Πυροδοτούν οι τράπεζες τη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης;

«Οι τράπεζες θέλουν να επωφεληθούν από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», με αυτό τον τίτλο η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει συνέντευξη του Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)
Ο Γερμανός επικεφαλής του ταμείου επιμένει ότι το ελληνικό χρέος δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση και υποστηρίζει: «H όλη συζήτηση είναι υπερβολική, την πυροδοτούν όχι μόνον τα μίντια, αλλά και οι τράπεζες, διότι μπορεί να έχουν κέρδη από ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».
 
Και ο κ. Ρέγκλινγκ εξηγεί: «Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το έχουν στα χέρια τους θεσμικοί επενδυτές, ανάμεσά τους ασφάλειες, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες. Οι ζημίες για τις τράπεζες σε περίπτωση αναδιάρθρωσης θα κινηθούν σε ανεκτά επίπεδα, αντίθετα τα κέρδη που θα καρπωθούν από τις αποδόσεις θα είναι σημαντικότερα.»
 
Στο ερώτημα πώς εξηγεί το γεγονός ότι και οικονομολόγοι εκτιμούν ως αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο Κλάους Ρέγκλινγκ υπογραμμίζει ότι όλοι παρατηρούν μόνον την ανοδική πορεία των χρεών, αλλά «υποβαθμίζουν την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να αναπτύξει, μετά από βαθιές μεταρρυθμίσεις, μια νέα δυναμική. Υπάρχουν ανάλογα παραδείγματα στη Λατινική Αμερική αλλά και στην Ασία, όπου το ΔΝΤ κατόρθωσε να εξυγιάνει χωρίς αναδιάρθρωση οικονομίες που βρίσκονταν σε πλήρες αδιέξοδο. Γι’ αυτό είναι δίκαιο να δώσουμε μια ευκαιρία στην Ελλάδα.»
 
Ο Γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) υπογραμμίζει ότι υπάρχουν ασφαλώς ρίσκα, αλλά «για τελικά συμπεράσματα είναι ακόμη πολύ νωρίς. Η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα κατορθώσει να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση χωρίς αναδιάρθρωση.»
 
Στο ερώτημα γιατί είναι τόσο απορριπτικός σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο κ. Ρέγκλινγκ δηλώνει: «Η οικονομία της ελεύθερης αγοράς στηρίζεται στη φερεγγυότητα, δηλαδή στο γεγονός ότι δεν πρόκειται να σπάσουν τα συμβόλαια και οι συμφωνίες και ότι θα τηρηθούν οι όροι και οι ρήτρες.
Επιπλέον μια αναδιάρθρωση θα έπληττε ορισμένες τράπεζες, οι οποίες θα έπρεπε εκ νέου να διασωθούν με κρατική παρέμβαση. Δεν πρέπει επομένως να ακολουθήσουμε αυτή τη διέξοδο ελαφρά τη καρδία.»
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15043618,00.html

Σχόλια