Ακόμα και οι σκοπιανοί έχουν ανάπτυξη εκτος από εμάς...BRAVO ΓΙΩΡΓΟ

ΠΓΔΜ: Στο 0,7% η ανάπτυξη της οικονομίας το 2010
 
Η οικονομία της ΠΓΔΜ σημείωσε αύξηση κατά 0,7% το 2010, αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας. Το οριακό αυτό ποσοστό ανάπτυξης αποκλίνει από τους στόχους που είχε θέσει η κυβέρνηση της χώρας για οικονομική ανάπτυξη 2%, το περασμένο έτος. Η νομισματική πολιτική, σύμφωνα με την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας, βρέθηκε σ΄ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον σε σύγκριση με το 2009, ενώ το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων μειώθηκε από 7% σε 4%.


Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα ανήλθαν σε 1,7 δισ. ευρώ. Στην έκθεση σημειώνεται ότι η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος είναι σημαντικά καλύτερη συγκριτικά με το 2009 και η φερεγγυότητά του αρκετά υψηλή. Τα κέρδη των τραπεζών σημείωσαν αύξηση κατά 37,7% το 2010 σε σύγκριση με το 2009. Οικονομικοί αναλυτές στην ΠΓΔΜ υποστηρίζουν ότι το 2011 θα είναι μια δύσκολη οικονομικά χρονιά για τη χώρα, κατά την οποία ο πληθωρισμός θα αποτελέσει τη βασική πρόκληση.

Πάντως, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ υποστηρίζει ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης για το 2011 θα είναι στο 3,5% και ο στόχος αυτός θεωρεί ότι είναι εφικτός, καθώς οι ενδείξεις κατά τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους είναι ενθαρρυντικές.

 
Πηγή: ΑΠΕ  28/04/11

Σχόλια