ΛΙΑΝΑ ΓΟΥΤΑ : “Walking Success”


...walking success
Η ΛΙΑΝΑ ΓΟΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΜΕΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΤΗΣ ΕΕΔΕ-ΤΜΗΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.
Πείτε μας λίγα λόγια για το Τομέα ΙΑΓΜΕ και τη δράση σας εκεί ως πρόεδρος του Τμήματος Μακεδονίας;
Με τον Τομέα Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών που ιδρύσαμε στο Τμήμα Μακεδονίας της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) πριν από λίγο μόλις καιρό, στοχεύουμε να θέσουμε κρίσιμα ζητήματα σχετικά με την προώθηση και την αξιοποίηση της γυναίκας σε θέσεις ευθύνης και στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Στόχος μας να αναδείξουμε τις περιπτώσεις πετυχημένων γυναικών, ως νέα Πρότυπα, να προωθήσουμε το Mentoring στις νέες γυναίκες και να αναδείξουμε τα οφέλη της αξιοποίησης των γυναικών, σε μια ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των δύο φύλων.



«Το γυναικείο δυναμικό είναι ακόμα παγκοσμίως ένα ανεκμετάλλευτο δυναμικό» είχατε αναφέρει σε μια ομιλία σας, το ΙΑΓΜΕ έχει καταφέρει κάτι σ’ αυτό;
Πράγματι, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που διεθνείς αναλυτές,θεωρούν πως αντί για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες της Κίνας ή της Ινδίας, θα έπρεπε να μιλάμε για το γυναικείο δυναμικό ως τη νέα αναπτυσσόμενη Μακεδονίας, στοχεύουμε να αναδείξουμε τα οφέλη της επιχείρησης και της διοίκησης αν αξιοποιήσει το μορφωμένο, ικανό, ταλαντούχο γυναικείο δυναμικό. Σε περιόδους κρίσης όπως η σημερινή, κανένα ταλέντο δε περισσεύει και η ανταγωνιστικότητα γίνεται συνώνυμη με τη βέλτιστη αξιοποίηση των ανθρωπίνων πόρων, ανεξαρτήτως φύλου ή άλλων διακρίσεων.
Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης οι γυναίκες επιχειρηματίες τι προβλήματα έχουν να αντιμετωπίσουν, διαφοροποιούνται από αυτά των ανδρών επιχειρηματιών;
Η αλήθεια είναι ότι η κρίση χτυπάει περισσότερο τις γυναίκες και στην είσοδό τους στον επαγγελματικό στίβο και αργότερα με την ανεργία να τις πλήττει πρώτες. Ωστόσο, διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι η γυναικεία παρουσία αποτελεί πλεονέκτημα στον επιχειρηματικό στίβο, καθώς οι γυναίκες έχουν καλύτερη σχέση με το επαγγελματικό ρίσκο, μεγαλύτερη σύνεση, τα βήματά τους είναι πιο ζυγισμένα και σταθερά και γι’ αυτό αντιμετωπίζουν την κρίση με μεγαλύτερη σιγουριά και αισιοδοξία. Μάλιστα έχει ειπωθεί ότι η διεθνής οικονομική κρίση δε θα είχε αυτά τα χαρακτηριστικά αν η Leehman Brothers ήταν Leehman Sisters!
Σε ποιους άλλους τομείς δραστηριοποιήστε και ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Εργάζομαι για πολλά χρόνια στην πετρελαϊκή βιομηχανία, σε θέματα σχεδιασμού, παραγωγής, βιομηχανικής ασφάλειας και προστασίας περιβάλλοντος, ενώ πολύ σημαντική ήταν για μένα η θητεία μου ως Επιστημονική Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε θέματα Ενέργειας και Περιβάλλοντος, στα οποία έχω επικεντρώσει και το δημόσιο λόγο μου κατά την ανάμιξή μου στα κοινά. Όπως και μέχρι τώρα, έτσι και για το μέλλον, προτεραιότητα αποτελεί η επαγγελματική μου πορεία και γνώση, κάτι το οποίο μου δίνει τα εφόδια και χρήσιμη και ενεργή πολίτης σε τομείς όπως η Επιχειρηματικότητα, το Περιβάλλον, η Ενέργεια.
Πόσο εύκολο είναι για μια γυναίκα με οικογένεια και με πολλές αρμοδιότητες να τα συνδυάζει όλα και με επιτυχία;
Εύκολο, φυσικά δεν είναι. Γιατί η γυναίκα καριέρας, καλείται καθημερινά να οργανώσει και να ιεραρχήσει τις προτεραιότητές της ανάμεσα στην καριέρα, την οικογένεια και όλες τις κοινωνικές υποχρεώσεις, κάτι που πολλές φορές μοιάζει σαν ένα δυσεπίλυτο πάζλ. Ωστόσο, αυτή η καθημερινή «άσκηση» αποτελεί τελικά και τη δύναμή της. Πετυχημένα παραδείγματα που τα καταφέρνουν όλα αυτά με ισορροπία προσωπική και οικογενειακή υπάρχουν πλέον πολλά, που αξίζει να τα αναδείξουμε και να μάθουμε από αυτά. Φυσικά, η ισορροπία και η στήριξη από την οικογένεια είναι προϋπόθεση για αυτή την επιτυχία και η οικογένεια έχει πλέον προσαρμοστεί σε νέους ρόλους και νέα δεδομένα.
Οι γυναίκες επιχειρηματίες και μάνατζερ πιστεύετε ότι βιώνουν έναν σύγχρονο ρατσισμό;
Δε πιστεύω ότι πρόκειται για έναν συνειδητό ρατσισμό εκ μέρους των ανδρών. Κανείς δε θα απαντούσε σε ένα σχετικό ερώτημα ότι οι γυναίκες είναι δεύτερης κατηγορίας εργαζόμενες. Ωστόσο στην πράξη, πολλά ταμπού παραμένουν ριζωμένα, με αποτέλεσμα ασυναίσθητα να αποκλείονται οι γυναίκες από υψηλές θέσεις είτε στην επιχείρηση είτε στην πολιτική είτε γενικά σε θέσεις ευθύνης και κέντρα λήψης αποφάσεων. Όταν συνειδητοποιήσουμε και αποδεχθούμε ότι αυτό συμβαίνει στην πράξη, σε συνδυασμό με το ότι πλέον τα κορίτσια, οι κόρες μας αποκτούν ισάξια μόρφωση και εκπαίδευση με τους γιούς μας, πιστεύω ότι όλοι, ως κοινωνία θα θελήσουμε να δώσουμε ίσες ευκαιρίες καριέρας και επαγγελματικής
επιτυχίας.




Σχόλια