Οι λογοτεχνικές αναζητήσεις του Μάξιμου


Χαρακόπουλος Μάξιμος

φωτ. και ρεπορτάζ larissanet.gr

Μια «βουτιά» στις εμπειρίες, τα βιώματα και στις μνήμες, όπως αυτές εκφράστηκαν μέσα από τις λογοτεχνικές αναζητήσεις του Μάξιμου Χαρακόπουλου, έκαναν όλοι όσοι βρέθηκαν χθες βράδυ στο κατάμεστο αμφιθέατρο  της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, εκεί όπου παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Λαρισαίου πολιτικού, με τίτλο «Εκ νεότητός μου».

Σε ένα πρωτόγνωρο, για παρουσίαση βιβλίου, σκηνικό, με «αγανακτισμένους» πολίτες να αποδοκιμάζουν έντονα, όχι μόνο επώνυμους πολίτες οι οποίοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, αλλά και όλους όσους αποφάσισαν να τιμήσουν με την παρουσία τους τον γραμματέα πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ, με άντρες των ΜΑΤ παρατεταγμένους στην είσοδο της Πινακοθήκης δια παν ενδεχόμενο, αλλά και με αρκετούς περίεργους, η εκδήλωση πήρε αυτόματα ένα διαφορετικό χρώμα.

Χαρακόπουλος Μάξιμος

«Στις μέρες που ζούμε, είμαστε υποχρεωμένοι όλοι μας να μην μένουμε μόνο στον καταγγελτικό λόγο. Οφείλουμε να καταθέτουμε την άποψή μας και σε καμία περίπτωση να μην επιλέγουμε την ιδιώτευση. Δεν είμαστε και οι 300 της βουλής ίδιοι, όπως σε καμία περίπτωση δεν είναι ίδιοι όλοι όσοι αυτή τη στιγμή ορθώς διαμαρτύρονται». Με τα λόγια αυτά ο Μάξιμος Χαρακόπουλος έστειλε το δικό του μήνυμα σε όλους όσους βρισκόταν εντός της αιθούσης, αλλά πολύ περισσότερο σε κείνους που βρίσκονταν εκτός.

Με τους «αγανακτισμένους» ξεκίνησε και η δημοσιογράφος Μαριάννα Πυργιώτη, η οποία ανοίγοντας την εκδήλωση τόνισε πως «ειδικά ετούτες τις μέρες όπου χιλιάδες αγανακτισμένοι πολίτες κατακλύζουν τις πλατείες, βιβλία σαν αυτό του Μάξιμου, τα οποία πιάνουν τον μίτο που παρελθόντος και το συνδέουν με το παρών, είναι πολύτιμα».


Για τον συγγραφέα αλλά και πολιτικό Χαρακόπουλο μίλησε η πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου, η οποία αναφερόμενη στο βιβλίο είπε πως «οι προσωπικές μνήμες και τα βιώματα του Μάξιμου αποτελούν τον οδηγό του βιβλίο, το οποίο διαβάζοντάς το κάποιος του έρχεται στο μυαλό ο μεγάλος Παπαδιαμάντης. Η περιγραφή σημαντικών στιγμών του ελληνισμού, όπως αυτές καταγράφονται από την μαστόρικη πένα του συγγραφέα, αναδεικνύουν ήρωες και χαρακτήρες με ψυχή, οι οποίοι εκφράζουν τον χώρο και τον χρόνο μέσα στον οποίο ζουν και κινούνται. Το βιβλίο του Μάξιμου δεν είναι ένα βιβλίο θρήνου αλλά ένα καμπανάκι κινδύνου σ’ αυτές τις μέρες που ζει ο καθένας μας».

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ κα. Βασιλική Τζότζολα (η οποία αντικατέστησε τον αντιπρόεδρο της ΝΔ κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο στο πάνελ), προχώρησε σε μια εκτενή βιβλιογραφική κριτική των διηγημάτων που αποτελούν το περιεχόμενο του βιβλίου τονίζοντας με έμφαση πως «η καθημερινή και συστηματική ενασχόληση με την πολιτική δημιουργεί την ανάγκη για μια διαφυγή από τη φθορά. Ο Μάξιμος, ένας ευαίσθητος άνθρωπος, βρίσκει τον δρόμο της προσωπικής του διαφυγής μέσα από το  διάβασμα και το γράψιμο».

«Η Λαρισαϊκή ύπαιθρος αναδεικνύεται ως ένα ηθογραφικό μωσαϊκό μιας άλλης, νοσταλγικής εποχής και ο Χαρακόπουλος με μεγάλη μαεστρία καταγράφει καθημερινές συνήθειες, ήθη και έθιμα που αρκετοί τα είχαμε ξεχάσει και άλλοι δεν τα γνωρίσαμε ποτέ», σημείωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Ανδρειωμένος.

Την ανάλυση των περισσοτέρων διηγημάτων έκανε ο γνωστός ιατρός-ιστορικός κ. Νίκος Παπαθεοδώρου ο οποίος παράλληλα υποστήριξε πως «μέσα από τα διηγήματα αυτά διαφαίνεται ο ευαίσθητος εσωτερικός κόσμος του συγγραφέα».

«Δεν διεκδικώ τον τίτλο του συγγραφέα. Μάλλον με κάνει να αισθάνομαι άβολα. Αποτυπώνω στο χαρτί χρώματα, αρώματα και γεύσεις, ενός κόσμου ο οποίος δεν υπάρχει πια, παρά μόνο στην καρδιά και στο μυαλό μου. Άνθρωποι της καθημερινότητας, με πίστη και αρχές είναι οι ήρωες του βιβλίου μου, οι οποίοι ζούσαν σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούσε ο κοινωνικός στιγματισμός των προσφύγων», είπε κλείνοντας την εκδήλωση ο κ. Χαρακόπουλος.

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε ο γνωστός ηθοποιός Νίκος Χύτας.

Χαρακόπουλος Μάξιμος

Χαρακόπουλος Μάξιμος

Σχόλια