ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ - Λειτουργία 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών και Βαρήκοων Αθήνας

Επειδή τα θέματα της Εκπαίδευσης και κατ΄επέκταση της Παιδείας είναι θέμα Εθνικής σημασίας, σε συνέχεια της Ανοιχτής Επιστολής
μας στο Πρωθυπουργό και του Δελτίου Τύπου που καλούνται όλοι το Σάββατο 18 Ιουνίου 2011και ώρα 11.00 στο πεζόδρομο επί της
οδού Κοραή (απέναντι από την πλατεία Κλαυθμώνος) για πορεία διαμαρτυρίας στη Βουλή, σας αποστέλλουμε συνημμένα τα παρακάτω:
Ανοικτή επιστολή του συλλόγου μας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια
Ανοικτή επιστολή του συλλόγου μας προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών
και Πάσης Ελλάδας κ.κ. Ιερώνυμο

Ανοικτή επιστολή του συλλόγου μας προς τους:
    Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδο,
        Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μιχαήλ Ιωάννης Τιμοσίδης,
            Γενικό Γραμματέα πρόνοιας κ. Γεώργιο Κατριβάνο

Με εκτίμηση,

Χρυσόστομος Διασίτης

Πρόεδρος συλλόγου γονέων ειδικού δημοτικού σχολειού κωφών και βαρήκοων
Αθήνας

Κιν. +30 6942 944247
Email info@eidikosxoleio.gr
www.eidikosxoleio.gr


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ


Σύλλογος γονέων του 1ο ειδικού δημοτικού σχολείου κωφών και βαρήκοων των Αθηνών
Ζαχάρωφ 1, 11521 Αθήνα
Κιν. 6942 944247

Αθήνα 13.06.2011
Αρ. Πρωτ: 7/2011


Προς Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ.κ. Ιερώνυμο

Θέμα: Διατήρηση του 1ο ειδικού δημοτικού σχολείου κωφών και βαρήκοων Αθηνών

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμε,

Με απέραντο σεβασμό στο πρόσωπό σας και στην καθόλα ανεκτίμητης αξίας συμβολή σας σε θέματα που χρήζουν ωφέλιμων πράξεων εκκλησιαστικής, κρατικής, πολιτικής υπεράσπισης–παρέμβασης και στήριξης για την διατήρηση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ειδικά του παιδιού, σας παρακαλώ να στηρίξετε τον αγώνα μας ενάντια στην σχεδιαζόμενη κατάργηση του σχολείου των Κωφών παιδιών μας.
Απευθυνόμαστε σε εσάς, σεβόμενοι το ρόλο και τη δράση της Εκκλησίας, την οποία εκπροσωπείτε στην δύσκολη εποχή που διανύουμε σαν χώρα και στηριζόμενοι στην ανάγκη ενότητας των δομών μιας κοινωνίας όπως τονίζετε και ο ίδιος, για την διατήρηση της Πίστης, των Αξιών, των Δικαιωμάτων και όλων όσων συνθέτουν μια Ζωή με αξιοπρέπεια.
Όπως ήδη είστε ενήμερος από την επιστολή του συλλόγου μας που στείλαμε στην Αρχιεπισκοπή και τη συνέντευξη που δώσαμε στο ραδιόφωνο της Αρχιεπισκοπής, το 1ο Ειδικό Δημόσιο Δημοτικό Σχολείο Κωφών & Βαρηκόων Αθήνας από το 1938 και μοναδικό ολοήμερο στην εκπαίδευση των Κωφών παιδιών εδώ και 3 χρόνια κινδυνεύει να καταργηθεί βάσει σχεδιασμού του Υπουργείου Παιδείας. Όπως ορθά είπατε σε πρόσφατη ομιλία σας, «Η αθλιοποίηση της ζωής δεν περιορίζεται στον εαυτό μας, επεκτείνεται στο παρελθόν, επιχειρείται μία υπομείωση, ένα κατέβασμα του χθες για να μη φαίνεται το δικό μας νανικό ανάστημα. Κτίζουμε όχι κάτι δικό μας αλλά γκρεμίζουμε ότι έκτισαν με θυσίες και αίματα οι πρόγονοί μας».
Αντιπροσωπευμένοι απόλυτα από τα λόγια σας, σαν γονείς υψωνόμαστε σε επίπεδο ιστορίας, για να διατηρηθεί το Σχολείο των παιδιών μας, να διαφυλαχθεί η ιστορία του, να προστατευθεί η αρχή του σεβασμού στα άτομα με αναπηρία και να αναγνωρισθεί ο αγώνας τόσων αναπήρων για το δικαίωμα σε μια εκπαίδευση που δεν καταργεί τον άνθρωπο αλλά που ήδη του ανήκει. Επειδή θεωρούμε ότι θα στηρίξετε τον ανύσταχτο αγώνα μας, αγώνα γονέων για να μην υποχρεωθούν τα παιδιά όλων μας να ζήσουν ανεχόμενα τα αφόρητα και υποφέρουσα τα ανυπόφορα όπως και είπατε σε ομιλία σας, παρακαλούμε όπως ενεργήσετε στα πλαίσια των δυνατοτήτων σας ώστε να διατηρηθεί και ενισχυθεί το τόσο μεγάλης ιστορικής, κοινωνικής και εκπαιδευτικής σημασίας σχολείο, το σχολείο των κωφών παιδιών μας.
Για πλήρη και επαρκή ενημέρωσή σας σχετικά με το θέμα έχουμε αναρτήσει όλα τα σχετικά στο site: www.eidikosxoleio.gr
Ευχαριστούμε για το χρόνο που διαθέσατε και για όλες τις ενέργειες σας εκ των προτέρων.

