Σόιμπλε: Το έως τώρα πρόγραμμα, ο έως τώρα σχεδιασμός της τρόικας για τη σταθεροποίηση της Ελλάδας έχει αποτύχει

Η ΕΚΤ φαίνεται πως αναζητεί συμβιβαστική λύση στη διαμάχη με τη Γερμανία για τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Ζαν Κλοντ Τρισέ φαίνεται να συμφωνεί σε μια λύση, κατά την οποία οι τράπεζες θα τοποθετούν τις επιστροφές κεφαλαίων από παλιά ομόλογα αμέσως πάλι σε νέους τίτλους. «Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί στάση πληρωμών», δήλωσε ο Τρισέ αργά χθες το βράδυ στο Μόντρεαλ. «Πρόκειται για κάτι, που η ΕΚΤ θα θεωρούσε κατάλληλο». Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο Τρισέ ρίχνει γέφυρα προς την καγκελάριο Α. Μέρκελ, η οποία συνδέει τη γερμανική συγκατάθεση για νέο δάνειο δισεκατομμυρίων προς την Ελλάδα με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Υπέρ ήπιας αναδιάρθρωσης ο Σόιμπλε
Υπέρ μιας ήπιας αναδιάρθρωσης με τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών οι οποίοι θα καλούνται να ανταλλάξουν τα ομόλογά που έχουν με νέα, επταετούς διάρκειας, τάσσεται ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σε επιστολή του προς τον κ. Τρισέ, το ΔΝΤ και τους ευρωπαίους ομολόγους του. Σε αυτή ο κ. Σόιμπλε τονίζει, σύμφωνα με δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, ότι το έως τώρα πρόγραμμα, ο έως τώρα σχεδιασμός της τρόικας για τη σταθεροποίηση της Ελλάδας έχει αποτύχει. Και προσθέτει: «Χωρίς την περαιτέρω καταβολή κονδυλίων πριν τα μέσα Ιουλίου βρισκόμαστε ενώπιον του πραγματικού κινδύνου της πρώτης ανεξέλεγκτης πτώχευσης κράτους εντός της ευρωζώνης». Με αυτό το δεδομένο, ο κ. Σόιμπλε θεωρεί απολύτως αναγκαίο και ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Αθήνα που θα πρέπει να εμπεριέχει μια δίκαιη κατανομή των βαρών μεταξύ των φορολογουμένων και των ιδιωτών επενδυτών. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να οδηγήσει σε ουσιαστική και ποσοτική συμβολή των κατόχων ελληνικών ομολόγων, που θα υπερβαίνει τα στενά όρια μίας λύσης τύπου Βιέννης, αναφέρεται στην επιστολή που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα.
Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ότι η καγκελάριος Μέρκελ στηρίζει τις θέσεις Σόιμπλε για την παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα με τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών.
 
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15141174,00.html

Σχόλια