Σόρος: αναδιάρθρωση ή πιο σκληρά μέτρα

Εκτίμηση-σοκ, σύμφωνα με την οποία η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους θα είναι αναπόφευκτη, εκτός εάν η Ελλάδα προωθήσει χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση ή υπαναχώρηση τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, διατύπωσε ο διεθνούς φήμης μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, σε προχθεσινή συνάντησή του με κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες της χώρας, που έλαβε χώρα στην Αθήνα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν για το πώς βλέπει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Σόρος εξέφρασε την άποψη ότι μόνο εφόσον η χώρα μας προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται σύμφωνα με τη λογική των αγορών θα καταφέρει να σωθεί. Πρόσθεσε, δε, ότι η Ευρώπη στηρίζει την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν αρκεί, καθώς θα πρέπει η ίδια η χώρα να πείσει ότι μπορεί να αλλάξει. Περαιτέρω, δε, υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει ως σύμμαχό της στην προσπάθεια αυτή και τις ΗΠΑ. «Η Αμερική θέλει να στηρίξει την Ελλάδα, έχει πολλά χρόνια να στηρίξει τόσο την Ελλάδα, η διοίκηση Ομπάμα θέλει να σωθεί η Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σόρος.
Άδικα μέτρα
Ο όρος που έθεσε ο εβραϊκής καταγωγής μεγαλοεπενδυτής για την αποφυγή της αναδιάρθρωσης του χρέους, δηλαδή η περαιτέρω προώθηση των λεγόμενων… «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», είναι, πάντως, εξαιρετικά δύσκολο να πληρωθεί, δεδομένου ότι τέτοιου είδους «μεταρρυθμίσεις» έχει αποδειχθεί ότι δεν αποδίδουν στη χώρα μας και το μόνο που καταφέρουν είναι να αδικούν και να εξαθλιώνουν μεγάλο αριθμό πολιτών. Τέτοιες… «μεταρρυθμίσεις» έχουν, συνήθως, ως μόνιμα θύματα τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, καθώς προκαλούν δραματικές μειώσεις στα εισοδήματά τους, οι οποίες έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην πορεία της οικονομίας, υπό την έννοια ότι βαθαίνουν την ύφεση, καταστρέφουν την οικονομική δραστηριότητα και προκαλούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι λύνουν.
Η εκτίμηση του κ. Σόρος ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναπόφευκτη εάν δεν προχωρήσουν οι… «μεταρρυθμίσεις» μπορεί να εκλειφθεί και ως προτροπή προς την ελληνική κυβέρνηση για εμμονή στην εφαρμογή του αντιλαϊκού προγράμματος του Μνημονίου. Αλλωστε, η λογική των αγορών, την οποία εκπροσωπεί ο κ. Σόρος, δίνει προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των διεθνών επενδυτικών οίκων και των τραπεζικών ομίλων και δεν υπολογίζει ποτέ τα εκατομμύρια των πολιτών που συνήθως αδικούνται από τις… «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ως μονόδρομο τις… «μεταρρυθμίσεις» και αποκλείει κατηγορηματικά την αναδιάρθρωση του χρέους, δείχνοντας ουσιαστικά εγκλωβισμένη στον εκβιασμό των αγορών, αλλά και βαθιά προβληματισμένη για το πώς θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων και να «περάσει» από τη Βουλή τις νέες… «μεταρρυθμίσεις» χωρίς να ξεσηκωθεί θύελλα απεργιακών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων.
Έδωσαν το «παρών»
Πάντως, το κοινό στο οποίο απευθύνθηκε ο κ. Σόρος κατά την προχθεσινή κλειστή για τους κοινούς θνητούς εκδήλωση ήταν φίλα προσκείμενο προς τις απόψεις των διεθνών αγορών: αποτελείτο από την επιχειρηματική και οικονομική ελίτ της χώρας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι συμμετείχαν όλοι οι κορυφαίοι βιομήχανοι της χώρας (Παπαλεξόπουλος, Στασινόπουλος, Μάνεσις, Μυτιληναίος, Κοβιδάλης), εκπρόσωποι κατασκευαστικών εταιριών, αλλά και οι εφοπλιστές (Τσάκος, Κονδύλης, Φραγκίστας και Παππάς). Παρόντες ήταν και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο κ. Μαρινόπουλος, ο κ. Ν. Νανόπουλος). Από πολιτικούς, ήταν εκεί ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Στέφανος Μάνος, αλλά και ο Αμερικανός πρεσβευτής Ντάνιελ Σμιθ.

Σχόλια