Η κρίση "διώχνει" τα παιδιά από τους γονείς


Η οικονομική κρίση και η ανέχεια «χωρίζουν» τους γονείς από τα παιδιά τους. Εως και 50% έχουν αυξηθεί οι αιτήσεις οικογενειών προς ορφανοτροφεία και άλλα ιδρύματα, με τις οποίες ζητούν βοήθεια για να μεγαλώσουν τα αγγελούδια τους.
Πρόκειται για μια εφιαλτική πραγματικότητα, την οποία βιώνουν καθημερινά χιλιάδες γονείς. Η Ελλάδα κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των κρατών της Ευρώπης, όσον αφορά τις χώρες όπου παιδιά μεγαλώνουν μέσα σε άπορες οικογένειες οι οποίες αδυνατούν να τους προσφέρουν ακόμη και τα βασικά αγαθά! Η οικονομική κρίση και η ανεργία έρχονται να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Το τελευταίο χρόνο η κατάσταση έχει γίνει δραματική.


Σύμφωνα με όσα δηλώνει στην «Espresso της Κυριακής» ο πρόεδρος του Ιδρύματος Χατζηκώνστα και καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αλέξανδρος Πανεθυμιτάκης, η αύξηση των αιτήσεων προς το ορφανοτροφείο κυρίως για μικρά παιδιά του δημοτικού σχολείου που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αγγίζει το 50%! Μάλιστα, όπως ο ίδιος διευκρινίζει, σε αυτό το ποσοστό δεν συμπεριλαμβάνονται τα παιδιά που στέλνονται στο ίδρυμα κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, όπως για παράδειγμα όσα έχουν υποστεί κακοποίηση.
«Το ποσοστό των φτωχών παιδιών που ζουν στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατακόρυφα και είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, αφού σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και την Τράπεζα της Ελλάδας αγγίζει το 23% του πληθυσμού» αναφέρει ο κ. Πανεθυμιτάκης και τονίζει: «Αυτό το ποσοστό μεταφράζεται σε περίπου 400.000 παιδιά. Οπως καταλαβαίνετε, είναι ένας τεράστιος αριθμός. Δυστυχώς ο δημόσιος προϋπολογισμός αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτών των παιδιών που δεν έχουν φωνή αλλά έχουν λόγο ύπαρξης».
Αναφορικά με τις άπορες οικογένειες οι οποίες απευθύνονταιι στο Ιδρυμα ζητώντας βοήθεια, ο κ. Πανεθυμιτάκης λέει: «Υπάρχουν περιπτώσεις που και οι δύο γονείς είναι άνεργοι, ενώ σε κάποιες άλλες ο πατέρας έχει αποβιώσει και η άνεργη μητέρα προσπαθεί να συντηρήσει τρία ή ακόμη και τέσσερα παιδιά με ένα μικρό επίδομα που λαμβάνει από την Πολιτεία. Ετσι πολλά από αυτά αναγκάζονται να βγουν στον δρόμο και να ζητιανέψουν στα φανάρια, ώστε να συνεισφέρουν στο πενιχρό οικογενειακό εισόδημα».
Το Ορφανοτροφείο του Ιδρύματος Χατζηκώνστα στηρίζει αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους μέσα από διάφορα προγράμματα, όπως η φιλοξενία στο οικοτροφείο και η ημερήσια στήριξη. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος μας λέει σχετικά: «Ενα από τα προγράμματά μας αφορά τα παιδιά των μονογονεϊκών οικογενειών, τα οποία παρακολουθούμε και στηρίζουμε οικονομικά, ενώ εξακολουθούν να μένουν στο σπίτι τους. Ενα άλλο πρόγραμμα αφορά τις οικογένειες που βιώνουν μια κρίσιμη κατάσταση, η οποία μπορεί να οφείλεται σε ένα δυστύχημα, μια ασθένεια ή μια φυλάκιση γονέα, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μένουν μόνα τους. Εκεί, σε συνεργασία με τους δήμους παρεμβαίνουμε και στηρίζουμε όπου και όπως μπορούμε.
Επιπλέον εξαιρετικά σημαντικό είναι το πρόγραμμα της ημερησίας φροντίδας. Αφορά παιδιά απόρων οικογενειών τα οποία μπορούν να έρχονται στο Ιδρυμα και να τρώνε, να μελετάνε και να επιστρέφουν στο σπίτι τους το βράδυ».
Δέκα αιτήσεις σε λίγες ημέρεςΙδια είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη, καθώς τον τελευταίο καιρό πολλές οικογένειες απευθύνονται σε ιδρύματα της πόλης επειδή δεν μπορούν να συντηρήσουν τα παιδιά τους. Την ίδια στιγμή, οι αιτήσεις οικογενειών στον νομό Θεσσαλονίκης για τη χορήγηση ειδών πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα τρόφιμα, έχουν διπλασιαστεί.
«Εχουμε τουλάχιστον δέκα περιπτώσεις οικογενειών που ζήτησαν βοήθεια πρόσφατα» αποκαλύπτει στην «Espresso της Κυριακής» ο διευθυντής του Παιδικού Χωριού SOS Γιώργος Μπασδάρης. «Οι γονείς ενδιαφέρονται για τα παιδιά τους, αλλά λόγω της οικονομικής ανέχειας δεν μπορούν να προσφέρουν ούτε τα βασικά. Γι’ αυτόν τον λόγο αναζητούν λύσεις, όπως είναι η φιλοξενία των παιδιών τους σε ιδρύματα» σημειώνει ο ίδιος.
Ο κ. Μπασδάρης επισημαίνει ότι σίγουρα θα υπάρχει εμφάνιση και αύξηση του φαινομένου όσο θα διαρκεί η οικονομική κρίση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως τέτοιες περιπτώσεις οικογενειών θα αυξάνονται ολοένα και περισσότερο λόγω της υπάρχουσας κατάστασης. «Από τον Σεπτέμβριο σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε μια πολύ οργανωμένη πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση αυτού του κοινωνικού ζητήματος».
Την αύξηση των αιτήσεων για βοήθεια επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Νομού Θεσσαλονίκης «Οι Αγιοι Πάντες» Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Εχουν διπλασιαστεί οι αιτήσεις οικογενειών για τη χορήγηση τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Κάθε ημέρα όλο και έρχονται οικογενειάρχες στα γραφεία μας για να ζητήσουν να τους χορηγηθούν τρόφιμα».

http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=2&catid=1&artid=1396831
ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΜΟΣΧΟΒΟΣ

Σχόλια