Με σεβασμό,

Για το Δ.Σ
Χρυσόστομος Διασίτης

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Σύλλογος γονέων του 1ο ειδικού δημοτικού σχολείου κωφών και βαρήκοων των Αθηνών
Ζαχάρωφ 1, 11521 Αθήνα
6942 944247

Αθήνα 13.06.2011
Αρ. Πρωτ: 6/2011

Προς :

1. Τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
κ. Ανδρέα Λοβέρδο
2. Τον Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
κ. Μιχαήλ Ιωάννη Τιμοσίδη
3 Τον Γενικό Γραμματέα Πρόνοιας
κ. Γεώργιο Κατριβάνο
Θέμα: Διατήρηση του 1ο ειδικού δημοτικού σχολείου κωφών και βαρήκοων Αθηνών

Αξιότιμε κε Υπουργέ, Αξιότιμε κε Υφυπουργέ, Αξιότιμε κε. Γενικέ Γραμματέα,
Απευθυνόμαστε σ’ εσάς ως Σύλλογος Γονέων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών και Βαρήκοων Αθήνας, διότι το σχολείο των παιδιών μας, που στεγάζεται στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών (Ε.Ι.Κ), Ζαχάρωφ 1 Αμπελόκηποι, φορέα του Υπουργείου σας και ιδρύθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν. 3194/2003 § ΦΕΚ 267 ΄που όριζαν ότι στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών (Ε.Ι.Κ.) ιδρύονται ΣΜΕΑ, κινδυνεύει να καταργηθεί με σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας.
Ειδικότερα με ανακοινώσεις του ιδίου ενημερωθήκαμε ότι για την οριστική του κατάργηση απομένει η σχετική υπογραφή του Υπουργείου Υγείας. Για αυτό το λόγο ζητάμε τη προσοχή σας και την αρνητική θέση του Υπουργείου σας στην κατάργηση του, διερευνώντας το θέμα με ενδελεχή τρόπο τόσο ως προς τα στοιχεία που επικαλείται το ΥΠΔΒΜΘ για την κατάργησή του όσο και ως προς την λεπτομέρεια όλης της προσπάθειας και αγώνα του συλλόγου μας και πολλών άλλων φορέων για τη διατήρησή του (site: www.eidikosxoleio.gr )
Σας ενημερώνουμε επίσης ότι στα πλαίσια του αγώνα μας αποστείλαμε στην Διεύθυνση ΑΜΕΑ του Υπουργείου σας και την απόφαση του Σχολικού Συμβουλίου του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών και Βαρήκοων Αθήνας/10-05-2011 με αρ. πρωτ.: 54554/17-05-2011, στην οποία αναφέρονται σχετικές αποφάσεις για τη διατήρησή του (ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων 323/18-4-11 για διατήρηση του εν λόγω σχολείου καθώς και την ομόφωνη απόφαση της 7ης Δημοτικής Κοινότητας για διατήρηση & στήριξη του ) που σύμφωνα με την νομοθεσία (βάσει των νόμων 1566/85,2525/97,1966/91 και 3852/10) είναι καθοριστικός παράγοντας για την ύπαρξη του. Αποφάσεις που παραβλέπονται απο το Υπουργείο Παιδείας, γεγονός που παραβιάζει την αρχή του νόμου και εκθέτει την κυβερνητική πολιτική την οποία καλείται να υπηρετεί και να εφαρμόζει ως Υπουργείο. Στο έγγραφο αυτό επίσης αναφέρεται όλη η αλήθεια με στοιχεία σχετικά με ότι επικαλείται το Υπουργείο Παιδείας και ζητάμε να το μελετήσετε με ακρίβεια προς διερεύνηση και εξακρίβωση όλων των στοιχείων που αναφέρει.
Επειδή κρίνουμε σημαντικό να τονισθεί η ιστορία και ο ρόλος του συγκεκριμένου σχολείου στην εκπαίδευση των Κωφών & Βαρήκοων Ατόμων, σας θυμίζουμε ότι το σχολείο αυτό πριν υπαχθεί στο Υπουργείο Παιδείας λειτουργούσε από το 1938 μετά από Δωρεά του κ. Χαράλαμπου Σπηλιόπουλου που ιδρύθηκε φορέας (το Ε.Ι.Κ) με σκοπό την εκπαίδευση Κωφών & Βαρήκοων Ατόμων με κεντρικό στην Αθήνα και παραρτήματα στην Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Βόλο – Πάτρα – Καστέλι Χανίων και αποτέλεσε για περίπου 50 χρόνια το μοναδικό σχολείο εκπαίδευσης Κωφών & Βαρήκοων Ατόμων Πανελλαδικά .
Καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του μέχρι και σήμερα το σχολείο αποτελεί το χώρο αναφοράς της Κοινότητας των Κωφών, συνεργάζεται με Πανεπιστημιακούς φορείς (Ιατρική σχολή, Νοσηλευτική σχολή ΤΕΙ Αθηνών, Μεταπτυχιακό τμήμα Πανεπιστημίου Αθηνών ειδικής παιδαγωγικής – λογοθεραπείας – Μαρασλείου), με τα Νοσοκομεία Παίδων και με όλους τους φορείς που συμβάλλουν στην εκπαίδευση – κοινωνικοποίηση και επαγγελματική αποκατάσταση των Κωφών & Βαρήκοων Ατόμων.
Το προσωπικό του σχολείου στηρίζει με την επιστημονική του κατάρτιση, τα προγράμματα μετεκπαίδευσης δασκάλων – νηπιαγωγών – λογοθεραπευτών – ειδικών παιδαγωγών - μουσικών – ψυχολόγων – ιατρών – νοσηλευτών, σεβόμενο απόλυτα τα Κωφά & Βαρήκοα Άτομα. Το Ειδικό Εκπαιδευτικό και Ειδικό Εκπαιδευτικό Βοηθητικό προσωπικό του σχολείου παρέχει τις υπηρεσίες του και στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Κωφών & Βαρήκοων Αθήνας στο Ε.Ι.Κ και συνεργάζεται μέσω αυτού με το πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης του Ε.Ι.Κ.
Το σχολείο των παιδιών μας είναι το μόνο ολοήμερο Ειδικό Δημοτικό Σχολειό Κωφών & Βαρήκοων στην Αττική που λειτουργεί και σαν νηπιαγωγείο ενώ καλύπτει υπερτοπικές ανάγκες όπως και όλα τα σχολεία Ειδικής αγωγής .
Οι λόγοι που ισχυρίζεται το Υπουργείο Παιδείας είναι δημιούργημα ενός ανακριβή αλγόριθμου που δικαιολογεί εύκολα το κλείσιμο του σχολείου μας την δύσκολη εποχή που διανύουμε σαν χώρα, έχοντας σαν μόνα κριτήρια οικονομικά δεδομένα και παραβλέποντας οποιαδήποτε παιδαγωγική πτυχή του θέματος. Παρατηρώντας μια αθόρυβη και εσπευσμένη διαδικασία FAST TRACK από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων «για μια λήψη απόφασης μέχρι το Πάσχα» κατά τα λεγόμενα του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής κυρίου Κουμέντου, σας γνωρίζουμε ότι πολλοί φορείς, οργανισμοί και εκπρόσωποι παρατάξεων που αυξάνονται σε αριθμό κάθε μέρα, στέκονται μαζί μας απέναντι στην τυχόν απόφαση να κλείσει το σχολείο μας.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
7Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ε.Σ.Α.μεΑ.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΩΦΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΚΩΦΑΛΑΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Α΄ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΩΦΩΝ & ΒΑΡΗΚΟΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 7ΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΝΗΣΩΝ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΩΦΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ
ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ (Κ.Κ.Ε.)
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ (ΣΥΡΙΖΑ)
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ)
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ (Κ.Κ.Ε.)
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΡΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ)
ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ (ΛΑ.Ο.Σ.)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ)
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ)
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΉ ΣΥΜΜΑΧΊΑ)
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ)
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ)

