Δεν μας τα λέει καλά ο κ. Βενιζέλος...




Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος στην σημερινή συνεδρίαση της διαρκούς  Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων
"Η Σμύρνη συγκρίνεται με τη Νάπολη. Τη Σμύρνη τη διοικεί αμερικανός πτέραρχος, ενώ τη Νάπολη στο επίπεδο αυτό τη διοικεί ιταλός αντιναύαρχος. Η Σμύρνη δεν είναι ΚΑΟΚ, αλλά το Εσκί Σεχίρ είναι και έχει καταργηθεί με τη προηγούμενη δομή. Συγκεκριμένα υπήρχε στην προ-προηγούμενη δομή και το Εσκί Σεχίρ δεν μετέχει, γιατί έχει καταργηθεί το ΚΑΟΚ 6. 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι θέλατε να εφαρμόσουμε τη συμφωνία που είχε κάνει η προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και συγκεκριμένα της εναλλαγής Έλληνα και τούρκου πτεράρχου στη Λάρισα; Αυτή τη συμφωνία δεν την εφαρμόζουμε και κάτι τέτοιο δεν το δέχομαι, γιατί δεν το θεωρώ σωστό. Πρέπει σώνει και καλά σε μια μειωμένη δομή διοίκησης πιο οικοδομημένη και πιο οικονομική που ενδεχομένως δεν θα υπάρχει CCR χωριστό, αλλά θα υπάρχουν μόνο διακλαδικά στρατηγεία, εμείς να διατηρήσουμε και το CCR και το ΚΑΟΚ και τα πάντα; Δεν το νομίζω σωστό και δεν υπάρχει κάποιος λόγος. Γιατί μας ενδιαφέρουν όλα αυτά; Αυτά μας ενδιαφέρουν για να προστατεύσουμε κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες. "
Δεν μας τα λέει καλά ο κ. Βενιζέλος ή δεν τον ενημέρωσαν σωστά οι επιτελείς του σχετικά με τα CAOC ..
Παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει και πριν ένα χρόνο περίπου στις 7/4/2010, Ο ΥΠΕΘΑ κ. Βενιζέλος σε ανακοίνωση του είχε αναφερθεί , στη Νέα Δομή Διοίκησης του ΝΑΤΟ και τον επιχειρησιακό έλεγχο στο Αιγαίο.
Είπε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν εκκρεμότητες σχετικά με την διοίκηση και των αριθμό των στρατηγείων.
Αναφέρθηκε και σε χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης επί του θέματος, μιλώντας για εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί..
Επί του θέματος είχαμε αναλυτικά γράψει τις απόψεις μας στο άρθρο Θα μείνουμε στις εντυπώσεις;;
Θα προσπαθήσουμε σύντομα να σας εξηγήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει, με επίσημα στοιχεία-πληροφορίες από το διαδίκτυο.
Στοιχεία που βασίζονται σε δηλώσεις-συνεντεύξεις και στην ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ.

