Το Γερμανικό σχέδιο...(Ελληνικό δεν υπάρχει)

Άγκελα Μέρκελ: ανταγωνσιμός μόνο με επενδύσεις Αφετηρία της «συνάντησης κορυφής» στο υπουργείο Οικονομίας είναι η πεποίθηση ότι αν η Ελλάδα δεν ξεπεράσει τις διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας της, δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει την οικονομική κρίση όσα πακέτα διάσωσης κι αν της δοθούν. Με βάση λοιπόν αυτή τη θέση που διατύπωσε η καγκελάριος στην τελευταία της συνέντευξη τύπου πριν φύγει για διακοπές, ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στις ρίζες του, ο Φίλιπ Ρέσλερ εκπόνησε ένα σχέδιο από 16 σημεία που ονόμασε «Επενδυτική και Αναπτυξιακή Επίθεση για την Ελλάδα» κάτι σαν ένα σχέδιο Μάρσαλ που έχει την καθαρά γερμανική του πτυχή, αλλά και πρωτοβουλίες σε συνέργεια με προγράμματα της Ε.Ε. Οι συζητήσεις δεν γίνονται μόνο με τους εκπροσώπους από την οικονομία αλλά και με 8 στελέχη του υπ. Εξωτερικών διότι, όπως είπε ο Ρεσλερ, «θέλουμε να πλησιάσουμε και την Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δυνατότητες να βοηθήσει την Ελλάδα στη διαδικασία ανεύρεσης επενδυτών».
Βασικά σημεία του γερμανικού σχεδίου
Εκτός από τη σημερινή διάσκεψη τα βασικά σημεία της γερμανικής πρωτοβουλίας είναι τα εξής:                                                                           
 
  • Εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας στη βάση του προγράμματος που συμφώνησε η Γερμανία με την Ελλάδα τον Μάρτιο του 2010
  • Υλοποίηση συγκεκριμένων σχεδίων ιδιαίτερα στους τομείς ενέργειας (ΑΠΕ, εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, αναβάθμιση δικτύων, εξοικονόμηση ενέργειας), τουρισμού, τηλεπικοινωνιών και μεταφορών.
  • Διοικητική βοήθεια για την αναβάθμιση των ανταγωνιστικών δομών (Ρυθμιστικές Αρχές, Αρχή Προστασίας Ανταγωνισμού) και τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης.
  • Συμβουλευτική υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις ιδιωτικοποιήσεις και στην επίτευξη του στόχου αποκρατικοποιήσεων μεταξύ άλλων με τη βοήθεια αναζήτησης γερμανών επενδυτών και την μεταβίβαση εμπειρίας που αποκτήθηκε στη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων και αναδιάρθρωσης της πρώην Α. Γερμανίας
  • Εντατικοποίηση της συνεργασίας ανάμεσα στον οργανισμό Germany Trade Invest – GTAI και Invest in Greece  στην ανταλλαγή πληροφοριών και στην καθοδήγηση της Ελλάδας στην εξεύρεση επενδυτών (από το εξωτερικό)
Η ευρωπαϊκή συμμετοχή
 
Οι επενδυτές ζητούν εγγυήσεις για τα λεφτά τουςΣτο σχέδιο που παρουσίασε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρέσλερ γίνεται αναφορά και στη βοήθεια που προορίζεται για την Ελλάδα από την Ε.Ε. Συγκεκριμένα στο συμβούλιο κορυφής της Ε.Ε. του Ιουνίου οι 27 αποφάσισαν να συνδέσουν το πακέτο διάσωσης με τους πόρους από τα διαρθρωτικά ταμεία, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να απορροφήσει καλύτερα τα κοινοτικά κονδύλια. Επ αυτού η Ε.Ε. έχει συστήσει μια ομάδα Task Force, επικεφαλής της οποίας είναι ο γερμανός διπλωμάτης Χορστ Ράιχενμπαχ. Ο Ράιχενμπαχ θα βοηθήσει την Ελλάδα στην καλλίτερη εκταμίευση των ποσών. Τα χρήματα θα δοθούν για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με συγχρηματοδοτούμενα έργα σε ποσοστό μέχρι και 85%. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τη δική της πλευρά, θα πρέπει να συγκαλέσει διάσκεψη επενδυτών, στην οποία να προσκαλέσει διεθνείς επιχειρηματίες. Επίσης από κοινού με την Ελλάδα, η Ε.Ε. θα μπορούσε να προχωρήσει στην δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών, ιδιαίτερα ελκυστικών για διεθνείς, ευρωπαίους και Έλληνες επενδυτές (π.χ. με χαμηλή φορολογία, απλοποιημένο εργατικό και διοικητικό δίκαιο). 
Deutsche Welle

Σχόλια