Οι παραπάνω αγωνιζόμαστε να σταματήσουμε την οποιαδήποτε βούληση του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για κατάργηση του σχολείου, τονίζοντας ό,τι αναδεικνύει η αλήθεια και επιβάλλει η αρχή του σεβασμού στους ανάπηρους και στα δικαιώματά τους .
Κύριε Υπουργέ, Κύριε Υφυπουργέ και Κύριε Γ. Γραμματέα ζητάμε βάσει όλων των παραπάνω να μην συναινέσετε στην κατάργηση του σχολείου μας στηριζόμενοι στο νόμο την αλήθεια και στο ότι το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών & Βαρήκοων Αθήνας που είναι σχολείο ιστορικής, κοινωνικής, εκπαιδευτικής σημασίας και κέντρο αναφοράς για την Κοινότητα των Κωφών, πρέπει να συνεχίσει και να υποστηριχτεί στο τόσο σημαντικό έργο του στην εκπαίδευση των Κωφών & Βαρήκοων, όπως και να παραμείνει στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών που όπως επανειλημμένα έχουμε αναφερθεί, αποτελεί χώρο αναφοράς για την Κοινότητα των Κωφών
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Με εκτίμηση 
Χρυσόστομος Διασίτης

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Σύλλογος γονέων του 1ο ειδικού δημοτικού σχολείου κωφών και βαρήκοων των Αθηνών
Ζαχάρωφ 1, 11521 Αθήνα
Κιν. 6942 944247

Αθήνα 13.06.2011
Αρ. Πρωτ: 8/2011


Προς: τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια

Θέμα: Διατήρηση του 1ου Ειδικού Δημόσιου Δημοτικού Σχολείου Κωφών & Βαρηκόων Αθήνας


Ο σύλλογος γονέων του 1ου Ειδικού Δημόσιου Δημοτικού Σχολείου Κωφών & Βαρηκόων Αθήνας από το 1938 και μοναδικό ολοήμερο στην εκπαίδευση των Κωφών παιδιών εδώ και 3 χρόνια, απευθύνεται σε εσάς με απέραντο σεβασμό στο πρόσωπό σας, ζητώντας την άμεση υποστήριξή σας και παρέμβαση ώστε να διατηρηθεί και να στηριχθεί το εν λόγω σχολείο, το οποίο, ως το μόνο ολοήμερο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων που λειτουργεί και ως νηπιαγωγείο, προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες, αποτελώντας σημείο αναφοράς για την κοινότητα των Κωφών σε όλη την επικράτεια.

Σας ενημερώνουμε ότι έχουμε τηρήσει με αξιοπρέπεια εδώ και 3 περίπου μήνες την ιεραρχία όλων των αρμοδίων με αποστολή υπομνημάτων-επιστολών μας με σκοπό ότι οι αγωνίες μας θα μετατρέπονταν σε ελπίδες.

Στηριζόμενοι στο ότι η Δημοκρατία είναι πολίτευμα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και προάγει αξίες σε τομείς ανάπτυξής του όπως είναι και η παιδεία – εκπαίδευση, ως γονείς, μετά την έκπληξή μας για την εν κρυπτώ σχεδιαζόμενη κατάργηση του σχολείου μας, ζητήσαμε αρχικά ουσιαστικό διάλογο και διαβούλευση για το σχολείο μας για τα οποία δεν υπήρξε καμία διάθεση από το Υπουργείο Παιδείας.

