«Άμεση δράση και λύση στα προβλήματα των Βοιωτών αγροτών»

«Άμεση δράση και λύση στα προβλήματα των Βοιωτών αγροτών», ζήτησε ο Βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Γιαννάκης από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με αφορμή τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στις πλάτες των αγροτών λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων και από τις εκτεταμένες κλοπές σε αγροτικούς εξοπλισμούς. «Οι αγρότες είναι ιδιοκτήτες μιας ¨ξεσκέπαστης επιχείρησης¨ και έχουν δοκιμαστεί αρκετά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν καταστρέψει σοδειές και έχουν πλημμυρίσει χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης σε πολλά μέρη του Βοιωτικού κάμπου. Παρά τις αυξημένες εισφορές που καταβάλλουν οι αγρότες στον ΕΛΓΑ, ο οργανισμός δεν έχει κάνει τις απαραίτητες εκτιμήσεις, ενώ δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμα το χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων» δήλωσε ο Μιχάλης Γιαννάκης.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Αθήνα, 7 Απριλίου 2011

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα στη Βοιωτία από ακραία καιρικά φαινόμενα και από πολυάριθμες κλοπές σε αγροτικό εξοπλισμό».


Κύριε Υπουργέ,

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε το αγροτικό επάγγελμα, πλην του ρίσκου που αναλαμβάνουν από την διάθεση των προϊόντων τους σε αγορές, βρίσκεται και στο έλεος των καιρικών φαινομένων. Για αυτό άλλωστε και συχνά οι αγρότες αποκαλούνται ως ιδιοκτήτες μιας «ξεσκέπαστης επιχείρησης». Σε αυτά τα προβλήματα προστίθενται και οι ανατιμήσεις των καυσίμων και οι διαδοχικές αυξήσεις στις τιμές των αγροτικών εφόδιων, που εκτοξεύουν το ύψος των καθημερινών λειτουργικών εξόδων τους, αλλά και οι καθυστερήσεις πληρωμών και αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

Στη Βοιωτία, σε πολλές περιοχές, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και ειδικότερα λόγω του αυξημένου ύψους βροχοπτώσεων, μεγάλες καλλιεργήσιμες περιοχές έχουν πλημυρίσει. Επιπλέον, σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των αγροτών, πραγματοποιούνται ευρείας κλίμακας κλοπές εξοπλισμού στα αντλιοστάσια της ευρύτερης περιοχής και έτσι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε απάντληση των υδάτων.

Την ίδια ώρα και παρά τις αυξημένες εισφορές που καταβάλλουν οι αγρότες της περιοχής σε σχέση με το 2010, οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ δεν έχουν πραγματοποιήσει εκτιμήσεις για τις πλημμυρισμένες εκτάσεις, ενώ δεν έχει γνωστοποιηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες το χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων, οδηγώντας τους αγρότες του Βοιωτικού κάμπου στην πλήρη απόγνωση.

Το πρόβλημα οξύνεται ακόμα περισσότερο από την αδυναμία του Οργανισμός Κωπαΐδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του για την απάντληση των υδάτων, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από το αρμόδιο Υπουργείο.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

-Θα γίνουν άμεσα εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ για τις πλημμυρισμένες εκτάσεις και πότε; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων;
-Με ποιον τρόπο σκέφτεστε να ενισχύσετε τον Οργανισμό Κωπαΐδας ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και να συνδράμει στις προσπάθειες που κάνουν οι αγρότες της Βοιωτίας;
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛEΥΤΗΣ

Σχόλια