Die Welt: Παρά τις διαψεύσεις η Ελλάδα, το ΔΝΤ και η ευρωζώνη ετοιμάζονται παρασκηνιακά για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Die Welt: Η Ελλάδα ετοιμάζει αναδιάρθρωση του χρέους της

Επιμένουν τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Στην ιστοσελίδα της η γερμανική εφημερίδα Die Welt επικαλείται υπουργό της κυβέρνησης και έμπιστο του Γιώργου Παπανδρέου

Παρά τις διαψεύσεις η Ελλάδα... το ΔΝΤ και η ευρωζώνη ετοιμάζονται παρασκηνιακά για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Die Welt. «Ήταν από την αρχή σαφές ότι θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση», ανέφερε στην εφημερίδα μέλος της ελληνικής κυβέρνησης... που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. «Είχαμε πει στους ευρωπαίους και στο ΔΝΤ από αρχές του 2010 ότι θα ήταν καλύτερα να συνδέαμε τα δάνεια με άμεση αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά τότε οι συνάδελφοι από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μας είπαν ότι δεν πρόκειται μόνο για μας, ότι θα πρέπει πρώτα να κερδίσουμε χρόνο για να σταθεροποιήσουμε ολόκληρη την ευρωζώνη, να αποδείξουμε ότι μπορούμε να πάρουμε μέτρα λιτότητας αλλά και να κάνουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις πριν γίνει λόγος για αναδιάρθρωση. Τώρα το κάναμε κι έτσι δεν είναι πια θέμα αν θα κάνουμε αναδιάρθρωση του χρέους μας, αλλά πότε», συμπλήρωσε ο Έλληνας υπουργός, που ανήκει στους έμπιστους του Έλληνα πρωθυπουργού κατά τη γερμανική εφημερίδα.
Τα σενάρια
2011_04_06_finanzkrise2.jpg Συνεργάτης της ελληνικής κυβέρνησης περιγράφει στην εφημερίδα Die Welt, τα σενάρια αναδιάρθρωσης που γίνονται αντικείμενο διαπραγματεύσεων αλλά και τις δυσκολίες του εγχειρήματος. «Είναι πολύ πιθανό», αναφέρει, «να αναγκαστούμε σε μεγαλύτερη επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους με χαμηλότερα επιτόκια. Ένα δεύτερο σενάριο είναι για παράδειγμα να πούμε στους πιστωτές μας που αγόρασαν κρατικά ομόλογα μετά το ξέσπασμα της κρίσης στο 90% της ονομαστικής τους αξίας, ότι θα εισπράξουν το 80% της αξίας τους, και μάλιστα σε απώτερο χρονικό διάστημα. Κανείς στην Ελλάδα δεν παίρνει δημόσια θέση για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης μέχρις ότου ξεκαθαριστούν πρώτα όλες οι λεπτομέρειες», τονίζει ο ανώνυμος συνεργάτης της ελληνική κυβέρνησης, που επισημαίνει ότι σε περίπτωση που γίνει αναδιάρθρωση οι απώλειες για τις ευρωπαϊκές αλλά και τις ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία οι απώλειες θα ήταν τεράστιες. «Αν κηρύξουμε άμεσα στάση πληρωμών, θα χάσουμε για πολλά χρόνια την πρόσβαση στις αγορές και στα ασφαλιστικά ταμεία θα δημιουργούνταν ελλείμματα της τάξης πολλών δισεκατομμυρίων» συμπληρώνει ο κυβερνητικός συνεργάτης.  Ως πρότυπο της αναδιάρθρωσης αναφέρει τα περίφημα ομόλογα Μπράντυ, ( επινόηση του υπουργού Οικονομικών Νίκολας Μπράντυ στην κυβέρνηση του πατέρα Μπους),  διάρκειας 30 χρόνων, με τα οποία έγινε η αναδιάρθρωση χρέους πολλών χωρών της Λατινικής Αμερικής.  
Ως τυπικό σημείο εκκίνησης των διαπραγματεύσεων για αναδιάρθρωση θα μπορούσε να είναι το νωρίτερο ο ερχόμενος Ιούνιος, όπου αναμένεται η έκθεση της τρόικας για την πρόοδο υλοποίησης του μνημονίου. Η εφημερίδα υπενθυμίζει δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορεί να τιθασεύσει το χρέος της θα πρέπει να ληφθούν κι «άλλα μέτρα»

Ειρήνη Αναστασοπούλου
Επιμέλεια Σύνταξης

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6507376,00.html

Σχόλια

  1. Καλησπέρα,

    διαβάστε εδώ για την "λιπαρή" ανάπτυξη της Ελλάδας. Νομίζω θα το βρείτε ενδιαφέρον.

    http://center24.blogspot.com/2011/04/blog-post_20.html#axzz1K4EKJaty

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.