Οι Γερμανοί βγάζουν κέρδη από την ελληνική κρίση..

Είναι γεγονός ότι από τη στιγμή που η χώρα μας προσέφυγε στο Μηχανισμό Στήριξης οι Γερμανοί διαμαρτύρονται ότι θα αναγκαστούν να πληρώσουν τα «σπασμένα» για τους Ελληνες και άλλα τέτοια σαθρά επιχειρήματα. Εσχάτως, η σχετική επιχειρηματολογία έχει ενταθεί, με λίαν χαρακτηριστική την επίθεση της Γερμανίδας καγκελαρίου στους Ελληνες εργαζομένους για τις διακοπές και τις αργίες. Προσπερνούμε το δεδομένο ότι τα στοιχεία καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της Μέρκελ, αφού οι συμπατριώτες της απολαμβάνουν διακοπές μάλλον μεγαλύτερης διάρκειας. Το σημαντικότερο είναι ότι...
στην πραγματικότητα και παρά τις περί του αντιθέτου κραυγές των εταίρων μας στην Ε.Ε. οι Γερμανοί όχι μόνο δεν επιβαρύνονται με τη βοήθεια προς τη χώρα μας, αλλά έχουν ήδη κερδίσει και σημαντικά ποσά από τους τόκους.

Δεν το λέμε εμείς, αλλά ο ίδιος ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της γερμανικής έκδοσης των «Financial Times», ο οποίος αρθρογραφεί σχετικά με τον εντυπωσιακό τίτλο «Ο αμαρτωλός Ελληνας πληρώνει». «Μέχρι τώρα, μόνο οι Ελληνες πρέπει να πληρώσουν περισσότερους φόρους. Η Γερμανία δεν έχει πληρώσει ακόμη τίποτα. Αντίθετα, έχει ήδη αποκομίσει κέρδος από την κρίση», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Η αλήθεια είναι ότι οι Γερμανοί, παρά το θέατρο των διαμαρτυριών, έχουν επενδύσει στην ελληνική κρίση και βγαίνουν κερδισμένοι από αυτήν τουλάχιστον κατά 10 δισ. ευρώ. Εχουν κέρδη από την πώληση ομολόγων προς την Ελλάδα, από το γεγονός ότι οι επενδυτές στρέφονται προς τα γερμανικά ομόλογα, από τη συμμετοχή τους στην ΕΚΤ η οποία πούλησε ομόλογα στην Ελλάδα. Το μεσοπρόθεσμο επιτόκιο έχει πέσει στο 3,5% και το γερμανικό χρέος έχει μειωθεί. Είναι σαφές ότι οι Ελληνες πολίτες πληρώνουν το λογαριασμό της αποτυχίας του Μνημονίου, ενώ η Γερμανία αποκομίζει κέρδη από την ελληνική κρίση.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Σχόλια