Προσλήψεις: Δημοσίευση αποτελεσμάτων για τον πρώτο νέο διαγωνισμό EPSO

Σήμερα δημοσιεύονται τα αποτελέσματα του πρώτου ανοικτού διαγωνισμού για την επιλογή μη εξειδικευμένων πτυχιούχων διοικητικών υπαλλήλων που προκηρύχθηκε τον προηγούμενο χρόνο ως μέρος του προγράμματος εκσυγχρονισμού της διαδικασίας επιλογής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο εφαρμόζεται από την υπηρεσία επιλογής προσωπικού (EPSO), αφενός, έχει εισαγάγει έναν ετήσιο κύκλο διαγωνισμών, ώστε οι δυνητικοί υποψήφιοι να γνωρίζουν κάθε χρόνο πότε μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα, και, αφετέρου, έχει απλουστεύσει τη διαδικασία των δύο σταδίων, γεγονός που μείωσε τον χρόνο των μεγάλων διαδικασιών επιλογής από 2 χρόνια σε 10 μήνες, και των μικρότερων διαδικασιών επιλογής ειδικών από 16 μήνες κατά μέσο όρο σε μόλις 6 μήνες. Μολονότι λόγω της ελκυστικότητας μιας σταδιοδρομίας στην ΕΕ, η EPSO έλαβε περισσότερες από 51.000 αιτήσεις, η παράδοση των αποτελεσμάτων έγινε δυνατή σχεδόν 9 μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων τον προηγούμενο Απρίλιο.
Ο κ. Maroš Šefčovič, αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για τις διοργανικές σχέσεις και τη διοίκηση, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα με την ακόλουθη δήλωση:
«Χαίρομαι ιδιαίτερα με τα επιτυχή αποτελέσματα της πρώτης νέας διαδικασίας επιλογής της EPSO. Η EPSO τήρησε την υπόσχεσή της να απλοποιήσει τη διαδικασία και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους της για το εξαίρετο έργο τους. Είμαι πεπεισμένος ότι η εκσυγχρονισμένη διαδικασία επιλογής θα μας επιτρέψει να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας. Ανυπομονώ οι επιτυχόντες υποψήφιοι να αναλάβουν τις νέες θέσεις εργασίας τους στους ερχόμενους μήνες. Ωστόσο, προβληματίζομαι για την έλλειψη υποψηφίων από ορισμένες χώρες, και για αυτό υποστηρίζω κάθε προσπάθεια να προσελκυσθούν περισσότεροι υποψήφιοι υψηλού δυναμικού από αυτά τα κράτη μέλη για σταδιοδρομία στην ΕΕ.
Η ολοκλήρωση των εκσυγχρονισμένων διαδικασιών επιλογής αποτελεί τέλειο παράδειγμα διοργανικής σύμπραξης και για το επίτευγμα αυτό θα πρέπει να επαινεθούν θερμά η EPSO και το διοικητικό της συμβούλιο».
Ο κ. Yves Quitin, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της EPSO και διευθυντής προσωπικού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξέφρασε την ικανοποίησή του τόσο για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων όσο και για τα σχόλια του κ.Šefčovič's:
«Η επιλογή προσωπικού είναι λειτουργία στρατηγικής σημασίας για όλα τα θεσμικά όργανα. Η EPSO ανταποκρίθηκε επιτυχώς στην πρόκληση να προσελκύσει τους σωστούς ταλαντούχους και να παρουσιάσει την ευρωπαϊκή δημόσια υπηρεσία ως ελκυστική επιλογή σταδιοδρομίας.»
Η EPSO αναγνώρισε επίσης ότι η επιλογή του προσωπικού που θα εργαστεί εξ ονόματος 500 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ δεν θα πρέπει να επικεντρωθεί απλά και μόνο στην ταχύτητα της διαδικασίας αλλά και στην ποιότητα των ατόμων που θα επιλεγούν. Ένα άλλο κύριο στοιχείο της εκσυγχρονισμένης διαδικασίας επιλογής είναι ότι επικεντρώνεται στις ικανότητες και όχι στις γνώσεις, γεγονός που επιτρέπει στις εκπαιδευμένες κριτικές επιτροπές να επιλέξουν υποψηφίους με την ποικιλία ικανοτήτων που θα χρειαστούν για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ποικίλες ευκαιρίες που προσφέρει μια σταδιοδρομία στην ΕΕ.
