Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στη "μαύρη" εργασία

Τα πρωτεία στην αδήλωτη εργασία κρατάει η χώρα μας μαζί με τη Βουλγαρία σε ολόκληρη τη Γηραιά Ηπειρο, σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν που διεξήχθη σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οπως προκύπτει από τα πλέον επίσημα στοιχεία της κεντρικής υπηρεσίας των Βρυξελλών, η «μαύρη» εργασία στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 20% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, κάτι που μεταφράζεται σε 500.000 εργαζομένους που δεν έχουν δηλωθεί σε κανέναν ασφαλιστικό φορέα!
Σύμφωνα με την έρευνα, η αδήλωτη εργασία αφορά κυρίως δύο κατηγορίες εργαζομένων:

1. Ελληνες οι οποίοι εργάζονται ανασφάλιστοι και δεν εμφανίζονται σε καμία συναλλαγή του εργοδότη με τις αρμόδιες αρχές (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, Οργανισμός Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού κ.λπ.).
2. Αλλοδαπούς οι οποίοι είτε βρίσκονται παράνομα στη χώρα, και άρα τα στοιχεία τους δεν υπάρχουν σε καμία υπηρεσία του κράτους, είτε βρίσκονται νόμιμα στην Ελλάδα, αλλά δεν έχουν δικαίωμα να εργάζονται.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στους αδήλωτους εργαζομένους συμπεριλαμβάνονται και οι έχοντες δεύτερη εργασία (η πρώτη εκ των οποίων είναι συνήθως νόμιμη), οι εργαζόμενες στις οποίες έχει χορηγηθεί από τον ΟΑΕΔ η ειδική άδεια παροχής προστασίας μητρότητας, καθώς και οι εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται καθ' υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου εργασίας.
Την ίδια ώρα κλιμάκια του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ άρχισαν να πραγματοποιούν ελέγχους σε όλη τη χώρα προκειμένου να διαπιστώσουν επιχειρήσεις που έχουν αδήλωτους εργαζομένους. Βαρύτητα έχει δοθεί στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, του Νοτίου Αιγαίου, της Δυτικής Ελλάδας, του Ιονίου και της Κρήτης, οι οποίες εμφανίζουν και τα υψηλότερα ποσοστά «μαύρης» εργασίας.
Η προσπάθεια συντονισμού των ελεγκτικών μηχανισμών ξεκίνησε στις αρχές του έτους 2010 και μέχρι σήμερα από τα μικτά κλιμάκια ΣΕΠΕ - ΕΥΠΕΑ έχουν διενεργηθεί περίπου 8.760 έλεγχοι.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

ΕΣΠΡΕΣΣΟ

Σχόλια