Συγκροτημένη πολιτική, από το χωράφι… μέχρι το ράφι του καταναλωτή


*του Μιχάλη Γιαννάκη

Την ώρα που μειώνονται δραματικά τα αγροτικά εισοδήματα και οι αγροτικές συντάξεις, τη στιγμή που διευρύνεται η ψαλίδα μεταξύ τιμών παραγωγού και καταναλωτή, την ώρα που αυξάνονται αλματωδώς οι τιμές των εφοδίων και των αγροτικών μηχανημάτων, δικαίως οι Έλληνες αγρότες αδιαφορούν για όρους όπως η «ανταγωνιστικότητα», η «αναδιάρθρωση», ο «εκσυγχρονισμός» που υπό το μανδύα των «μεταρρυθμίσεων» πρόβαλαν, σχεδόν ανεξαιρέτως, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.
Η Νέα Δημοκρατία, έχει κλείσει οριστικά τον κύκλο της αυτοκριτικής της για τις παραλήψεις της στην αγροτική πολιτική την περίοδο 2004-09. Και, υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά, ανοίγει ένα νέο κύκλο δυναμικών προτάσεων..με την εκπόνηση ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου κυβερνητικού προγράμματος, που σε συνεργασία με τον αγροτικό κόσμο, αξιοποιεί την εμπειρία και τις προτάσεις των στελεχών. Αλλά κυρίως, δίνει ελπίδα και προοπτική στην ελληνική αγροτική παραγωγή.

Η στήριξη της αγροτικής παραγωγής, ειδικά σήμερα, χρειάζεται όραμα και συγκεκριμένη στόχευση σε ολόκληρη την αλυσίδα εμπορίας της, από το χωράφι μέχρι το ράφι του καταναλωτή. Και ενώ στο πρώτο στάδιο, οι προτάσεις που αφορούν την μείωση του επιτοκίου δανεισμού για επενδύσεις, η ρύθμιση των αγροτικών χρεών και η προώθηση εναλλακτικών καλλιεργειών αποτελούν σημεία διαπραγμάτευσης στα πλαίσια της Κοινή Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, στον κλάδο της ζήτησης μπορούν να αναληφθούν άμεσα, μηδαμινού δημοσιονομικού κόστους, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Ήδη, από το 2007, μια ομάδα νέων βουλευτών από αγροτικές περιοχές, είχαμε προτείνει συγκεκριμένες λύσεις τόνωσης της ζήτησης αγροτικών προϊόντων. Η τοποθέτηση Γεωργικών Ακολούθων στις Πρεσβείες μας στο Εξωτερικό, η προβολή των αγροτικών προϊόντων μέσω του Οργανισμού Παρακολούθησης Εξωτερικού Εμπορίου με τις σημαντικές πρωτοβουλίες που τελικά ανέλαβε για εξαγωγές προς την Κίνα το 2008, η ενίσχυση της «συμβολαιακής» γεωργίας με εγγυημένη τιμή, ενισχύουν τον εξωστρεφή προσανατολισμό της ελληνικής παραγωγής. Και παράλληλα, η αναθεώρηση του καθεστώτος λειτουργίας των λαϊκών αγορών με προτεραιότητα στους παραγωγούς, μπορεί να εξασφαλίσει αφενός το αγροτικό εισόδημα και αφετέρου να διασφαλίσει την προμήθεια του καταναλωτή με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα, στο εσωτερικό.

Δυστυχώς, η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, αποκομμένη από τις ανάγκες της αγροτικής περιφέρειας, αδυνατεί να διεκδικήσει το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα προϊόντα μας στο εξωτερικό. Όπως αδυνατεί να διεκδικήσει την ένταξη των αγροτών στον επενδυτικό νόμο για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής τους διαδικασίας και να μειώσει, με συγκεκριμένα μέτρα, το κόστος παραγωγής.

* Αναπληρωτής Γραμματέας Προγράμματος ΝΔ, βουλευτής Βοιωτίας

Σχόλια

  1. θα μας ξανασυγκροτησουν παλι χαρα στο κουραγιο τους αφου δεν το καταλαβαμε την πρωτη τωρα ισως να μας ξανασθγκροτησουν συγουρα ειδες οτι εχει και καλους ανθρωπους που θελουν το καλο μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.