Πρωτοβουλία Κ. Αγοραστού για σύσκεψη με την Υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου για το ΤΕΙ Λάρισας την ερχόμενη εβδομάδα

-Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας συναντήθηκε σήμερα με την Υπουργό Παιδείας για το Τμήμα Δασοπονίας στην Καρδίτσα και τόνισε για τις προωθούμενες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση: «Δεν πρέπει από το ένα άκρο, την υπερτροφική τριτοβάθμια εκπαίδευση σήμερα στην Ελλάδα, γεγονός για το οποίο οι ευθύνες διαχέονται συνολικά στο πολιτικό σύστημα των προηγούμενων δεκαετιών, να φθάσουμε στο άλλο, να καταργούνται Τμήματα που προσφέρουν αποδεδειγμένα, με μόνο στόχο την πρόσκαιρη εξοικονόμηση χρημάτων για τον έλεγχο της τρόικας»
Σύσκεψη για το μέλλον των Τμημάτων του ΤΕΙ Λάρισας στη Λάρισα και τα Τρίκαλα πρόκειται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Υπουργείο Παιδείας υπό την προεδρία της Υπουργού κας Άννας Διαμαντοπούλου μετά από πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό. Στη σύσκεψη πρόκειται να συμμετάσχουν η Διοίκηση του Ιδρύματος, οι καθηγητές και οι σπουδαστές.

Σήμερα, στο πλαίσιο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε για το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος της Καρδίτσας, με πρωτοβουλία του κ. Κ. Αγοραστού έλαβε τον λόγο ο προϊστάμενος του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων κ. Θεμιστοκλής Λέλης αναπτύσσοντας τις θέσεις του Τμήματος στην Υπουργό.
Με αφορμή την επισήμανση της κας Διαμαντοπούλου ότι επίκεινται γενικότερες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (χαρακτηριστικά μίλησε για προγράμματα σπουδών διετούς διάρκειας και μεταπτυχιακά διάρκειας ενός έτους στην αγγλική γλώσσα), ο κ. Κ. Αγοραστός επισήμανε ότι «οι όποιες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να γίνονται ανά εκπαιδευτικό ίδρυμα και σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία σε τελική ανάλυση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αναβάθμιση των σπουδών.
Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρέπει από το ένα άκρο, την υπερτροφική τριτοβάθμια εκπαίδευση σήμερα στην Ελλάδα, γεγονός για το οποίο οι ευθύνες διαχέονται συνολικά στο πολιτικό σύστημα των προηγούμενων δεκαετιών, να φθάσουμε στο άλλο, να καταργούνται Τμήματα που προσφέρουν αποδεδειγμένα, με μόνο στόχο την πρόσκαιρη εξοικονόμηση χρημάτων για τον έλεγχο της τρόικας».
Όσον αφορά την Καρδίτσα, ο κ. Κ. Αγοραστός δήλωσε ότι «η Υπουργός Παιδείας ήταν αφοπλιστικά ειλικρινής: επελέγη να μην δεχτεί φέτος σπουδαστές, άρα να οδηγηθεί σταδιακά στο λουκέτο, το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος της Καρδίτσας παρ’ ότι έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα αντίστοιχα Τμήματα στο Καρπενήσι και την Δράμα επειδή το Καρπενήσι έχει μόνο ένα Τμήμα ΤΕΙ, ενώ στη Δράμα έκλεισε ένα άλλο Τμήμα, αυτό της Οινολογίας. Εξυπακούεται ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει πλήρως την πολιτική ευθύνη για την απόφαση αυτή».
Ενώπιον των Βουλευτών κ. κ. Νίκου Σαλαγιάννη, Μαρίας Θεοχάρη, Κώστα Τσιάρα και Σπύρου Ταλιαδούρου, εκπροσώπων της Ιεράς Μητρόπολης του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκου, των Δημάρχων Καρδίτσας κ. Κώστα Παπαλού, Μουζακίου κ. Γιώργου Κωτσού και εκπροσώπων των φορέων της Καρδίτσας, των καθηγητών και των σπουδαστών του ΤΕΙ, ο κ. Κώστας Αγοραστός ζήτησε από την κα Διαμαντοπούλου ό,τι είχε ζητήσει από τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Γιάννη Πανάρετο σε ανάλογη συνάντηση πριν λίγες ημέρες: τα στοιχεία που ελήφθησαν υπ’ όψιν ώστε να ανασταλεί η είσοδος σπουδαστών στο Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος της Καρδίτσας και όχι στα ανάλογα Τμήματα στο Καρπενήσι και την Δράμα.
Σχολιάζοντας την προαναφερθείσα απάντηση της Υπουργού Παιδείας, ο κ. Κ. Αγοραστός τόνισε ότι «η κοινωνία της Θεσσαλίας και ειδικότερα της Καρδίτσας βιώνει αίσθημα αδικίας», ενώ, επιχειρηματολόγησε υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας του Τμήματος της Καρδίτσας επισημαίνοντας ότι είναι το μοναδικό που έχει αξιολογηθεί από εξωτερικό αξιολογητή μετ’ επαίνων, διαθέτει υποδομές, είναι επαρκώς στελεχωμένο, λειτουργεί γραφείο διασύνδεσης και υλοποιεί ερευνητικά προγράμματα».

Σχόλια