Διχασμένο το ΝΑΤΟ ενώ συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

Στο πλαίσιο της επιχείρησης «Αυγή της Οδύσσειας», για την εφαρμογή του ψηφίσματος 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η δυτική συμμαχία συνέχισε για τρίτη συνεχόμενη νύχτα τις επιθέσεις στη Λιβύη 

Όπως μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα κατά τη διάρκεια της νύχτας επλήγησαν θέσεις του πολεμικού ναυτικού του καθεστώτος Καντάφι στην Τρίπολη και στη Βεγγάζη, όπως επίσης αεροδρόμια στη Σύρτι και τη Σέμπχα, η οποία θεωρείται προπύργιο του Καντάφι.
Εν τω μεταξύ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέρριψε αίτημα της Λιβύης για έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου λόγω της "στρατιωτικής επιθετικότητας των συμμαχικών δυνάμεων", όπως υποστηρίζει το καθεστώς καταγγέλλοντας παράλληλα το θάνατο αμάχων. Η κατάσταση στη Λιβύη θα απασχολήσει το ΣΑ εκ νέου την ερχόμενη Πέμπτη. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με σχετική ενημέρωση από τον γγ. του διεθνούς οργανισμού Μπαν Κι Μουν. 
Επίσημη η συμμετοχή της Βρετανίας

Μόλις ένας στους τρεις βρετανούς συμφωνούν με την ανάληψης στρατιωτικής δράσης στη ΛιβύηΈπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση το βρετανικό κοινοβούλιο έδωσε τελικά το πράσινο φως για τη συμμετοχή της Βρετανίας στις επιχειρήσεις στη Λιβύη. Το κοινοβούλιο ενέκρινε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης με 557 ψήφους υπέρ και 13 κατά, με απαιτούμενη πλειοψηφία τις 544 ψήφους.
Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υποστήριξε ότι η Βρετανία δεν είχε άλλη επιλογή παρά να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις προκειμένου να προστατευθούν από τον Μουαμάρ Καντάφι οι πολίτες της Λιβύης, αλλά και για το «καλό της ανθρωπότητας», όπως είπε. Δημοσκόπηση για λογαριασμό του Ρόιτερς πάντως δείχνει ότι μόλις ένας στους τρεις βρετανούς συμφωνούν με την ανάληψης στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο των Μόνιμων Αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ συνεδριάζει σήμερα εκ νέου καθώς ούτε χθες επετεύχθη συμφωνία για το ρόλο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην επιχείρηση.

AFP / DPA / Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6478339,00.html

 

Σχόλια