Ως δημοκρατικοί πολίτες αυτού του κράτους και γνωρίζοντας μέσα από την καθημερινή μας ζωή τη δύσκολη εποχή που διανύουμε, ζητήσαμε επί ματαίω να στηρίξουμε με τις δυνατότητες μας και να προτείνουμε λύσεις όπου ήταν εφικτό, βάσει των στοιχείων που επεξεργαζόταν το Υπουργείο ως αρνητικά για την διατήρηση του, αλλά δεν μας άκουσαν ή μεταφορικώς δεν ένοιωσαν τη θέση και αγωνία μας.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε, ότι όλος ο αγώνας μας στηρίχτηκε σε δεδομένα που φανερώνουν και αποδεικνύουν αδιαμφισβήτητα, ότι το Ειδικό Δημόσιο Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρήκοων Αθήνας είναι το πρώτο σχολείο Κωφών που λειτούργησε πανελλαδικά από το 1938 ως σήμερα, ενώ συνέβαλε στη δημιουργία διδακτικού υλικού, Ιατρικών μελετών, Πανεπιστημιακών μελετών και βιβλίων καθώς και στη δημιουργία αντίστοιχων σχολικών μονάδων στην Επικράτεια καθώς επίσης και στα βιώματα μας από τα παιδιά μας που εκπαιδεύονται και σε εμάς τους ίδιους που υποστηριζόμαστε σαν οικογένεια αντίστοιχα με υπευθυνότητα, άρτια παιδαγωγική αντίληψη και με πλήρη τήρηση των αρχών εκπαίδευσης όπως ειδικότερα ορίζει η Ειδική Αγωγή και η αρχή σεβασμού στη διαφορετικότητα και το δικαίωμα όλων σε μια κοινωνία σύγχρονη. Μια κοινωνία που σέβεται τα ήδη αυτονόητα και κεκτημένα επί σειρά ετών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το σχολείο μας εξ αρχής στεγάζεται μέσα στο κτίριο του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών πράγμα που καθιστά ανύπαρκτο το έξοδο του ενοικίου του. Αντιθέτως, το σχολείο της Πεύκης που προβάλλει, σαν αξιοποιήσιμη λύση, η υφυπουργός κυρία Χριστοφιλοπούλου για να αναβαθμιστεί σε ολοήμερο, ακολουθώντας τη δικιά μας πρωτοτυπία, δεν κατέχει μόνιμη έδρα μιας και ο προ-Καλικράτη Δήμος Πεύκης του παρείχε κτίριο μόνο προσωρινά για 2+1 χρόνια στέγασης.
Το σχολείο μας μετράει χιλιάδες μαθητές που φοίτησαν σε αυτό, καθιστώντας το, σημείο αναφοράς για την κοινότητα των Κωφών και καλύπτει υπερτοπικές ανάγκες όπως και τα υπόλοιπα δύο σχολεία που στοχεύει το Υπουργείο να μοιράσει τα παιδιά μας.

Έχοντας ξεπεράσει το γεγονός ότι ποτέ δε λάβαμε απάντηση-πρόσκληση συμμετοχής στη συζήτηση για τα θέματα που αφορούν το σχολείο των παιδιών μας, τόσο ο σύλλογος γονέων όσο και οι Δημοτικές αρχές από τις οποίες έχουμε αποφάσεις ομόφωνες μη κατάργησης του σχολείου μας σας γνωρίζουμε ότι οι εξής φορείς, οργανισμοί και εκπρόσωποι παρατάξεων που αυξάνονται σε αριθμό κάθε μέρα, στέκονται μαζί μας απέναντι στην τυχόν απόφαση να κλείσει το σχολείο μας:

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
7Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ε.Σ.Α.μεΑ.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΩΦΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΚΩΦΑΛΑΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Α΄ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΩΦΩΝ & ΒΑΡΗΚΟΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 7ΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΝΗΣΩΝ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΩΦΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ
ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ (Κ.Κ.Ε.)
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ (ΣΥΡΙΖΑ)
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ)
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ (Κ.Κ.Ε.)
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΡΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ)
ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ (ΛΑ.Ο.Σ.)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ)
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ)
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΉ ΣΥΜΜΑΧΊΑ)
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ)
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ)

Οι παραπάνω αγωνιζόμαστε να σταματήσουμε την οποιαδήποτε βούληση του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για κατάργηση του σχολείου, τονίζοντας ότι ενώ το Υπουργείο αναφέρεται στο αυξημένο κόστος μεταφοράς με ταξί και σε υπεράριθμους εκπαιδευτικούς, το ίδιο το Υπουργείο όρισε τον τρόπο μεταφοράς και τοποθέτησε πάλι φέτος επιπλέον αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, έξοδα τα οποία ελήφθησαν υπόψη από τον Περιφερειακό Διευθυντή εκπαίδευσης Αττικής κ. Κουμέντο στον υπολογισμό του ετήσιου κόστους ανά μαθητή.