Ο David Bearfield, διευθυντής της EPSO, όταν ερωτήθηκε για την επιτυχία του εκσυγχρονισμού της διαδικασίας επιλογής, απάντησε λέγοντας:
«Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι διότι σε συνεργασία με τους εταίρους μας σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, επιτύχαμε να συγκεντρώσουμε τόσο αξιόλογους επιτυχείς υποψηφίους σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Βάσει του παλαιού συστήματος, οι υποψήφιοι έπρεπε να περιμένουν περισσότερο από ενάμιση χρόνο για τα αποτελέσματα, με συνέπεια να χάνουμε την αφρόκρεμα των υποψηφίων από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι απλά δεν ήθελαν να περιμένουν.
«Ελπίζουμε ότι αυτό αποτελεί σαφές μήνυμα προς φοιτητές και πτυχιούχους σε όλη την Ευρώπη ότι εάν θέλουν μια ενδιαφέρουσα σταδιοδρομία με προκλήσεις, όπου θα μπορούν να προσφέρουν πραγματικό έργο, δεν χρειάζεται πια να περιμένουν. Χάρη στις αλλαγές μας μπορούμε να κρίνουμε τους υποψηφίους το ίδιο γρήγορα και αποτελεσματικά όσο και οι ανταγωνιστές μας για τις προσλήψεις σε όλη την ήπειρο».
Χάρη στον παράλληλο εκσυγχρονισμό της προβολής της σταδιοδρομίας στην ΕΕ και των προσπαθειών επικοινωνίας, όποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για μια σταδιοδρομία στην ΕΕ μπορεί τώρα να ενημερώνεται μέσω της σελίδας EU Careers του Facebook και του προφίλ Twitter.
Κύρια στοιχεία για εκδότες
  • Υποβλήθηκαν 51.639 αιτήσεις για τη διαδικασία επιλογής πτυχιούχων διοικητικών του 2010.
  • Στις δοκιμασίες λογικής βάσει υπολογιστή του πρώτου σταδίου συμμετείχαν 37.329 υποψήφιοι σε κέντρα στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο.
  • Στο δεύτερο στάδιο, προσκλήθηκαν 992 υποψήφιοι σε εξεταστικό κέντρο στις Βρυξέλλες, όπου μέσω ασκήσεων, όπως ομαδικές διαπραγματεύσεις και διαρθρωμένες συνεντεύξεις, κριτικές επιτροπές εμπειρογνωμόνων αξιολόγησαν τις ικανότητές τους για ένα φάσμα απαιτήσεων.
  • Ο κατάλογος των επιτυχόντων υποψηφίων υπαλλήλων περιλαμβάνει 308 άτομα για 5 διαφορετικούς τομείς, ευρωπαϊκή δημόσια διοίκηση, νομικά, οικονομικά, λογιστική και τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών.
  • Η διαδικασία επιλογής πτυχιούχων διοικητικών του 2011 θα αρχίσει στις 16 Μαρτίου. Από το 2011, η διαδικασία είναι ανοικτή στους φοιτητές στο τελευταίο έτος των πτυχιακών σπουδών τους.
  • Ως απόδειξη της δέσμευσης της EPSO να υποστηρίξει την πολυγλωσσία, από το 2011, το πρώτο στάδιο της εξέτασης είναι διαθέσιμο και στις 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ.
  • Για να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής μας οι πλέον ταλαντούχοι Ευρωπαίοι που είναι εγκατεστημένοι ανά τον κόσμο, αυξάνουμε τον αριθμό των διαθέσιμων εξεταστικών κέντρων εκτός Ευρώπης για το πρώτο στάδιο της εξέτασης. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ 37 παγκόσμιων εξεταστικών κέντρων σε 5 ηπείρους.
  • Περισσότερες πληροφορίες για τις σταδιοδρομίες στην ΕΕ και τον τρόπο υποβολής υποψηφιότητας στη διεύθυνση www.eu-careers.eu
  • Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να ενημερωθούν μέσω του Facebook ή του Twitter, αναζητήστε απλώς 'EU Careers'.

Σχόλια