Ο Σαμαράς πρέπει να ξαναβρεί το κίνημα του Νοέμβρη 2009


Θα αναφερθώ σήμερα σε τρία  περιστατικά που συνέβησαν τελευταία στη ΝΔ και είναι χαρακτηριστικά της κατάστασης που συνεχίζει να επικρατεί εκεί παρά τις προσπάθειες για …ανάταξή της.
Πρώτο περιστατικό: “Αναποτελεσματικοί” τομεάρχες διαμαρτύρονται
Διαβάζουμε λοιπόν: “Κλειστή σύσκεψη με αιχμές κατά ΣαμαράΕνστάσεις που πήραν τη μορφή ευθείας κριτικής ως προς τις επιλογές της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, τόσο σε επίπεδο προσώπων όσο και στο επίπεδο διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού του κόμματος, εξέφρασαν τομεάρχες του κόμματος κατά τη διάρκεια «κλειστής» σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης υπό την προεδρία του κ. Κ. Τασούλα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη, η οποία έγινε προκειμένου να επιτευχθεί ο καλύτερος συντονισμός, υπήρξαν στελέχη που μίλησαν ευθέως για την ύπαρξη μιας μικρής ομάδας ανθρώπων που κινούνται γύρω από τον πρόεδρο και οι οποίοι λαμβάνουν τις αποφάσεις….”
Πότε δημοσιεύονται οι πληροφορίες για την σύσκεψη που είναι καταφανώς προϊόν διαρροής; Την ίδια στιγμή που από ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και εφημερίδες βάλλεται η “ηγετική ομάδα” του Σαμαρά, δηλαδή οι στενοί συνεργάτες του.
Ποιοι συμμετείχαν στην σύσκεψη; Όλοι με εξαίρεση ενός ήταν διακεκριμένα στελέχη της προηγούμενης κυβερνήσεως της ΝΔ. Όλοι με εξαίρεση ενός διακρίνονται για τις χαμηλές επιδόσεις του στο αντιπολιτευτικό έργο, που περιορίζεται στην έκδοση ανακοινώσεων ασαφούς περιεχομένου οι οποίες στις περισσότερες των περιπτώσεων προκαλούν σύγχυση γύρω από την αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ.
Δεύτερο περιστατικό: Η ΝΔ στην υπηρεσία προσωπικών και … εμπορικών φιλοδοξιών

Την περασμένη εβδομάδα έγινε σύσκεψη για το πρόγραμμα ενός σημαντικού Τομέα της ΝΔ. Και ενώ παραβρέθηκαν επαγγελματίες του κλάδου εγνωσμένης αξίας, κουμάντο στην σύσκεψη έκανε κάποιος “πολιτικός αναλυτής” που εμφανίστηκε ξαφνικά εκ των άνω συνοδευόμενος μάλιστα από γνωστό δημοσιογράφο, ο οποίος όλως τυχαίως πρωταγωνίστησε και στις διαρροές για την σύσκεψη των τομεαρχών.
Αυτό μάλιστα που προκάλεσε μεγάλη αγανάκτηση στους παρευρισκόμενους ήταν το γεγονός ότι ο εν λόγω δημοσιογράφος είναι γνωστός σε όλους για τις σχέσεις τους με μεγαλοπαράγοντα της επιχειρηματικής και αθλητικής ζωής. Επίσης κατά σύμπτωση ο ίδιος δημοσιογράφος γράφει μονίμως υπέρ του επικεφαλής του Τομέα που όπως φαίνεται έχει ευρύτερες πολιτικές επιδιώξεις.
Ακόμα χειρότερα: Αν δεις κανείς το βιογραφικό του εν λόγω “πολιτικού αναλυτή” που δημοσιεύεται στο site  της Νέας Δημοκρατίας θα διαπιστώσει ότι δεν έχει να παρουσιάσει καμία απολύτως δραστηριότητα ή ειδίκευση στον τομέα, στην σύσκεψη για τον οποίο ο επικεφαλής του Τομέα τον φόρεσε “καπέλο” . Έχει όμως, όπως διαβάζουμε στο site , σειρά εμπορικών καταστημάτων και παράλληλα ασχολείται και με τις ….δημόσιες σχέσεις.
Θα τρελαθούμε δηλαδή τελείως. Εκτός των άλλων που αναφέρουμε εδώ το επίσημο site της ΝΔ χρησιμοποιείται για να προβάλλει και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στελεχών του κόμματος !!! Κι ακόμα δεν έγιναν εξουσία…
Τρίτο περιστατικό: πόλεμος υποψηφίων στη Θεσσαλονίκη
Σε πρόσφατη εκπομπή άλλου γνωστού δημοσιογράφου έγινε συζήτηση για την σύσκεψη των τομεαρχών που προαναφέραμε. Όλως τυχαίως η εκπομπή επικεντρώθηκε σε όσα είπαν στην σύσκεψη τρία όχι και τόσο επιτυχημένα στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ και σημερινοί βουλευτές. Και όλως τυχαίως επίσης η εκπομπή κινήθηκε στο κλίμα των ημερών, στο “περιβάλλον Σαμαρά” δηλαδή, αναφερόμενη σε «υποψηφίους οι οποίοι ανήκουν στο περιβάλλον του Προέδρου, δηλώνουν ότι θα είναι υποψήφιοι και κινούνται συνεχώς». Βεβαίως, όσοι γνωρίζουν κατάλαβαν αμέσως ότι τα βέλη στρέφονταν κυρίως εναντίον παλαιού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά στην Θεσσαλονίκη. Ποια είναι η πλάκα; Ο εν λόγω παλαιός συνεργάτης του Σαμαρά είχε καλέσει πριν από λίγο καιρό τον ίδιο δημοσιογράφο στην Θεσσαλονίκη για να μιλήσει σε μια συγκέντρωση που οργάνωσε ο ίδιος. Ελπίζουμε να έμαθε τώρα.
Ποια είναι τα κοινά σημεία αυτών των περιστατικών;
Πρώτον: το αποτυχημένο κυβερνητικά και παρηκμασμένο πολιτικά κομματικό κατεστημένο της ΝΔ ανθίσταται απεγνωσμένα στην ανανέωση που επιχειρεί ο Σαμαράς.

