Oι Γερμανοί ξανάρχονται

  Ανάπτυξη της οικονομίας μέσω επενδύσεων σε ένα ελκυστικό και ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον είναι το ζητούμενο στη διάσκεψη του υπ. Οικονομικών με τη συμμετοχή της αφρόκρεμας από τη γερμανική οικονομία.
20 επικεφαλείς ενώσεων του οικονομικού και επιχειρηματικού κόσμου της Γερμανίας και ένας υπουργός βάζουν σήμερα επί τάπητος ένα σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας. Την πρόσκληση έκανε ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ μόλις την περασμένη Παρασκευή. Η σπουδή αυτής της συνάντησης προκάλεσε κάποια έκπληξη δεδομένου ότι γίνεται σε περίοδο θερινών διακοπών. Είναι και ο λόγος που πολλοί σύνδεσμοι και ομοσπονδίες, όπως ο Σύνδεσμος Γερμανών Βιομηχάνων και το Γερμανικό Βιομηχανικό Εμπορικό Επιμελητήριο αποστέλλουν τους διευθύνοντες συμβούλους και όχι του προέδρους τους.
 «Δεν υπάρχουν συνταγές – πατέντα»
 «Η Ελλάδα θα πρέπει να πορευτεί νέους δρόμους, αν θέλει να γίνει πιο ανταγωνιστική», είπε στην διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Handelsblatt, ο Γιεργκ Χίντζε από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας (HWWWI) του Αμβούργου. «Δεν υπάρχουν λύσεις πατέντα, ούτε εκ των προτέρων υποδείξεις σε ποιούς τομείς ή κλάδους θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις. Θα πρέπει να αναβαθμιστεί το επενδυτικό περιβάλλον μέσω φοροελαφρύνσεων και διευκολύνσεων στις αποσβέσεις. Από την πλευρά του κράτους», συνεχίζει ο Χίντζε, «θα πρέπει να απορροφηθούν τα κονδύλια από τα κοινοτικά ταμεία χωρίς καμιά ελληνική συγχρηματοδότηση και να ελεγχθεί η αποτελεσματική επένδυσή τους. Ο ΄Ανσγκαρ Μπέλκε, οικονομολόγος,  από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) ρίχνει το βάρος στις ευκαιρίες που ανοίγονται. «Αν επενδύσουμε με χαμηλό κόστος και εργατικά, τότε αξίζει να γίνει η Ελλάδα ένα κομμάτι της αλυσίδας της παγκόσμιας παραγωγής. Θα μπορέσουμε παράλληλα να απεξαρτητοποιηθούμε σε ένα μεγάλο βαθμό από τους ασιατικούς χώρους παραγωγής όπως πχ, η Κίνα. Και βέβαια σε όλα αυτά παίζει και η σκέψη ότι δεν θέλουμε να κάνουμε χάρη στους Έλληνες, αλλά να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία που προσφέρει η Ελλάδα».
 
Ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον
 
BDI:                           καταπολέμηση της γραφειοκρατίαςΤο κλειδί για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης είναι ένα διαφανές και σαφές επενδυτικό πλαίσιο. «Τώρα ήρθε η ώρα της πολιτικής να δράσει», λέει ο Μάρκους Κέρμπερ, διευθύνων σύμβουλος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI), «Το βασικό έλλειμμα που θα πρέπει να καλύψει η ελληνική κυβέρνηση είναι η υιοθέτηση γρήγορων διαδικασιών αδειοδότησης και διοικητική ευελιξία». Ένα άλλο πρόβλημα είναι η χορήγηση δανείων. Το BDI προτείνει τη δημιουργία μια τράπεζας ενίσχυσης των επενδύσεων κατά το πρότυπο της γερμανικής KfW, που θα χορηγεί δάνεια σε μικρομεσαίους επενδυτές. Την ίδια άποψη πρεσβεύει και το Γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο (DIHK). «Αυτή την περίοδο τα δάνεια είναι 0,0» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπός του Φόλκερ Τράιερ. «Δεν χρηματοδοτούνται ούτε επενδυτικά προγράμματα που χρηματοδοτεί κανονικά κάθε τράπεζα του κόσμου», είπε. Οι αντδράσεις είναι πάντως θετικές. "Η Ελλάδα θα πρέπει να επανέλθει στο δρόμο της υγείας", είπε σε γερμανικό ραδιόφωνο ο Φόλκερ Τράιερ, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου. "Είναι σημαντικό να επιστρέψει τα δάνεια, είναι και προς το συμφέρον του φορολογούμενου" τόνισε
Αν από τη συνάντηση θα προκύψουν κάποιες συμφωνίες, δεν είναι ακόμη σαφές. Οι εκπρόσωποι της γερμανικής οικονομίας ζητούν πάντως εγγυήσεις ότι τα χρήματά τους δεν θα πάνε χαμένα επενδύοντάς τα στην Ελλάδα.
 http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15270728,00.html
Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου

Σχόλια