ΣΕ ΛΗΘΑΡΓΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να μην χαιρόμαστε, όταν επιβεβαιωνόμαστε σε αυτά που διατυπώνουμε. Πρόσφατο δημοσίευμα του ''ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ'', κάνει λόγο λοιπόν για άβυσσο, που χωρίζει την ελληνική από την τουρκική διπλωματία, όσον αφορά στη συνέπεια και την ένταση στη διεκδίκηση στόχων και συμφερόντων, άβυσσο που επιβεβαιώνεται κάθε τόσο από μικρά και μεγάλα γεγονότα.
Τα «μικρά» καμιά φορά, μάλιστα, υπογραμμίζουν με μεγαλύτερη έμφαση τη διαφορά, ακριβώς διότι δείχνουν ότι η Άγκυρα δεν αφήνει τίποτα ανεκμετάλλευτο. Σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα αποτελέσματα των εκλογών στα Σκόπια, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής άκρως  ενδιαφέροντα: «Με χαρά σημειώνουμε την ενεργό συμμετοχή στις εκλογές και την αρμονία που επεδείχθη με τις άλλες κοινότητες της Μακεδονίας, από τη Μακεδονική Τουρκική Κοινότητα, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικά τμήματα της μακεδονικής κοινωνίας. Η κοινωνική αρμονία, ο διάλογος και η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στη Μακεδονία, η οποία έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην πολυεθνική, πολυθρησκευτική και πολυπολιτισμική δομή και γεωγραφία των Βαλκανίων, φέρει μεγάλη σημασία για το μέλλον της χώρας, της οποίας η ευρωατλαντική ολοκλήρωση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Για όσους λοιπόν τυχόν δεν το ήξεραν, στα Σκόπια υπάρχει τουρκική κοινότητα. Ένα ερώτημα που αβίαστα προκύπτει είναι: Ελληνική κοινότητα υπάρχει;. Και αν υπάρχει, η ελληνική κυβέρνηση τι κάνει; Θα επιχειρήσουμε μία απάντηση και αν επιθυμεί το ΥΠΕΞ ας τη διαψεύσει. Θα χαρούμε να έχουμε λάθος. Και Έλληνες υπάρχουν στη ΠΓΔΜ και καταπιέζονται και διώκονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις του κρατιδίου και το ΥΠΕΞ δεν έχει κάνει τίποτα απολύτως, και το επισημαίνει εύστοχα ο Λάμπρος Καλλαρύτης στο σχετικό άρθρο του ''ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ''.

Αλλά αυτό δεν κάνει εντύπωση. Η επικρατούσα άποψη του πολιτικού προσωπικού, όχι των διπλωματών, οι οποίοι δίνουν ακατάπαυστα μάχη για τις εθνικές υποθέσεις συχνά με προσωπικό κόστος, είναι να «ξεμπερδεύει» με μέτωπα ή να κάνει πως δεν τα βλέπει.

Ειρήσθω εν παρόδω, στην Αλβανία παραπέμφθηκαν σε δίκη ο επικεφαλής της Ομόνοιας Κορυτσάς Ναούμ Ντίσιος και δύο εργάτες, οι Ακης Κοροβέσης και Λουάν Ζάτσε, επειδή προέβησαν σε εργασίες συντήρησης στο νεκροταφείο της Μπομποστίτσας, όπου βρίσκονται θαμμένοι Ελληνες πεσόντες του ελληνοϊταλικού πολέμου. Ο εισαγγελέας Κορυτσάς ζήτησε την επιβολή ποινής φυλάκισης 2 χρόνων χωρίς αναστολή του Ναούμ Ντίσιου. Προφανώς η στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας με την προϋπόθεση ότι θα συμπεριφέρεται ευρωπαϊκά δεν είναι πειστική.

Στις ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, οι Αμερικανοί ανακαλύπτουν τι σημαίνει τουρκική προπαγάνδα και επιθετική «πολιτισμική διπλωματία», για την οποία γράφαμε μόλις προχθές. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», οι αμερικανικές αρχές διερευνούν τις δραστηριότητες ενός δικτύου σχολείων ειδικού σκοπού (charter schools) του ιδρύματος Cosmos Foundation, το οποίο σχετίζεται με τον Τούρκο ισλαμιστή εκατομμυριούχο Φετουλάχ Γκιουλέν, ιδρυτή ενός πολιτικοθρησκευτικού κινήματος, το οποίο φέρεται, μεταξύ άλλων, να έχει δεσμούς με το ΑΚΡ, το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν.
Τα σχολεία, 33 στο Τέξας και 125 σε 25 Πολιτείες των ΗΠΑ, εκτός από ιδιωτική χρηματοδότηση φέρονται να λαμβάνουν επιδότηση 100 εκατ. δολαρίων ετησίως από το αμερικανικό κράτος. Στο ρεπορτάζ της Στέφανι Σαούλ, εγείρονται ερωτήματα για τον σκοπό των εν λόγω σχολείων, τα οποία φέρονται να προωθούν «υπογείως», μέσω διείσδυσης στο αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα, την τουρκική κουλτούρα, αλλά και εταιρικά και άλλα τουρκικά συμφέροντα, και επισημαίνεται ως εξοργιστικό να χρηματοδοτούνται τέτοιες δραστηριότητες με χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων.
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι στα σχολεία απασχολούνται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα εκπαιδευτικοί που έρχονται με ειδική βίζα από την Τουρκία, κατά παράβαση, όπως καταγγέλλεται, της αμερικανικής νομοθεσίας, που προβλέπει ότι μόνο αν δεν υπάρχουν Αμερικανοί με ανάλογα προσόντα για να καλύψουν τις θέσεις μπορούν να προσληφθούν ξένοι.
elkeda.gr

Σχόλια