Στηριζόμενοι στα παραπάνω και προβάλλοντας υπερβολικό κόστος, δημιούργημα ενός ανακριβή αλγόριθμου που δικαιολογεί εύκολα το κλείσιμο του σχολείου μας την δύσκολη εποχή που διανύουμε σαν χώρα, έχοντας σαν μόνα κριτήρια οικονομικά δεδομένα, οι υπεύθυνοι παραβλέπουν οποιαδήποτε παιδαγωγική πτυχή του θέματος. Και αυτά ενώ αναπάντητες μένουν οι προτάσεις του συλλόγου μας για την οικονομικότερη μεταφορά των παιδιών μέσω αγοράς ή εκμίσθωσης σχολικών λεωφορείων δημοσίας χρήσης ή λεωφορείων από ΔΕΚΟ τα οποία δεν χρησιμοποιούνται.

Η Υπουργός κ. Άννα Διαμαντοπούλου στις 31/3/2011 διέψευδε κατηγορηματικά την κατάργηση ειδικών σχολείων, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Τ. Κουράκη που αφορούσε το Ειδικό Σχολείο Κωφών και επισήμανε ότι «οι συγχωνεύσεις δεν μπορεί να περιλαμβάνουν και ειδικά σχολεία». Ακόμα διαβεβαίωσε ότι «συμφωνούμε, δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός σε κανένα επίπεδο, ίσα ίσα προχωράμε σε ίδρυση ειδικών σχολείων». Στις 5/5/2011 η υφυπουργός Παιδείας κ.Εύη Χριστοφιλοπούλου απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση της Λ. Κανέλλη υπεραμύνεται της κατάργησης του σχολείου!

Σήμερα το Υπουργείο συνεχίζει να σχεδιάζει την κατάργηση του, μη τηρώντας τη νόμιμη διαδικασία και παραβλέποντας το νόμο. Αδιαφορεί παντελώς για την 323/18-4-11 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων με την οποία επιθυμεί την διατήρηση & στήριξη του εν λόγω σχολείου, την ομόφωνη απόφαση της 7ης Δημοτικής Κοινότητας για διατήρηση & στήριξη του, σύμφωνα με την νομοθεσία (βάσει των νόμων 1566/85, 2525/97, 1966/91 και 3852/10), αλλά και το ομόφωνο ψήφισμα του σχολικού συμβουλίου μας που τάσσεται υπέρ της διατήρησης & στήριξης του σχολείου μας.

Στο σημείο αυτό διαφαίνεται η μεθόδευση του Υπουργείου Παιδείας να προωθήσει εν κρυπτώ και κατά περίπτωση τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις των ειδικών σχολείων, ώστε να αποφύγει μαζικότερες και παρατεταμένες αντιδράσεις.

Και αναρωτιόμαστε σαν γονείς και πολίτες αυτής της χώρας:

Γιατί για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά στα παιδιά μας σήμερα και γενικότερα τα παιδιά όλων μας αύριο, όλες οι διαδικασίες διενεργήθηκαν στο σκοτάδι και βάσει της μυστικότητας;
Πως διασφαλίζεται το μέλλον των παιδιών μας όταν καταπατείται το δικαίωμα του διαλόγου για θέματα που άπτονται άμεσα με αυτά;
Πως διαφυλάσσονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και αγαθά της Δημοκρατίας όταν υπάρχει σιωπή απέναντι σε ισχύουσα νομοθεσία που τα προστατεύει και τα υπερασπίζεται;

