Αναμένεται η παραίτηση του υφυπουργού Γ.Ντόλιου

Aνακαλείται η επίμαχη εγκύκλιος για τους ημιυπαίθριους εν όψει νομοθετικής ρύθμισης, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικων Γ. Ντόλιου στη Βουλή.
«Ανακαλείται η συγκεκριμένη εγκύκλιος εξ ολοκλήρου, ενόψει νομοθετικής ρύθμισης που θα αναληφθεί και θα καταργεί, ή θα απαγορεύει, την αναδρομική εφαρμογή του υπολογισμού των δημοτικών τελών», ανέφερε ο κ. Ντόλιος στην Ολομέλειας του Σώματος.
Kανένας φόρος δεν επιβάλλεται αναδρομικά λόγω της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων, διευκρίνισε νωρίτερα ο υφυπουργός Εσωτερικών σε δηλώσεις του μετά την αναστάτωση που προκάλεσε η εγκύκλιος.
Δεν υπάρχει αναδρομική επιβολή φόρων (ΤΑΠ, ασφαλιστικές εισφορές κτλ) παραμένει μόνο το δικαίωμα των δήμων να συνυπολογίζουν στο εξής τους ημιυπαίθριους στα ανταποδοτικά τέλη μέχρι και σε βάθος πενταετίας, υποστήριξε ο υφυπουργός.
Η σύγχυση προκλήθηκε από εγκύκλιο του κ. Ντόλιου που προέβλεπε την αναδρομική επιβολή δημοτικών τελών από τους ιδιοκτήτες των ημιυπαίθριων και άλλων χώρων που έχουν αλλάξει χρήση, εφόσον δεν είχαν δηλώσει ακριβώς τα τετραγωνικά τους μέτρα στην έκταση του ακινήτου, σε αντίθεση με όσα προβλέπει η νομοθεσία περί τακτοποίησής τους, αλλά και με τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ ότι δεν θα υπάρξει καμία τέτοιου είδους επιπλέον επιβάρυνση σε όσους προσέλθουν στη ρύθμιση.
Συγκεκριμένα η εγκύκλιος διευκρίνιζε ότι «παραμένει η δυνατότητα αναδρομικής επιβολής των προαναφερομένων ανταποδοτικών τελών για τους χώρους που διατηρούνται στην περίπτωση που ο δήμος δεν συνυπολόγιζε το εμβαδόν αυτών στην επιφάνεια των στεγασμένων χώρων των ακινήτων όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία».
Μάλιστα ξεκαθαρίζει ότι αφορά χώρους που δεν είχαν δηλωθεί στους δήμους και ζητεί από τις οικονομικές υπηρεσίες να αναζητήσουν τα στοιχεία μέσω των πολεοδομικών υπηρεσιών από τις δηλώσεις που έχουν υποβάλει οι ιδιοκτήτες τους, γιατί δεν ισχύει γιαυτούς η απαλλαγή από την αναδρομική επιβολή άλλων επιβαρύνσεων που προβλέπει ο νόμος.
Επίσης με βάση την εγκύκλιο η αναδρομική επιβολή τελών θα γίνει με το συντελεστή που ισχύει για την προβλεπόμενη χρήση από την οικοδομική άδεια και όχι βάσει της νέας χρήσης όπως αυτή δηλώθηκε με αφορμή το νόμο περί τακτοποίησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εγκύκλιος προκάλεσε την έντονη αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ που ζήτησε διευκρίνισή της που θα καθιστά σαφές ότι ισχύει ο νόμος που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων σύμφωνα με τον οποίο δεν θα υπάρξουν επιπλέον επιβαρύνσεις και μάλιστα αναδρομικά και φυσικά αυτό ισχύει και για τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού.
Την απόσυρση της επίμαχης εγκυκλίου ζήτησε με τον εκπρόσωπό της Γ. Μιχελάκη να επισημαίνει ότι με τέτοιες πρακτικές ο πολίτης χάνει την εμπιστοσύνη του στο κράτος.
Ο κ. Μιχελάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κοροϊδεύει τους πολίτες κάνοντας λόγο για εγκύκλιο – δόλωμα με στόχο να αρπάξει το κράτος επιπλέον χρήματα από τον κόσμο.
«Καλέσαμε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα την εγκύκλιο - δόλωμα για τους ημιυπαίθριους. Αναγκάστηκαν να το κάνουν. Προφανώς κατάλαβαν την πολιτική απάτη που διέπραξαν. Περιμένουμε να δούμε αν περισσεύει πλέον η πολιτική ευθιξία» ανέφερε ο κ. Μιχελάκης.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ μίλησε για κυβερνητικό αλαλούμ και για υπουργούς που τσακώνονται μεταξύ τους, ενώ όπως είπε, η ίδια κατάσταση επικρατεί και με το θέμα της απόσυρσης των αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας.

http://www.antinews.gr/2011/02/17/86149/

Σχόλια