Η κοινοβουλευτική δημοκρατία σε κρίση στην Ευρώπη.


Τα ασταθή και ευάλωτα στα διάφορα συμφέροντα, πολιτεύματα των αντιπροσωπευτικών  κοινοβουλευτικών δημοκρατιών της Ευρώπης, δέχονται πλήγματα το ένα μετά το άλλο. Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, έχουν ήδη καταρρεύσει οικονομικά και είναι στο ΔΝΤ. Στη γενέτειρα του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, την Αγγλία, κινδυνεύει να γίνει απόσχιση της Σκοτίας. Αλλού δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση  εδώ και μήνες. Η Ιταλία κινδυνεύει και αυτή με οικονομική κατάρρευση και τελευταία εμφανίστηκε...
και το φαινόμενο της Ισπανίας.
Οι Ισπανοί πολίτες, βλέποντας τι συμβαίνει σε μας και στις στις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, βγήκαν στους δρόμους και διεκδικούν πραγματική δημοκρατία. Οι Ισπανοί πολίτες αντιλήφθηκαν αμέσως ότι το ολιγαρχικό τους πολίτευμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, τους οδηγεί κατευθείαν στη χρεοκοπία και στο ΔΝΤ.
Αντιλήφθηκαν, αυτό που εμείς εδώ στην Ελλάδα, αραχτοί στον καναπέ μιας περίεργης μακαριότητας, αρνούμαστε να αντιληφθούμε.
Ότι δηλαδή, οποιαδήποτε προσπάθεια σωτηρίας μας, οικονομικής ανάπτυξης  και ταυτόχρονα εξυπηρέτησης των λαϊκών συμφερόντων, περνάει υποχρεωτικά από την συμμετοχή των ίδιων των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων.  
Δηλαδή από την αλλαγή του ολιγαρχικού πολιτεύματος της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σε πιο δημοκρατικό πολίτευμα με κοινωνική συμμετοχή και κοινωνικό έλεγχο.
Κάποια στιγμή θα βγούμε και εμείς στους δρόμους αναγκαστικά. Αυτό είναι μαθηματικά βέβαιο, όσο και αν μας φοβίζει το καθεστώς με τα ΜΑΤ, αυτή τη στιγμή.

Ας το κάνουμε όμως μια ώρα πιο γρήγορα, πριν μας κλέψουν κάθε ατομική περιουσία μας.

Σχόλια