Έκρυβαν το έλλειμμα

ΠΑΝΟΣ ΑΜΥΡΑΣ
ΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ του περασμένου Νοεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριζε ότι το έλλειμμα του 2010 δεν θα ξεπερνούσε το 7,8% του ΑΕΠ και ότι δεν επρόκειτο να ληφθούν νέα μέτρα. Η συνέχεια είναι γνωστή. Η κυβέρνηση κατέθεσε έναν σκληρό Προϋπολογισμό με νέες αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων, ενώ άρχισαν οι αναθεωρήσεις του περυσινού ελλείμματος. Το 7,8% έγινε απότομα 9,4% και μάλιστα οι ανακοινώσεις έγιναν από τον υπουργό Οικονομικών στις 15 Νοεμβρίου, μία ημέρα μετά το δεύτερο γύρο των εκλογών.
ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ διέρρευσε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή ότι το έλλειμμα ...του 2010 ξεπέρασε το 10,6%, χωρίς αυτή η εκτίμηση να είναι και η οριστική. Η Eurostat θα βγάλει την ετυμηγορία της τον Οκτώβριο και δεν αποκλείεται το τελικό νούμερο να προσεγγίζει το 11%. Αλλωστε, και πέρυσι η Στατιστική Αρχή είχε ανακοινώσει έλλειμμα 12,5% για το 2009, αλλά τελικώς η Eurostat το ανέβασε στο 15,4%, προσθέτοντας βάρη από τις ζημίες των ασφαλιστικών ταμείων και των ΔΕΚΟ. Με άλλα λόγια, παρά την πρωτοφανή καταιγίδα μέτρων του 2010, η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010 δεν ξεπέρασε τις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες. Το τελευταίο «οχυρό» του κ. Παπακωνσταντίνου, που ήταν η μεγάλη μείωση του ελλείμματος και την οποία διαφήμιζε με κάθε ευκαιρία, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Στην πραγματικότητα, η δημοσιονομική βελτίωση που επιτεύχθηκε το 2010 δεν είναι διατηρήσιμη, καθώς η ύφεση εξουδετερώνει τα οφέλη του Προϋπολογισμού από τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων.
ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ δεν πιάνουν τόπο, όπως συνηθίζει να λέει ο πρωθυπουργός, γιατί όλες οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην οικονομία σκοντάφτουν στο βαθύ ΠΑΣΟΚ, που εκπροσωπείται όχι μόνο από συνδικαλιστές, αλλά και από υπουργούς. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής έμεινε στα χαρτιά, με αποτέλεσμα ο κ. Παπακωνσταντίνου να ετοιμάζει νέο γύρο φοροεισπρακτικών μέτρων. Η κυβέρνηση έβαλε την οικονομία στο φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων και των μέτρων, τα οποία, αντί να περιορίζουν το πρόβλημα, το επιδεινώνουν. Προσπάθησε να κρύψει τα πραγματικά στοιχεία για το έλλειμμα, αλλά τώρα η δημοσιονομική κατάσταση παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις…

EΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Σχόλια