ΔΙΟΡΙΣΤΕΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΑΣΕΠ 2008. ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ
ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΜΑΗ 2011

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Ως σύλλογος των Διοριστέων Εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ 2008 έχουμε για πρώτη φορά την τιμή να απευθυνθούμε στoυς συναδέλφους μας εκπαιδευτικούς όλης της χώρας. Ως δημιουργική κοινότητα εκπαιδευτικών διαθέτουμε ξεκάθαρες θέσεις για όλα τα θέματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα, τις οποίες και θα παρουσιάσουμε θεσμικά στο συνέδριο της ΟΛΜΕ. Στην παρούσα φάση, θα αναφερθούμε στο σοβαρό πρόβλημα που έχει ανακύψει με τους διορισμούς εκπαιδευτικών της σχολικής χρονιάς 2010-2011, οι οποίοι πάσχουν πολυμερώς ως προς την νομική τους υπόσταση.
Συνάδελφοι, η αρχή του προβλήματος έχει τις ρίζες του στην παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας, στο υποσυνείδητο της οποίας δεν έχει ακόμα και τώρα εισχωρήσει ως κανονικότητα η εφαρμογή του νόμου.
Ως συνέπεια, αυτό το γεγονός οδήγησε στην ενεργή ή παθητική αποδοχή της ελαστικοποίησης του νόμου, έπειτα της ελαστικοποίησης της παραβατικότητας, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την διάλυση του κράτους δικαίου, τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και αποτέλεσμα όλων αυτών ήρθε η πτώχευση. Το περασμένο καλοκαίρι ζήσαμε ως θύματα την ανάλογη διαδικασία στον χώρο της Παιδείας, ο οποίος αντί να αποτελεί εξαίρεση του παραπάνω κανόνα, στην πραγματικότητα αποτελεί την πιο προκλητική έκφανση της κατάρρευσης των θεσμών και της παράβασης των νόμων. Πιο συγκεκριμένα, το νομικό πλαίσιο διορισμού εκπαιδευτικών με βάση το άρθρου 9 του ν. 3848/2010, προβλέπει την ποσόστωση 60% από τον γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ και 40% από το σύνολο των ενιαίων πινάκων διορισμού αναπληρωτών. Τόσο οι πίνακες του 24μήνου και του 30μήνου, όσο και των ειδικών κατηγοριών, ανήκουν στο διευρυμένο 40% για αυτό, αφενός επιλέγεται πληθυντικός αριθμός για να χαρακτηρίσει τους πίνακες αυτούς, αφετέρου δεν τους αποδίδεται άλλο ποσοστό επί των προσλήψεων. Στην παραπάνω ερμηνεία συμφωνούν οι κάτωθι θεσμικοί φορείς: α) το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, αποφάσεις 216/2010 και 286/2010, β)το Γ΄ τμήμα του Νομικού συμβουλίου του Κράτους, γνωμοδότηση 372/2010 με έκδοση την 6η Απριλίου του 2011, γ)το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, με αριθμό απόφασης 4/1313/4-02-11, δ) τον Συνήγορο του Πολίτη, με αριθμό απόφασης 134857/52743/15-12-10 και ε) το Γ΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την απόφαση του 1856/2010. Το παραπάνω θεσμικό πλαίσιο, όπως ερμηνεύτηκε από τους αρμόδιους φορείς, δεν εφαρμόστηκε ποτέ, καθώς την περίοδο 2009-2010 οι διορισμοί στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση προέρχονταν 1800 από τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και 4200 από λίστες εκτός αυτού, ενώ την περίοδο 2010-2011 προέρχονταν 788 από τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και 2037 από λίστες εκτός αυτού. Η παράβαση του νόμου είναι προφανέστατη, αλλά η διαφορά στους διορισμούς του καλοκαιριού του 2010 έγκειται στην πρωτοφανή απόφαση να μείνουν αδιόριστοι 621 διοριστέοι του ΑΣΕΠ!
Στο σημείο αυτό, συνάδελφοι, επειδή υπάρχει η παρανόηση πως το 60% των διορισμών που προέρχεται από τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ είναι μία κατηγορία εκπαιδευτικών όπως οι άλλες, θα μιλήσουμε για το νομικό πλαίσιο του διορισμού μας. Η νομική υπόσταση του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ είναι τρισυπόστατη: α) προβλέπεται από το άρθρο 16 της συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία τον θεωρεί ως ακρογωνιαίο λίθο απάλειψης κάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, β) προβλέπεται από το άρθρο 103, παράγραφος 7 περιπτώσεις α΄ και β΄ του Συντάγματος, και γ)προβλέπεται στο τρίτο τμήμα της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2010, η οποία απαιτεί την συνεχή αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προσωπικού. Συνεπώς, σύμφωνα με το Γ΄ τμήμα του Νομικού συμβουλίου του Κράτους, γνωμοδότηση 372/2010 με έκδοση την 6η Απριλίου του 2011 ο διορισμός του 60% των εκπαιδευτικών από τους πίνακες των διοριστέων του ΑΣΕΠ αποτελεί την προϋπόθεση ώστε όλη η διαδικασία των διορισμών να είναι νόμιμη. Γι αυτό και το ΝΣΚ προτείνει την ανάκληση των διορισμών όλων εκείνων των εκπαιδευτικών που διορίστηκαν πέρα από το ποσοστό 60% ασεπ- 40% εκτός ασεπ, γιατί το ποσοστό 60% των διορισμών από τον γραπτό διαγωνισμό του ασεπ επιβεβαιώνει τον κυρίαρχο χαρακτήρα του διαγωνισμού στις προσλήψεις εκπαιδευτικών. Συνεπώς, η απόφαση να μείνουν αδιόριστοι 621 διοριστέοι εκπαιδευτικοί του ΑΣΕΠ αποτελεί μια σαφώς λανθασμένη πολιτική απόφαση, με κριτήριο την παράγραφο 1 του άρθρου 82 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο η Κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να αποφασίζει ότι επιθυμεί, λόγω της εκλογής της από τον λαό, αλλά να αποφασίζει: «σύμφωνα με τους ορισμούς του Συντάγματος και των νόμων». Ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα, συνάδελφοι, πως οι διοριστέοι του ΑΣΕΠ διορίζονται με εφαρμογή ευρωπαϊκών συνθηκών και συνταγματικών διατάξεων και όχι μιας υπουργικής απόφασης!
Συνάδελφοι, τελειώνοντας θα θέλαμε να γνωρίζεται πως τις απόψεις μας τις λέγαμε πάντα ανοιχτά και προς όλους. Μυστικές συναντήσεις δεν είχαμε και δεν επιδιώξαμε να χουμε με κανένα. Διεκδικούμε με αποφασιστικότητα και αξιοπρέπεια τους διορισμούς που αδίκως στερηθήκαμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε μέχρι να πάμε στα σχολεία μας!

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
ΔΙΟΡΙΣΤΕΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΑΣΕΠ 2008


Σχόλια