Παγκόσμια ημέρα ποίησης

Σειρά δράσεων και εκδηλώσεων προγραμματίζονται από πολλούς φορείς με επίκεντρο τον Οδυσσέα Ελύτη, καθώς το 2011 έχει ανακηρυχθεί από το υπουργείο Πολιτισμού «Έτος Ελύτη», με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του νομπελίστα ποιητή, και η σημερινή, 21η Μαρτίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Ξεχωρίζει η εκδήλωση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου με την καμπάνια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εκδήλωση που σύμφωνα με το ΕΚΕΒΙ αποβλέπει στο να μπουν στην καθημερινότητα όλων των πολιτών η ποίηση και οι ποιητές.
Χάρη σε αυτήν στίχοι του Ελύτη όπως ..«Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά», «Θε μου, τι μπλε ξοδεύεις για να μη σε βλέπουμε!», «Κάπου ανάμεσα Τρίτη και Τετάρτη πρέπει να παράπεσε η αληθινή σου μέρα», θα «ταξιδεύουν» από σήμερα το πρωϊ και για έναν μήνα με τα ΜΜΜ (μετρό, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, τρένα, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τρόλεϊ, τραμ) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη (σσ. τόπος καταγωγής του ποιητή), Ρόδο και Ζάκυνθο.
Η Παγκόσμια Ημέρα για την ποίηση γιορτάζεται τα τελευταία δώδεκα χρόνια, μαζί με την Ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, με τον θεσμό να καθιερώνεται το 1999 με πρωτοβουλία της UNESCO.
Ο Διεθνής Πολιτιστικός Οργανισμός θέλησε με αυτόν τον τρόπο να προωθήσει την τέχνη της ποίησης και συγκεκριμένα τις προσπάθειες των μικρών εκδοτών να τυπώνουν συλλογές νέων ποιητών, την επιστροφή της προφορικής παράδοσης με την ανάγνωση ποιημάτων ενώπιον κοινού και την αποκατάσταση ενός διαλόγου μεταξύ της ποίησης και των άλλων μορφών τέχνης, πάνω στον αφορισμό του Ντελακρουά «Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση». 
AΠΕ

Σχόλια