Δεύτερον: οι επιδιώξεις αυτού του κατεστημένου συμπίπτουν με την εντεινόμενη επιδίωξη του κρατικοδίαιτου πολιτικο-επιχειρηματικού “συστήματος” να “ελέγξει” τον Σαμαρά. Και επειδή δεν μπορούν να πλήξουν τον ίδιο, στρέφονται κατά του περιβάλλοντός του.

Τρίτον: Η ΝΔ παραμένει δέσμια των εξαρτήσεων της  από τα ΜΜΕ. Όταν η πρώτη δουλειά της μεγάλης πλειοψηφίας των στελεχών και όλων των βουλευτών είναι να “ενημερώσουν” τα ΜΜΕ για τα καθημερινά συμβαίνοντα με αντάλλαγμα το προσωπικό τους “παραπολιτικό”, ή την εμφάνισή τους σε τηλεοπτικό “παράθυρο” δεν γίνεται τίποτα. Ούτε θα γίνει, αν δεν σπάσει το απόστημα.
Ηθικόν δίδαγμα
Τα περιστατικά που περιγράφουμε σήμερα προστίθενται σε τόσα άλλα που καταγγέλλουν καθημερινά εδώ μέσα αναγνώστες μας. Όλα μαζί δημιουργούν την κακή εικόνα που όλοι ξέρουμε για τη ΝΔ, η οποία με την σειρά της είναι ο κύριος παράγοντας για την παρατεινόμενη αποστασιοποίηση του κόσμου από αυτήν. Και ο λόγος για τον οποίο “δεν περνάει” το μήνυμα Σαμαρά.
Αλλά δεν συμβαίνει μόνο αυτό. Τελευταία πολλαπλασιάζονται και τα περιστατικά ανυπακοής της βάσης στις παλαιοκομματικές πρακτικές που επιμένουν να εφαρμόζουν στελέχη που επέλεξε ο Σαμαράς για να ανανεώσουν το κόμμα. Κι αυτό που φαίνεται ότι δεν έχουν καταλάβει ακόμα στα κεντρικά είναι ότι η κομματική βάση εξεγέρθηκε το Νοέμβριο του 2009 και δεν ξαναμπαίνει σε καλούπια.
Τι θα γίνει; ….Δεν γνωρίζω και προσωπικά είμαι πολύ απαισιόδοξος για το αν αυτή η ΝΔ, αυτός ο κομματικός μηχανισμός, μπορεί να ανακάμψει ποτέ. Όταν βασικό στέλεχός της με αρμοδιότητα την κινητοποίηση του μηχανισμού πανελλαδικά ασχολείται με την προσωπική του προβολή λόγω μελλοντικής υποψηφιότητας, τι ανάταξη της ΝΔ να περιμένει κανείς;
Τι μέλλει γενέσθαι ; Το έχω ξαναγράψει και αποτελεί προσωπική μου εκτίμηση: Ο Σαμαράς πρώτα θα γίνει πρωθυπουργός και μετά θα τ΄ αλλάξει όλακαι τη ΝΔ
Το σάπιο εδώ και πολλά χρόνια πολιτικό σκηνικό που έφαγε τον αγλέουρα από την Μεταπολίτευση και μετά καταρρέει. Πανικόβλητα τα πολιτικά και οικονομικά τζάκια προσπαθούν να διασωθούν πλασάροντας με τα εξαπτέρυγά τους (όπως ο Καρατζαφέρης) σενάρια «οικουμενικής διακυβέρνησης». Θέλουν δηλαδή να επαναλάβουν αυτό που έκαναν επί κυβέρνησης Ζολώτα, η οποία επέβαλε τους πολιτικούς και οικονομικούς επικυρίαρχους των δεκαετιών που ακολούθησαν. Σαν την Αγία Οικογένεια και την Ζήμενς, δηλαδή.
