Λόγια, λόγια, λόγια...

Δεν ορίζετε λέω εγώ κ. Δρούτσα την Ελληνική ΑΟΖ και αφήστε τις δηλώσεις και τις δενδροφυτεύσεις..

"Δεν παραιτούμαστε από τα δικαιώματα του Καστελόριζου"

Μήνυμα προς το εξωτερικό αλλά και προς το... εσωτερικό έστειλε χθες ο υπουργός Eξωτερικών Δ. Δρούτσας, δηλώνοντας από το Καστελόριζο ότι «δεν κάνουμε σπιθαμή πίσω, δεν δεχόμαστε γρατσουνιά στα κυριαρχικά δικαιώματά μας και δεν παραιτούμαστε από τα δικαιώματα του Καστελόριζου στον φυσικό του πλούτο».

Ο κ. Δρούτσας, που βρέθηκε στο Καστελόριζο για δενδροφύτευση, δύο ημέρες μετά την αποκάλυψη (από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας) ότι το ιταλικό πλοίο ζήτησε και πήρε άδεια από την Τουρκία για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, απέφυγε να δώσει εξηγήσεις για τους ατυχείς και ..αναποτελεσματικούς χειρισμούς που διευκόλυναν τελικά την έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι έμαθε μόλις τη Δευτέρα ότι το ιταλικό πλοίο είχε ζητήσει άδεια ερευνών από την Τουρκία (όταν ήδη είχε πραγματοποιήσει ανενόχλητο την έρευνά του). Ενα από τα θέματα, για τα οποία ελέγχεται το υπουργείο Εξωτερικών, είναι ότι ενώ ήταν προφανές από τη NAVTEX, που εξέδωσε η Τουρκία στις 21 Μαρτίου για το δρομολόγιο του EXPLORA, ότι έχει ζητηθεί και άδεια ερευνών από την Τουρκία, αρκέστηκαν σε προφορική διαβεβαίωση από το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ότι δεν έχει ζητηθεί άδεια από την Τουρκία (η οποία φυσικά και είχε δοθεί).
Η τελική κατάληξη της υπόθεσης όμως ήταν να ισχύσει κανονικά η τουρκική άδεια για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, να αποφύγει το υπουργείο Εξωτερικών να διαχειριστεί μια σοβαρή κρίση, καθώς πρακτικά θα έπρεπε να εκδιώξει από την περιοχή το ιταλικό σκάφος διασφαλίζοντας τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και κατόπιν εορτής να προβεί σε διαβήματα διαμαρτυρίας!
Οι κ. Δρούτσας και Βενιζέλος σε δηλώσεις τους χθες διασκέδασαν τις εντυπώσεις από το γεγονός ότι η υπόθεση αποκαλύφθηκε από τον κ. Βενιζέλο στη Βουλή, λέγοντας ότι αυτό έγινε κατόπιν συνεννόησης και ότι τα δύο υπουργεία συνεργάζονται αρμονικά.
Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για «μείζον πολιτικό θέμα για την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών», καταθέτοντας ερώτηση στη Βουλή για να δοθούν «πλήρεις εξηγήσεις και διευκρινίσεις από τον κ. Δρούτσα».
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ
ΕΘΝΟΣ

Σχόλια