Σινεμαδάκι με κεφτεδάκι και... μοχίτο!


Χειροποίητα κεφτεδάκια, σουβλάκια με σπιτικές τηγανιτές πατάτες, δροσιστικά κοκτέιλ και για επιδόρπιο… εξωτική φρουτοσαλάτα! Με πλούσια μενού, παραδοσιακές συνταγές «της μαμάς» και ειδικές προσφορές, τα θερινά σινεμά προσπαθούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των απανταχού σινεφίλ και να προσελκύσουν πελάτες!
Στα σπιτικά φαγητά από αγνά υλικά και στο φθηνό εισιτήριο ψάχνουν αντίδοτο στην κρίση οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας και του Πειραιά. Την ίδια ώρα, για να βγουν νικητές στη μάχη του καλοκαιριού με τους θερινούς πολυκινηματογράφους, τα συνοικιακά σινεμά προχωρούν σε εκπτώσεις και προσφορές, βγάζοντας ακόμη και κάρτες μέλους για τους τακτικούς πελάτες!


«ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ» ΣΤΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Σκυμμένη πάνω από ένα τηγάνι, η κυρία Χρυσούλα, η οποία εργάζεται ως μαγείρισσα στον δημοτικό κινηματογράφο «Μάρθα Καραγιάννη» (πρώην «Κατερίνα») στο Κερατσίνι, γυρίζει κάθε τόσο τα κεφτεδάκια για να μην «αρπάξουν».

Την ίδια ώρα, η ψησταριά δουλεύει ασταμάτητα… στέλνοντας μηνύματα καπνού στη γειτονιά ότι ξεκινά η προβολή. «Κάθε πιάτο δεν κοστίζει πάνω από 5 ώς 6 ευρώ και είναι όλα πολύ νόστιμα και ποιοτικά. Μπορεί κάποιος να κόψει ένα εισιτήριο και να φάει δύο σουβλάκια με μία μπίρα ή ένα αναψυκτικό, αντί να πάει σε μια ταβέρνα και να ξοδέψει πολλά χρήματα» λέει στην «Espresso της Κυριακής» ο Ανδρέας Γιαννουκάκης, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος του δημοτικού κινηματογράφου.
Οπως μας πληροφορεί, προσαρμοσμένο στην κρίση είναι και το εισιτήριο, αλλά και κάποιες ειδικές προσφορές που γίνονται τα τελευταία χρόνια: «Το κανονικό εισιτήριο κοστίζει έξι ευρώ και το παιδικό τέσσερα ευρώ. Για τους σινεφίλ υπάρχει και η κάρτα μέλους, η οποία στοιχίζει πενήντα ευρώ και ισχύει όλο το καλοκαίρι, για όλες τις ταινίες» τονίζει ο κ. Γιαν

ννουκάκης σημειώνοντας ότι σε καιρό κρίσης πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να συνδυάσουν τη βραδινή έξοδό τους για φαγητό με μια καλή ταινία.

«ΣΙΝΕ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ» ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ
Πιστό στα καλομαγειρεμένα φαγητά και στις σπιτικές συνταγές παραμένει επίσης το «Σινέ Παράδεισος», ο ιστορικός κινηματογράφος του δήμου Κορυδαλλού. Φημισμένα είναι τα κεφτεδάκια της κυρίας Λίτσας, για τα οποία τα Σαββατοκύριακα ο κόσμος κάνει ουρά στο φουαγέ. Μάλιστα, τις «καλές» μέρες μπορεί να πουληθούν ακόμη και τριάντα μερίδες μάς ενημερώνει η μαγείρισσα του «Σινέ Παράδεισος», η κ. Λίτσα Αραούζου. «Ερχονται από πολύ μακριά και παραγγέλνουν κεφτεδάκια. Μας προτιμούν και μερικές κυρίες που θέλουν να παραγγείλουν για τους άντρες τους στο σπίτι» λέει η 57χρονη μαγείρισσα.
Αλλα φαγητά που μπορεί να επιλέξει κάποιος αντί για τυποποιημένα σνακ είναι το χοιρινό φιλέτο και διάφορες σαλάτες, τα οποία, αν συνδυαστούν π.χ. με γλυκό, δεν ξεπερνούν τα εννέα ευρώ. Δηλαδή, μπορεί μια οικογένεια να απολαύσει την ταινία της αρεσκείας της και παράλληλα να γευματίσει ξοδεύοντας 30 ευρώ.


