Με 72 εκχιονιστικά και άλλα μηχανήματα διατήρησε ανοιχτό το οδικό δίκτυο η Περιφέρεια Θεσσαλίας



     Παραμένουν σε ετοιμότητα οι αρμόδιες υπηρεσίες  
Εφιστάται η προσοχή των οδηγών στον παγετό

Παρά τις εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες (έντονες χιονοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι, χαμηλές θερμοκρασίες) σε όλη την έκταση της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα στους 7 ορεινούς όγκους της, από τους μεγαλύτερους της Ελλάδας, ο μηχανισμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας λειτούργησε ικανοποιητικά και το βασικό οδικό δίκτυο παρέμενε ανοικτό το τελευταίο 48ωρο.
Ακόμη και για προβλήματα, όπως η διακοπή ηλεκτροδότησης στις Σποράδες ή και η ανάσχεση κατά διαστήματα της κυκλοφορίας στην ΠΑΘΕ που δεν εμπίπτουν στη σφαίρα ευθύνης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τόσο ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός όσο και οι Αντιπεριφερειάρχες και ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα Πολιτικής Προστασίας κ. Λεωνίδας Ρίνης επικοινώνησαν με τις αρμόδιες υπηρεσίες ζητώντας να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.
Από το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, με εντολή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων είχαν θέσει σε επιφυλακή το απαραίτητο προσωπικό και τα απαιτούμενα μηχανήματα (εκχιονιστικά και άλλα). Στις περιπτώσεις που τα μηχανήματα δεν επαρκούσαν είχαν μισθωθεί ιδιωτικά μηχανήματα. Συνολικά, 72 μηχανήματα ήταν σε επιφυλακή και επενέβησαν για να μείνει ανοικτό το βασικό οδικό δίκτυο.
Ειδικότερα:

- Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας:
Διατέθηκαν 10 μηχανήματα για αποχιονισμό και ρίψη άλατος στο επαρχιακό δίκτυο και κυρίως σε ορεινές περιοχές και τουριστικούς προορισμούς (όπως Λιβάδι, Καλλιπεύκη, Σπηλιά, Ανατολή, παραλιακό δίκτυο) με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα και να αποτραπούν οι αποκλεισμοί οικισμών. Δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στο παραλιακό δίκτυο, ώστε να χρησιμοποιηθεί σαν εναλλακτική λύση σε περίπτωση που έκλειναν τα Τέμπη.
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κα Μαρία Μαμάρα και κ. κ. Χρήστος Καλομπάτσιος και Θανάσης Παιδής επισκέφθηκαν την εθνική οδό στα Τέμπη, ενημερώθηκαν από την Τροχαία και τους υπευθύνους της εταιρείας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» για την κατάσταση στο οδικό δίκτυο, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας τον οδηγό που τραυματίστηκε από πτώση βράχου.

- Στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας:
Στη Μαγνησία εκδηλώθηκαν τα εντονότερα καιρικά φαινόμενα απ’ όλη τη Θεσσαλία. Από το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, που είχε ξεκινήσει η χιονόπτωση, το σύνολο του μηχανισμού της Περιφερειακής Ενότητας είχε τεθεί σε ετοιμότητα, με 23 μηχανήματα (υπηρεσιακά και μισθωμένα).
Από το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας στο Νοτιοανατολικό Πήλιο παρουσιάστηκε πυκνή χιονόπτωση με δυνατό άνεμο (χιονοθύελλα) η οποία συνέπεσε με την ώρα της αποχώρησης των εκδρομέων, με αποτέλεσμα το δίκτυο του Πηλίου να δεχθεί έναν μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο και με αντίξοες καιρικές συνθήκες. Την ίδια ώρα ένα φορτηγό με ρυμουλκό, που αδικαιολόγητα λόγω των καιρικών συνθηκών ανέβαινε από την Άλλη Μεριά προς τη Ζαγορά έκλεισε το δρόμο στο ύψος της Αγ. Τριάδας. Μετά από μεγάλες προσπάθειες καθώς ήταν δύσκολο στα μηχανήματα αποχιονισμού να προσεγγίσουν λόγω των σταθμευμένων αυτοκινήτων στο οδόστρωμα, το φορτηγό μετακινήθηκε και το οδικό δίκτυο δόθηκε και πάλι σε κυκλοφορία.
Στην περιοχή της Πορταριάς μετέβη το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας και ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός.
Στα νησιά των Βορείων Σποράδων τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν όπου χρειάστηκε, η ένταση των φαινομένων όμως προξένησε ζημιά στο δίκτυο της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση μέρους του Πηλίου και των Β. Σποράδων. Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας επισημάνθηκε αμέσως το πρόβλημα στη ΔΕΗ.

-Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων:
Διατέθηκαν 10 μηχανήματα για αποχιονισμό και ρίψη άλατος στο επαρχιακό δίκτυο και κυρίως σε ορεινές περιοχές. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους Δήμους Πύλης και Καλαμπάκας, στο οδικό δίκτυο των Μετεώρων και όπου αλλού εμφανίστηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα.

-Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας:
Διατέθηκαν 29 μηχανήματα για αποχιονισμό και ρίψη άλατος στο επαρχιακό δίκτυο και κυρίως σε ορεινές περιοχές και τουριστικούς προορισμούς (όπως Αργιθέα, Δήμος Πλαστήρα). Με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας χορηγήθηκαν αντιολισθητικές αλυσίδες σε τουριστικά λεωφορεία τα οποία δεν διέθεταν και είχαν παραμείνει ακινητοποιημένα στη Λίμνη Πλαστήρα.


Εξυπακούεται ότι το προσωπικό και τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας παραμένουν σε ετοιμότητα για να διατηρήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο όπου αυτό απαιτηθεί.
Λόγω των αναμενόμενων χαμηλών θερμοκρασιών τη νύχτα και κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες επισημαίνεται ότι η προσοχή των οδηγών πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυξημένη για φαινόμενα παγετού, ενώ συστήνεται να υπάρχουν αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλα τα οχήματα για κάθε ενδεχόμενο.

Σχόλια