Ο…φιλοαμερικανός Σαμαράς και η …αντιαμερικανή Ντόρα



Είναι γνωστό ότι δυο χώρες δεν χρειάζονται μυστικές υπηρεσίες:
Η Ελλάδα επειδή μιλάνε όλοι.  Και η Κίνα επειδή δεν μιλάει κανένας!
Αυτή η ιστορία με τις  δήθεν διαρροές, τις WikiLeaks, δεν μου άρεσε από την πρώτη στιγμή.
Είτε στην πρώτη εκδοχή της,  ότι δηλαδή το State Department  είναι γεμάτο από «βαθιά λαρύγγια», που κελαηδούν  αδιάκοπα.
Είτε στη δεύτερη εκδοχή της, ότι δηλαδή  οι Αμερικανοί διαχειρίζονται επιλεκτικά  έγγραφα με απώτερο σκοπό  την πολιτική εξόντωση των ανεπιθύμητων.
Βέβαια τσιμπήσαμε και εμείς το δόλωμα, καθότι μας αρέσει το κουτσομπολιό....
και έτσι τείνουμε να αναγορεύσουμε σε καθοριστικό παράγοντα και ρυθμιστή του πολιτικού μας βίου τον  υπάλληλο του κ. Λαυρεντιάδη και Πρόεδρο της Proton Bank κ. Σπέκχαρντ , υπό την τελευταία του ιδιότητα, ως Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα.
Κατ’ αρχήν διαβάζοντας τις «αποκαλύψεις» που δημοσίευσε η «Καθημερινή» δεν έμαθα τίποτα που δεν γνώριζα ήδη!
Μασημένη τροφή από εφημερίδες και τηλεοπτικές συζητήσεις και  αναπαραγωγή διαλόγων επιπέδου καφενείου!
Αν οι αμερικανοί διπλωμάτες μεταφέρουν τέτοιες …αποκλειστικότητες στους προϊσταμένους τους ….αυτοκαταργούνται!  Αυτά μπορεί να τα μαθαίνει η υπηρεσία παρακολουθώντας το βράδυ τηλεόραση! Δεν χρειάζεται διπλωματική υπηρεσία.
Δεύτερον, έτσι  εξηγούνται πολλές αστοχίες της αμερικανικής πολιτικής (το λέω κομψά). Τέτοιες πληροφορίες είχαν, τέτοιες αποφάσεις έπαιρναν!
Πρώτη που έσπευσε να κάνει χρήση των διαρροών, (ποια άλλη;) η κα Μπακογιάννη. Καλά, τόσο απελπισμένη είναι και  βιάστηκε να υιοθετήσει άκριτα και επιπόλαια ό,τι λέγεται!
Και που επικεντρώνει την κριτική της; Αναφέρει ο κ. Σπέκχαρτ: Όσον αφορά τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, ο Αμερικανός πρέσβης φέρεται ότι γράφει τον Ιανουάριο του 2009:  “Η επανεμφάνιση του φιλοαμερικανού Αντώνη Σαμαρά από την πολιτική ερημιά”.
Ιδού, λοιπόν, το φώς της αποκαλύψεως!
Για τους Αμερικανούς, όποιος σπούδασε στα Πανεπιστήμιά τους, κολακεύονται να πιστεύουν ότι θα είναι δια βίου ..φιλοαμερικανός!

Μαρίκα Μητσοτάκη, Τζορτζ Μπους (ο πατήρ) και Κων. Μητσοτάκης. Ο Αμερικανός π. πρόεδρος απολαμβάνει τη φιλοξενία της οικογένειας (φωτό: Ελευθεροτυπία)
Λυπούμαι που θα το πώ, αλλά η κα Μπακογιάννη μάλλον έχει ασθενή μνήμη!
Η πρώτη παρατήρηση: αν ο κ. Σαμαράς ήταν ….φιλοαμερικανός, δεν το ήξεραν τα σαϊνια,  οι Αμερικανοί;  Περίμεναν τον κ. Σπέκχαρντ να τους ενημερώσει;
Και θα «έκαιγαν» έτσι το χαρτί τους στα τηλεγραφήματα της εποχής;
Δεύτερον, θυμάται η κα. Μπακογιάννη τι έλεγε  δημοσίως και κατ΄ ιδίαν  ο Τζέημς Μπέηκερ, Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, για τον Αντώνη Σαμαρα; Καλόν είναι να θυμηθεί για να μην εκτίθεται!
Ας βάλει έναν από τους συνεργάτες της να ανατρέξει στις εφημερίδες της εποχής. Και αν αυτό είναι δύσκολο, ας ρωτήσει τον κ. Μητσοτάκη!
Να της πεί, πχ,  για μια Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 1992 στην οποία ο Τζ. Μπαίηκερ είχε πεί στον Σαμαρά “να μην ανακατεύει την τράπουλα” (!!!) για το σκοπιανό. Ενώ στο παρασκήνιο οι “σύμμαχοι” έκαναν ότι μπορούσαν για να τον απομακρύνουν από το ΥΠΕΞ. Πράγμα που έκανε τελικά ως γνωστόν ο μπαμπάς της.
Και αν αυτά είναι πολύ παλιά και η επιλεκτική μνήμη της Αγίας Οικογενείας δεν τα θυμάται ας πάμε πιο πρόσφατα: Ο Σαμαράς δεν ήταν που με τον Μπράιζα δίπλα του τα “έχωσε” στην πολιτική των ΗΠΑ φέρνοντας το υποθετικό παράδειγμα για το πως θα αντιδρούσε η υπερδύναμη αν μια χώρα της Καραϊβικής επέλεγε να ονομάζεται “Δημοκρατία της Φλόριντα”;
Και με την αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ τι γινόταν, θυμάται η κ. Μπακογιάννη. Αυτή δεν ήταν που ακόμη και στα τηλεοπτικά πλάνα Καραμανλή-Πούτιν ήταν απούσα, διότι οι Ρώσοι δεν ήθελαν ούτε να τη “μυρίσουν” επειδή θεωρούσαν ότι έπαιζε τα παιχνίδια των Αμερικανών;
Τρίτον, αν θυμάμαι καλά σ΄εκείνη τη φωτογραφία με τον πατέρα Μπούς έξω από τον Λευκό Οίκο, η κα. Μπακογιάννη με τον κ. Μητσοτάκη ήταν!
Ο Σαμαράς απουσίαζε!
Και στο οικογενειακό σπίτι της στα Χανιά έφαγε ντολμαδάκια της Μαρίκας ο μπαμπάς Μπους, όχι στου Σαμαρά.
Έτσι στέλνονται τα μηνύματα και όχι με τηλεγραφήματα υπαλλήλων της πρεσβείας…
Αδέξιος Δεξιός

http://www.antinews.gr/2011/03/22/92694/

Σχόλια