Αποδοκιμάζεται η Κυβέρνηση. Εκμηδενίζεται η Διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

Σε ένα περιβάλλον όπου η στάση των πολιτών για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει πλέον χαρακτηριστικά καθολικής αποδοκιμασίας, δύο ακόμα έρευνες βεβαιώνουν την τάση εκμηδενισμού της διαφοράς στην πρόθεση ψήφου ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Οι πάλαι ποτέ διψήφιες διαφορές ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Τα δύο κόμματα κοιτούν το μέλλον από κοινή βάση αφετηρίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Alco (εφ. Πρώτο Θέμα, 23/4) η διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ καταγράφεται στο 2,1% (ΠΑΣΟΚ 21,5% - ΝΔ 19,4%) από 2,3% τον προηγούμενο μήνα (ΠΑΣΟΚ 21,9% - ΝΔ 19,6%). Παραμένει δηλαδή στο όριο του στατιστικού σφάλματος, με μόνο τα τρία άλλα σημερινά κόμματα της Βουλής να διατηρούν ποσοστά μεγαλύτερα του 3%: ΚΚΕ 8,5%, ΛΑΟΣ 5,7%, ΣΥΡΙΖΑ 3,2%, Δημοκρατική Αριστερά 2,3%, Οικολόγοι 2%, Δημοκρατική Συμμαχία 1,7%.
Αντίστοιχα, στην έρευνα της εταιρείας V-PRC (π. Επίκαιρα, 28/4) η διαφορά της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ παραμένει για δεύτερο συνεχόμενο μήνα στο 1% (ΠΑΣΟΚ 31,5% - ΝΔ 30,5%) σύμφωνα με τις αναγωγές που κάνει η εταιρεία, από τις οποίες για τα υπόλοιπα κόμματα προκύπτει: ΚΚΕ 12%, ΛΑΟΣ 7,5%, ΣΥΡΙΖΑ 5%, Οικολόγοι 3,5%, Δημοκρατική Αριστερά 2%, Δημοκρατική Συμμαχία 1,5%.
Δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται βέβαια η γενικότερη αμφισημία που δημιουργεί το γεγονός ότι οι υπολογισμοί της V-PRC γίνονται με βάση τους μισούς σχεδόν όσων συμμετείχαν στην έρευνα, αφού η τάση αποστασιοποίησης (αποχή, άκυρο, λευκό) φτάνει στο 44,8%. Το σίγουρο όμως είναι ότι οι πολίτες καταδικάζουν καθολικά την κυβέρνηση, απαντώντας κατά 89% ότι είναι δυσαρεστημένοι από τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση και κατά 80% ότι η οικονομική τους κατάσταση είναι χειρότερη σε σχέση με πριν από ένα χρόνο όταν η Ελλάδα έμπαινε στο μηχανισμό στήριξης και ψηφιζόταν το μνημόνιο.
Το κυριότερο όμως είναι, η διαρκώς αυξανόμενη αμφιβολία που δημιουργείται για το που μας οδηγεί η κυβέρνηση, με την καταγραφή μίας ελάχιστης πλέον στήριξης των επιλογών της. Σύμφωνα με τα στοιχεία της V-PRC, το 63% απαντά σήμερα ότι υπήρχαν και άλλες λύσεις εκτός από την υπογραφή του μνημονίου, με μόλις το 14% να θεωρεί ότι ήταν η «μοναδική λύση», ενώ το Μάιο του 2010 (ψήφιση μνημονίου) σε έρευνα της ίδιας εταιρείας το 33% απαντούσε ότι οι επιλογές της κυβέρνησης ήταν «σωστή πολιτική», με μόνο το 47% να τη χαρακτηρίζει «λάθος».
Η πολιτική δικαίωση της ΝΔ για τη στάση που κράτησε από τη πρώτη στιγμή, δεν είναι όμως παρά ένας πρώτος σταθμός, σε ένα περιβάλλον εύλογης δυσπιστίας των πολιτών. Τίποτα δεν κερδίζεται αυτονόητα στη συνέχεια, χωρίς τη συγκρότηση και αποδοχή της αξιόπιστης πολιτικής που θα δώσει ξανά στην Ελλάδα τη χαμένη της ελπίδα. Αυτό είναι το δεύτερο στοίχημα που η ΝΔ οφείλει να κερδίσει.

Σχόλια