Ο Σαμαράς γνωρίζει ότι θα ήταν καταστροφή και γι αυτόν και κυρίως για τον τόπο να συμμετάσχει σε μια συγκυβέρνηση της συμφοράς με πολιτικές δυνάμεις που δεν ξέρουν τι θέλουν και τι κάνουν. Όπως γνωρίζει ότι το μέλλον ανήκει σε εκείνον που θα πείσει τον ελληνικό λαό πως έχει πρόγραμμα και όραμα και ξέρει πώς να τον βγάλει από την κρίση.
Η Ν.Δ. είναι  ένας  βαριά άρρωστος οργανισμός και  θέλει χρόνο πολύ για να αναταχθεί. Θα χάσει τον καιρό του ο Σαμαράς αν εγκλωβιστεί σε διαδικασίες ανανέωσης ενός “σπιτιού” που κτίστηκε από άλλον και για άλλους σκοπούς. Είναι σαν να πάρεις το θωρηκτό Αβέρωφ και να το ανανεώσεις βάζοντάς του σύγχρονα ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα. Θα χαλάσεις λεφτά, θα σπαταλήσεις χρόνο και κόπο και στο τέλος το “Αβερωφ” θα είναι το ίδιο δυσκίνητος και αργός όπως τότε. Θα μπορεί να τον βυθίσει ακόμα και ο … Καντάφι.
Τι πρέπει να κάνει ο Σαμαράς, κατά την γνώμη μου;  Να οικοδομήσει το πρόγραμμά διακυβέρνησης του, να ισχυροποιήσει την ιδεολογική κυριαρχία του και να κτίσει συμμαχίες με ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και πολιτικές δυνάμεις – να ασχοληθεί δηλαδή  με την οικοδόμηση της “κοινωνικής πλειοψηφίας” που επαναλαμβάνει συνεχώς τελευταία. Γιατί μόνο με αυτήν θα μπορέσει και να γίνει πρωθυπουργός και να κυβερνήσει.
Επειγόντως,  πρέπει να κινηθεί με τον  κινηματικό τρόπο του πρόσφατου παρελθόντος, να απεγκλωβιστεί από τα καινούργια γραφεία – όσο κι αν του αρέσουν- και να ξαναβρεί όσους τον ανέδειξαν αρχηγό.  Για  να δημιουργήσει με αυτούς ρεύμα στην κοινωνία που αναζητά απελπισμένα όραμα να ακουμπήσει. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να εκφράσει την λαϊκή δυσαρέσκεια και να δώσει ελπίδα.
Ο δρόμος αυτός θα είναι μοναχικός.
Και θα διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη : Ο Σαμαράς δεν θα γίνει ο πρωθυπουργός που θα αλλάξει την Ελλάδα με αυτήν τη ΝΔ.
Όσοι διαφωνούν, ας διαβάσουν Ιστορία ….
FactorX

http://www.antinews.gr/2011/03/26/93329/

Σχόλια