Καλύτερη στον κόσμο η ελληνική ρίγανη


«Στην Ελλάδα φύεται η καλύτερη ρίγανη στον κόσμο από πλευράς ποιότητας, καθώς το ποσοστό του αιθέριου ελαίου με την πολύ σημαντική βιολογική του δράση (οριγανέλαιο) που περιέχει η ξηρά ρίγανη, αν και συνήθως κυμαίνεται στο 3-5%, ωστόσο μπορεί να φθάσει και πάνω από 7%, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο στην ελληνική ρίγανη!!! Σημειώνουμε δε πως ανήκει στα φυτά με το μεγαλύτερο περιεχόμενο βιταμίνης C, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και, μεταξύ άλλων, διευκολύνει την πέψη, έχει αποχρεμπτικές, αντιδιαρροϊκές, αντιφλεγμονώδεις, βακτηριοκτόνες και αντιαιμορραγικές ικανότητες, αυξάνει την ούρηση και το ίδρωμα και διεγείρει τη μήτρα
. Υπό μορφή τσαγιών χρησιμοποιείται σαν ηρεμιστικό μέσο για το νευρικό σύστημα, βοηθάει στην υπέρταση και αρτηριοσκλήρυνση. Ακόμη, εξωτερικά χρησιμοποιείται υπό μορφή εμπλάστρων και για πλυσίματα στην αρθρίτιδα, μυϊκούς πόνους, πλυσίματα των πληγών, έκζεμα, φαγούρα, καλόγερους και πυώδη σπυριά, ενώ το αιθέριο έλαιο της ρίγανης χρησιμοποιείται για των κατευνασμό των πόνων των χαλασμένων δοντιών».
Εξάλλου, σύμφωνα με τον Αναστάσιο Παπαλαζάρου (Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο), «έχει βρεθεί ότι η ρίγανη έχει 12 φορές ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 από την πατάτα και 42 από το μήλο. Παράλληλα, η ρίγανη αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, σιδήρου και β-καροτίνης. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα καθιστώντας ιδανική τη σχέση ρίγανης-κρέατος. Μάλιστα οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πως το κρέας που τρώμε περιέχει νιτρικά, τα οποία συνδυαζόμενα με τις αμίνες του στομάχου δημιουργούσαν νιτροζαμίνες που είναι εν δυνάμει καρκινογόνες ουσίες. Βάζοντας όμως ρίγανη στο κρέας , προστατεύουμε τον οργανισμό μας από την παραπάνω «συμπαιγνία» και μαζί, όχι μόνο του δίνουμε γεύση, αλλά τονώνουμε και τη θρεπτική του αξία».
Το πολύτιμο αυτό δώρο της ελληνικής φύσης, θα έχει την τιμητική του στις 9/7, στη «Γιορτή Ρίγανης 2011» στο Δήμο Βόλβης Θεσσαλονίκης, όπου μεταξύ άλλων θα μιλήσουν για τους εναλλακτικούς τρόπους χρήσης αυτού του προϊόντος για φαρμακευτικούς, διατροφικούς και καλλυντικούς σκοπούς, επιστήμονες, αλλά και σεφ. Όπως τονίζουν μάλιστα οι διοργανωτές, στη Θεσσαλονίκη (Αρέθουσα Δήμου Βόλβης) βρίσκεται η μεγαλύτερη σε έκταση καλλιέργεια ρίγανης στην Ελλάδα. (* Εγκυκλοπαίδεια των Βοτάνων)
ΤΑΝΙΑ ΜΥΛΩΝΑ

http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=42814

Σχόλια