Το πιο αδικημένο τετράποδο είναι ο Γάιδαρος

Το πιο αδικημένο τετράποδο είναι ο Γάιδαρος

Σήμερα οι ναοί στολίζονται με κλαδιά από βάγια ή άλλα νικητήρια φυτά -όπως δάφνη, ιτιά, μυρτιά και ελιά- παραπέμποντας στον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος υποδέχθηκε τον Ιησού, που μπήκε στα Ιεροσόλυμα καβάλα σε ένα γαϊδουράκι.
Όπως αναφέρουν τα Ευαγγέλια, μετά την ανάσταση του Λαζάρου ο Ιησούς ζήτησε από τους μαθητές του ένα γαΐδουράκι προκειμένου να μεταβεί στα Ιεροσόλυμα, όπου εορτάζονταν το εβραϊκό Πάσχα. Ο λαός είχε ήδη μάθει για το θαύμα της προηγούμενης ημέρας και βγήκε στην πύλη της πόλης και υποδέχθηκε τον Ιησού, λέγοντας «ωσαννά ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».

Το πιο αδικημένο τετράποδο σήμερα είναι ο γάιδαρος....

Στην αρχαιότητα, τα ζώα αυτά είχαν τη μεγαλύτερη συμπάθεια του κόσμου. Κι όμως, η φράση «είσαι γάιδαρος» θεωρείται προσβλητική. Στην αρχαία Ρώμη υπήρχαν πολλοί «ιεροί όνοι», όπως και στην Ελλάδα. Η φυγή της Παναγίας στην Αίγυπτο με το Θείο Βρέφος έγινε με γαϊδουράκι. Εκεί όμως που ο γάιδαρος λατρεύτηκε περισσότερο, ήταν στην αρχαία Μακεδονία. Σε κάθε βωμό και σε κάθε πλατεία της υπήρχε και το άγαλμα ενός γαϊδάρου. Ο Αρχέλαος, ο περίφημος στρατηγός και βασιλιάς της, εκαυχάτο ότι οι στρατιώτες του δεν μπορούσαν να νικηθούν ποτέ, γιατί είχαν την εξυπνάδα, την τόλμη και την υπομονή του γαϊδάρου. Τόση δε ήταν η λατρεία που είχαν στα συμπαθητικά τετράποδα, ώστε στην αρχαία πόλη της Μακεδονίας Μένδη είχαν κόψει νομίσματα που είχαν επάνω τους αποτυπωμένο ένα κεφάλι όνου. Από αυτό το περιστατικό – σύμφωνα με τα όσα γράφει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Τάκης Νατσούλης στο βιβλίο του «Λέξεις και Φράσεις Παροιμιώδεις» (Εκδόσεις Σμυρνιωτάκης)-συνηθίζουμε να αποκαλούμε σήμερα τον γάιδαρο, κυρ- Μέντιο. 
 

Σχόλια