Θάνατος ακρίτα μας από τον δεκαήμερο ακτοπλοϊκό αποκλεισμό του Αγαθονησίου

ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ)
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
 
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
 
 Προς τον Πρωθυπουργό κο Γεώργιο Παπανδρέου
 
 Θέμα : Θάνατος ακρίτα μας από τον δεκαήμερο ακτοπλοϊκό αποκλεισμό του Αγαθονησίου
 
Δυστυχώς , όπως είχα έγκαιρα προειδοποιήσει με παρέμβασή μου στη Βουλή, με την κατάργηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ,Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής θα επακολουθούσε η πλήρης διάλυση και εγκατάλειψη των νησιών μας και πιθανόν να θρηνούσαμε και ανθρώπινες ζωές .
 Επί δέκα μέρες το ακριτικό Αγαθονήσι και οι κάτοικοί του είναι αποκλεισμένοι ,διότι τα πλοία  Κάλυμνος και Άννα Express, που έκαναν τη γραμμή, βρίσκονται ταυτόχρονα και τα δύο για την ετήσια καθιερωμένη επιθεώρηση.
 Ο αποκλεισμός αυτός, όπως καταγγέλλει και ο Δήμαρχος κος Κόττορος Ευάγγελος έχει δημιουργήσει οξύτατα προβλήματα στον ανεφοδιασμό αλλά και στην υγεία των κατοίκων. Σε λίγο δε θα υπάρχουν ούτε φάρμακα , ούτε τρόφιμα.

Αποκορύφωση είναι ο τραγικός θάνατος 55χρονου υπαλλήλου των ΕΛΤΑ από έμφραγμα , λόγω του ότι παρά τις προσπάθειες των τοπικών αρχών ήταν αδύνατη η μεταφορά του λόγω της έλλειψης ακτοπλοϊκού μέσου.     

 Ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του στο Αγαθονήσι στις 2 Μαΐου 2009 δήλωσε : "Είμαστε εδώ στο Αγαθονήσι , για να συμπαρασταθούμε στους κατοίκους αλλά και να τονίσουμε πόσο απαράδεκτο είναι η πολιτεία, η Κυβέρνηση να φυγομαχεί μπροστά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος...ας έρθουν όλοι εδώ για να διαπιστώσουν πόσο έχουν υποβαθμιστεί οι υπηρεσίες υγείας, παιδείας αλλά και των συγκοινωνιών που θα έπρεπε να είναι πρώτης προτεραιότητας...δεσμεύομαι για την ύπαρξη ενός πλοίου κάθε μέρα στο νησί"

Όχι μόνο δεν εγγυηθήκατε τα ήδη κεκτημένα των νησιών μας αλλά υποβαθμίσατε τις συνθήκες ζωής των ακριτών μας. Η μνημονιακή πολιτική έχει μετατραπεί σε ένα καθημερινό εφιάλτη που έχει καταστρέψει τις ζωές και τα όνειρα των περήφανων απομονωμένων νησιωτών μας.
 
 Ερωτάται ο κος Πρωθυπουργός:
 
1. Ποιά μέτρα θα λάβετε έτσι ώστε να αρθεί άμεσα ο αποκλεισμός του Αγαθονησίου προτού θρηνήσουμε και άλλες ανθρώπινες ζωές;
 
2. Είναι σαφές ότι η κατάργηση του ΥΕΝΑΝΠ έχει επιφέρει τεράστιο πλήγμα τόσο στη ναυτιλία όσο και στη νησιωτικότητα. Προτίθεστε στην αναγνώριση ενός τραγικού πολιτικού σφάλματος και στην αποκατάστασή του; 
 
1 Μαρτίου 2011                                                  Ο Ερωτών Βουλευτής
 
 
 
                                                                              Πάνος  Καμμένος

Σχόλια