Γερμανικό "ναι" στο νέο πακέτο στήριξης

Η γερμανική Βουλή ενέκρινε με άνετη πλειοψηφία των βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού το ψήφισμα για το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα.
    Το ψήφισμα είχαν καταθέσει οι κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών κυβερνητικών κομμάτων CDU, CSU FDP.
    Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε το γερμανικό κοινοβούλιο να υποστηρίξει το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας με τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών, επισημαίνοντας ότι μία ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της χώρας θα είχε καταστροφικές συνέπειες στις αγορές.
    Ανακοίνωσε ακόμη ότι οι χώρες του Eurogroup αποφάσισαν να συστήσουν "ομάδα εργασίας", επιφορτισμένη με την επίτευξη συναινετικής συμφωνίας ως προς το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

    "Για την εξεύρεση της κατάλληλης λύσης, την οποία να μπορεί να συνυπογράψει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αποφασίσαμε μαζί με το Eurogroup να συστήσουμε μία ομάδα εργασίας η οποία θα αναλύσει το στενό περιθώριο ελιγμών ανάμεσα στη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών και τις αρνητικές επιπτώσεις στις αγορές", δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη γερμανική Bουλή.
    “Είναι αναπόφευκτο ένα νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, το ακριβές ύψος του οποίου θα εξαρτηθεί από τη συνεισφορά των ιδιωτικών τραπεζών, οι οποίες διακρατούν ελληνικό χρέος", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
    "Είναι φανερό ότι θα υπάρξει ένα δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα", τόνισε εκφράζοντας συγχρόνως ικανοποίηση, που η Γερμανία ευθυγραμμίστηκε με την άποψη αυτήν. "Ως προεδρεύων της ευρωζώνης, διαπραγματεύομαι μία συνολική λύση για την Ελλάδα", πρόσθεσε.

    Διπλωματική πηγή, προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις, σχολίασε ότι το νέο πακέτο μπορεί να ξεπεράσει τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ, "καλύπτοντας τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας τουλάχιστον έως το μέσον του 2014".

    Καλά πληροφορημένες πηγές σχολίασαν ότι το ένα τρίτο του προγράμματος της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα θα προέλθει απ τις αποκρατικοποιήσεις της, επιπλέον ένα τρίτο θα προέλθει απ το ΔΝΤ και την ΕΕ, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα προέλθει απ τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας--ένα σημείο, για το οποίο γίνεται η μεγαλύτερη διαπραγμάτευση.

    Τέλος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιτίθεται σε κάθε λύση, που θα μπορούσε να θεωρηθεί στάση πληρωμών για την Ελλάδα, επιλεκτική ή απόλυτη, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των προβλημάτων χρέους που αντιμετωπίζει η χώρα, επαναβεβαίωσε ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ. 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ

Σχόλια