«ΑΛΣΟΣ» ΣΤΗ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
Κάποια θερινά σινεμά έχουν κάνει στροφή σε πιο γκουρμέ γεύσεις! Ενα από αυτά είναι και το «Σινέ Αλσος» στο άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας που σερβίρει… κοκτέιλ μοχίτο, σουβλάκια «σφηνάκια» και φρουτοσαλάτα: «Το κάθε πιάτο δεν κοστίζει πάνω από έξι ευρώ, ενώ η μπίρα στοιχίζει δυόμισι ευρώ. Μέχρι στιγμής ο κόσμος έχει ανταποκριθεί θετικά και φαίνεται να του αρέσει» επισημαίνει ο Γιάννης Χατζηδημητρίου, ο οποίος δουλεύει στην οικογενειακή επιχείρηση από παιδί.

«Με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, έχει γίνει πιο απαιτητικός και θέλει τα χρήματα που δίνει να πιάνουν τόπο» μας λέει σημειώνοντ 
ας: «Σαν μέτρο στην κρίση κάθε Τετάρτη η γενική είσοδος είναι έξι ευρώ».


Στην καμπίνα προβολής από... κούνια
ΛΕΖΑΝΤΕΣ
F10. Ο κ. Αλέξανδρος Κρητικός είναι από τους πιο παλιούς μηχανικούς προβολής.
F9. «Είμαι παιδί των σινεμά» λέει ο μηχανικός κ. Γιώργος Φουστέρης.

Είτε πίσω από τα γκισέ των εισιτηρίων είτε δίπλα σε κάποια μηχανή προβολής, οι άνθρωποι που δουλεύουν στα θερινά σινεμά έχουν συνδέσει αναπόσπαστα τη ζωή τους με αυτά, συνεχίζοντας έτσι και την παράδοση των πατέρων τους.

Ο Αλέξανδρος Κρητικός είναι από τους πιο παλιούς μηχανικούς προβολής. Οπως λέει, από πολύ μικρός ήξερε ότι θα έκανε αυτήν τη δουλειά: «Ο πατέρας μου ήταν μηχανικός και με έπαιρνε μαζί του στην καμπίνα προβολής. Ουσιαστικά μεγάλωσα δίπλα σε μπομπίνες» λέει στην «Espresso της Κυριακής» ο κ. Κρητικός.

Αμέσως μετά βγάζει και μας δείχνει μια φωτογραφία, στην οποία εικονίζεται ένα αγοράκι δίπλα σε μία μηχανή Bower: «Το παιδάκι αυτό είμαι εγώ. Η φωτογραφία τραβήχτηκε πριν από σαράντα έξι χρόνια. Τεσσάρων ετών ακόμη, ανέβαινα στην καμπίνα και την πείραζα. Ο πατέρας μου με κουβαλούσε μαζί του και έτσι αγάπησα αυτήν τη δουλειά» θυμάται.

Η δουλειά του είναι κατά βάση μοναχική μας λέει αμέσως μετά. «Προσφέρεται για… φιλοσοφία. Ουσιαστικά είμαστε “μέσα” και “έξω” από τον κόσμο. Πάνω απ’ όλα όμως, τα θερινά σινεμά είναι ένα μοναδικό φαινόμενο. Ενα υπόλοιπο ρομαντισμού που έχει λείψει από την εποχή μας. Βέβαια, ο συνδυασμός με τα σουβλάκια τού στερεί κάπως την Τέχνη. Παλιά δεν υπήρχαν τέτοιες μυρωδιές ψησταριάς. Αυτό με ενοχλεί λίγο. Η τσίκνα από τα σουβλάκια δεν ταιριάζει στα θερινά σινεμά, αλλά από την άλλη αποφέρει έσοδα στους κινηματογράφους που διέρχονται κρίση» καταλήγει ο 50χρονος μηχανικός προβολής.

«Παιδί των σινεμά» χαρακτηρίζει τον εαυτό του και ο μηχανικός Γιώργος Φουστέρης: «Κάνω αυτήν τη δουλειά είκοσι τέσσερα χρόνια. Εχω μεγαλώσει μες στους κινηματογράφους και τους έχω αγαπήσει. Ο πατέρας μου ήταν επίσης μηχανικός. Η μητέρα μου με πήγαινε με το καροτσάκι στην καμπίνα και με φύλαγε ο πατέρας μου. Ετσι κόλλησα το “μικρόβιο”» λέει και προσθέτει: «Η καλύτερη στιγμή είναι την ώρα που ετοιμάζω την ταινία. Πρέπει να μπει η ταινία στη σωστή φορά στην μπομπίνα για να μπορέσει να παίξει κανονικά. Μετά να προσθέσεις τα τρέιλερ, τις διαφημίσεις, το διάλειμμα… Εχω δύο κόρες και χαίρομαι πολύ, επειδή η μία έχει εκδηλώσει την επιθυμία να συνεχίσει τη δουλειά μου!».

http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=2&catid=1&artid=1395834
ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ
Φωτ.: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΣΙΑΣ

Σχόλια