολίτευσης ήταν ιδιαίτερα σκληρή, διότι τον θεωρεί προσωπικά υπεύθυνο για την κρίση της χώρας. Τον θεωρεί προσωπικά αναξιόπιστο και αυτό είναι ο λόγος που οι επενδυτές φεύγουν από τη χώρα. Για το λόγο αυτό η αντιπολίτευση ζητά νέες εκλογές.
Daniela Stahl / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15295759,00.html

Σχόλια