ΝΖΖ «Η Αθήνα στα πρόθυρα νευρικής κρίσης»

Συνεχίζεται και σήμερα η σειρά των δημοσιευμάτων στο γερμανόφωνο τύπο για την ελληνική οικονομία, με σχόλια μάλλον δυσοίωνα για τις προοπτικές της.

«Η Αθήνα στα πρόθυρα νευρικής κρίσης», επιγράφει το άρθρο της η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung και επισημαίνει για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Moody’s: «Ως μέλος της ΕΕ εδώ και χρόνια και τόπος γέννησης της δημοκρατίας δεν βλέπει κανείς ευχάριστα τον εαυτό του στο ίδιο καζάνι με τη Λευκορωσία. Εδώ και μήνες η Ελλάδα μοιράζεται με το κράτος του Λουκασένκο τον ίδιο βαθμό, δηλαδή B1. Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται δυσαρεστημένο και δεν φαίνεται φειδωλό στην κριτική που ασκεί στη Moody’s».

«Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων φοβίζουν τους επενδυτές»Σύμφωνα όμως με την ελβετική εφημερίδα ο οίκος αξιολόγησης δεν έχει άδικο για αυτή την υποβάθμιση. Για την εκτίμηση μάλιστα της Moody’s, η οποία προβλέπει πως το 80% των οφειλετών, οι οποίοι βαθμολογούνται με B1, μπορούν εγκαίρως να αποπληρώσουν τα χρέη τους, η ΝZZ γράφει: «Το στάνταρ σενάριο του οίκου αξιολόγησης παραμένει πως η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της χωρίς απώλειες για τους πιστωτές και χωρίς αναδιάταξη του χρέους. Αυτό όμως είναι ένα μάλλον πολύ αισιόδοξο σενάριο. Μπορεί η κριτική της Αθήνας να δικαιολογείται επειδή βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, αλλά δεν δικαιολογείται από την οικονομική πραγματικότητα».
«Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων φοβίζουν τους επενδυτές», επιγράφει το ρεπορτάζ της η Welt του Βερολίνου και σημειώνει: «Τις προηγούμενες ημέρες η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στις χώρες της βόρειας Αφρικής ανάγκασε τους επενδυτές να είναι πιο προσεκτικοί. Όμως από την Τρίτη άναψαν νέες φωτιές, οι οποίες έφεραν στο προσκήνιο και πάλι την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση. Μετά από ένα θετικό ξεκίνημα ο Dax έκανε βουτιά πέφτοντας στις 7072 μονάδες. Μέχρι το κλείσιμο ο γενικός δείκτης μόλις και τα κατάφερε να φθάσει στις 7164 μονάδες. Η αγορά δέχθηκε μεγάλες πιέσεις από την εξέλιξη των αποδόσεων των δεκαετών ελληνικών ομολόγων μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Moody’s».

Αιματηρές οικονομίες κάνει η ΕλλάδαΣτην ‘αρχή της έγκαιρης μέριμνας’ αναφέρεται το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung σημειώνοντας τον προσεκτικό τρόπο, με τον οποίο δρα η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα στην παρούσα φάση. «Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα εξασφαλίζεται. Στην ετήσια έκθεσή της εγγράφει 1,6 δις ευρώ ‘για γενικά ρίσκα’. Αυτό όμως ακούγεται μάλλον ως μια πολύ γενική διατύπωση. Έτσι αποκαλούν ενδεχόμενες ζημίες από επισφαλείς δραστηριότητες. Ρίσκα, τα οποία υπάρχουν κυρίως στα κρατικά ομόλογα χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τα οποία αγοράζονται από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα και άλλες Κεντρικές Τράπεζες».
Η εφημερίδα επισημαίνει πως πρόκειται για μια σωστή τακτική, την οποία θα ακολουθήσει και η ΕΚΤ αλλά και άλλες τράπεζες. Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί αυτή η τακτική το ένα μεγάλο λάθος θα οδηγούσε στο επόμενο. Και η SZ εξηγεί πως η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ στηρίζει έμμεσα τον πλημμελή τρόπο, με τον οποίο μερικές χώρες αντιμετωπίζουν τα χρέη τους. Και το δεύτερο λάθος θα ήταν να θωρηθεί πως τα συγκεκριμένα ομόλογα που έχουν αγοραστεί θα έχουν μακροπρόθεσμα σταθερές αποδόσεις. «Πραγματικά», καταλήγει η εφημερίδα, «οι τιμές των ομολόγων έχουν πέσει σημαντικά και στην περίπτωση της Ελλάδας προβλέπεται και αναδιάταξη του χρέους».

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6463892,00.html

Σχόλια