Στηριζόμενοι επίσης στο ότι τη συγκεκριμένη περίοδο καλούνται και οι εκπαιδευτικοί του εν λόγω σχολείου σε Ε.Δ.Ε., εκπαιδευτικοί που η επιστημονική τους κατάρτιση, το αδιαμφισβήτητο εκπαιδευτικό τους έργο στα κωφά παιδιά και η πολύχρονη εμπειρία τους στην εκπαίδευση των κωφών παιδιών την οποία υπηρετούν με υπευθυνότητα στην εκτέλεση των καθηκόντων τους και παιδαγωγική αντίληψη αναρωτιόμαστε:

Το Υπουργείο υιοθετεί και πράξεις εκφοβισμού για την επίτευξη των στόχων του;

Επειδή μέσα από το Γονεϊκό μας ρόλο που από τη μία άμεσα μας δίνει την δυνατότητα να γνωρίζουμε με ακρίβεια θέματα που αφορούν την εκπαίδευση των Κωφών & Βαρηκόων παιδιών μας και ότι σχετίζεται με τη συμβολή του εκπαιδευτικού έργου για την πρόοδο τους και την ουσιαστική τους εξέλιξη και από την άλλη μας επιβάλλει κριτική σκέψη για την ορθή λειτουργία του σχολείου των παιδιών μας είμαστε
οι πιο κατάλληλοι να απαντήσουμε με ακρίβεια σχετικά με τη λειτουργία του σχολείου.

Οι πιο κατάλληλοι, γιατί τα παιδιά μας φοιτούν σε αυτό και ενδιαφερόμαστε πάντα για την εύρυθμη λειτουργία του ώστε τα παιδιά μας να χαίρουν του δικαιώματος της εκπαίδευσής τους. Επομένως, επειδή ξέρουμε ότι η λειτουργία του σχολείου μας ήταν και είναι εύρυθμη και απολύτως αποδοτική σχετικά με τους στόχους που υπηρετεί, θεωρούμε ότι τέτοιες πράξεις είναι υποκινούμενες από στοχευμένα κίνητρα οι οποίες φέρουν της γενικότερης μη αποδοχής και καταγγελίας. Κίνητρα εκφοβισμού με στόχο την οριστική διεκπεραίωση του θέματος κατάργησης του σχολείου μας που μεθοδεύεται ήδη τόσο διάστημα από το Υπουργείο Παιδείας και τόσο εμείς όσο και πολλοί άλλοι φορείς παλεύουμε με σκοπό τη Δίκαιη Διατήρηση του.

Τελειώνοντας και επειδή μας εκφράζουν τα λόγια σας «Αρκεί να αρθούμε όλοι πάνω από τα μικρά και να προσηλωθούμε στα μεγάλα. Η μόνη πραγματική διαχωριστική γραμμή σήμερα είναι ανάμεσα στους αγωνιούντες για το καλό της πατρίδας και στους αγωνιούντες για τον εαυτό τους» ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας για να μπορούν τα παιδιά μας να έχουν το σχολείο τους που έμαθε σε αυτά και σε εμάς ότι όταν είσαι διαφορετικός, είσαι ισάξιος απόλαυσης αγαθών, με δικαιώματα και υποχρεώσεις απέναντι στο ρόλο που ο καθένας αντιπροσωπεύει.

Στην Ιστορία οφείλουμε να καταγράφονται γεγονότα που εξυμνούν την Ελευθερία, το ήθος, τη πίστη σε ιδεώδη, τη γενναιότητα, το σεβασμό σε αξίες-δικαιώματα και τη προσφορά ή διατήρηση τόσων αγαθών που κατέκτησαν άτομα μέσα από το έργο τους, τις πράξεις τους ή την αυτοθυσία τους. Για αυτό ως γονείς του 1ου Ειδικού Δημόσιου Δημοτικού Σχολείου Κωφών & Βαρήκοων Αθήνας ζητάμε να διατηρηθεί το σχολείο των παιδιών μας, ένα σχολείο ιστορικής, κοινωνικής, εκπαιδευτικής και άρα Εθνικής σημασίας.
Για πλήρη και επαρκή ενημέρωσή σας σχετικά με το θέμα έχουμε αναρτήσει όλα τα σχετικά στο site: www.eidikosxoleio.gr
Δεν διστάσαμε να συμπεριλάβουμε και τα Δελτία Τύπου του Υπουργείου Παιδείας.

Ευχαριστούμε για το χρόνο που αφιερώσατε για την επιστολή μας καί για όλες τις ενέργειες σας εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση

Χρυσόστομος Διασίτης



Σχόλια