Δεν είναι έτσι ακριβώς όπως μας τα λέει ο κ. Βενιζέλος και ιδιαίτερα σε ότι αφορά στο θέμα του CAOC 6 (Τουρκία).
Ο αριθμός τόσο των των αεροπορικών στρατηγείων (CCAIR) όσο και των υποστρατηγείων (CAOC), στο πλαίσιο της Νέας Δομής του ΝΑΤΟ  , είναι καθορισμένος και εγκεκριμένος.
Όντως το CAOC 6, ήταν στην προηγούμενη δομή του ΝΑΤΟ και θα έπρεπε να έχει καταργηθεί και να κλείσει.
Μόνο που ΔΕΝ έχει κλείσει ακόμα...
Λειτουργεί κανονικά και με τον νόμο.
Τώρα γιατί το CAOC της Τουρκίας δεν έχει κλείσει ακόμα, είναι ένα θέμα που πρέπει να το δει ο κ. Βενιζέλος.
Αναφορικά με την δήλωση του κ. Βενιζέλου για "συμφωνία που είχε κάνει η προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και συγκεκριμένα της εναλλαγής Έλληνα και τούρκου πτεράρχου στη Λάρισα"...
Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε, μιας που μετά από ένα χρόνο επανέρχεται ο κ. Υπουργός στο ίδιο θέμα, τα εξής:
Ο κ. Βενιζέλος είχε πει πέρυσι σε ανακοίνωση τύπου : "Στο πλαίσιο αυτό είχε δημιουργηθεί στους νατοϊκούς κύκλους η εντύπωση ότι η Ελλάδα είχε συμφωνήσει, το Φεβρουάριο του 2009, στην εναλλαγή Έλληνα και Τούρκου διοικητή και τον Μάϊο 2009 στην εναλλαγή Έλληνα και Τούρκου υποδιοικητή στο CAOC Λάρισας"
Διαβάστε τώρα τι είχε πει  ο κ. Υπουργός στις 12 Ιαν. 2010 για το ίδιο θέμα, σε
ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΥΠΕΘΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΥ ΤΡΙΜΗΝΟΥ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε για προτεραιότητα και ξεκινήσατε από εκεί με το θέμα του επιχειρησιακού ελέγχου στο Αιγαίο και μου θυμίσατε και την πρώτη οκταετία του ΠΑΣΟΚ. Τώρα που βρισκόμαστε στο θέμα αυτό σε σχέση με την εναλλαγή Τούρκου και Έλληνα Διοικητή στη Λάρισα;
ΕΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Οι νατοϊκοί κύκλοι είχαν μείνει με την εντύπωση ότι σε μία συνάντηση των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας των κρατών-μελών το Μάιο του 2009 η Ελλάδα απεδέχθη τον διακανονισμό. Αυτό δεν προκύπτει από τα πρακτικά, δεν είναι θέση της χώρας, δεν είναι ακριβές.

Κε Υπουργέ, όπως πολύ καλά ξέρετε τα γραπτά μένουν...
Ειδικά για τέτοια πολύ σοβαρά θέματα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.
Στο ΝΑΤΟ, την Ε.Ε και όλους τους σοβαρούς οργανισμούς, σε υψηλού επιπέδου συσκέψεις και για μείζονα θέματα, οι αποφάσεις, δηλώσεις, σχόλια και ενστάσεις, περιλαμβάνονται στα πρακτικά.
Τι πάει να πει, οι Νατοϊκοί κύκλοι είχαν μείνει με την εντύπωση, ότι σε μια συνάντηση....
Μόνος σας δηλώσατε ότι Αυτό δεν προκύπτει από τα πρακτικά, δεν είναι θέση της χώρας, δεν είναι ακριβές...
Τι θέλετε να μας πείτε; δεν καταλαβαίνουμε ειλικρινά.
Μπορεί να μήν τα έκανε όλα σωστά η Ν.Δ, αλλά είναι άδικο να τις φορτώνουμε "δήθεν" αμέλειες και φήμες....
Τυχόν συζητήσεις-σκέψεις στους διαδρόμους, μεταξύ τυριού και αχλαδιού, όπως πολύ καλά γνωρίζετε όταν δεν έχουν καταγραφεί επίσημα, δεν έχουν καμιά αξία.
Δεν πρέπει όταν υπάρχει δυσκολία ή αδυναμία επίλυσης ενός προβλήματος να πετάμε την μπάλα στην Ν.Δ.
Δεν μπορεί να μας λέει ο κ. υπουργός σήμερα ότι "είχαν δημιουργηθεί εντυπώσεις στο ΝΑΤΟ, ότι η Ν.Δ είχε συμφωνήσει στην εναλλαγή 'Ελληνα και Τουρκου Διοιηκητή στο αεροπορικό στρατηγείο" και παράλληλα να δηλώνει ότι κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στα πρακτικά.

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι διπλωματικά ορθό να λέει κανείς ότι οι προηγούμενοι είχαν σχεδόν συμφωνήσει, γιατί δυσχεραίνει την διαπραγματευτική του ικανότητα και τους ελιγμούς.
Εκτός άν προσπαθούν να μας παραπλανήσουν και να μας φέρουν προ τετελεσμένου..

Σχόλια