Το δύσκολο ελληνικό καλοκαίρι

Ανησυχία για την τακτική των οίκων αξιολόγησης, αλλά και για τη στάση της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα εκφράζουν πολλοί ευρωβουλευτές.

Η εκταμίευση της νέας δόσης από το συμπεφωνημένο πακέτο των 110 δις ευρώ δίνει ανάσα μέχρι τον Σεπτέμβριο και το γαλλικό σχέδιο για τη μετακύλιση χρέους μέσω ανταλλαγής ομολόγων βρίσκει πρόσφορο έδαφος. Αλλά η Standard & Poors προειδοποιεί ότι η υλοποίησή του θα εκληφθεί ως «επιλεκτική χρεοκοπία». Ταυτόχρονα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και ο επικεφαλής των Ευρωπαίων σοσιαλιστών στο Στρασβούργο Μάρτιν Σουλτς εκφράζει την αγανάκτησή του για τους οίκους αξιολόγησης.


«Έχω μία μόνιμη απορία: Ποιός δίνει δουλειές σε όλες αυτές τις εταιρίες; Ποιοί είναι οι πελάτες των εταιριών αξιολόγησης που αποφασίζουν αν θα υποβαθμιστεί η Ελλάδα ή όχι; Ενδεχομένως να είναι οι ίδιες εκείνες τράπεζες και τα ίδια επενδυτικά κεφάλαια, που δεν θέλουν τώρα να συμμετάσχουν στη διάσωση της Ελλάδας. Από τη στιγμή που δεν γνωρίζω ποιοί είναι και με ποιά κριτήρια παίρνουν αποφάσεις, νομίζω ότι χρειαζόμαστε, πρώτον, μία ευρωπαϊκή εταιρία αξιολόγησης και, δεύτερον, το πολιτικό θάρρος να διακηρύξουμε ότι δεν υποκύπτουμε σε εντολές των οίκων αξιολόγησης».
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15213521,00.html

Σχόλια