Θα αποζημιωθούν, πότε και από πού, οι πληγέντες βαμβακοπαραγωγοί ;

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με την ιδιότητά του συντονιστή για την εκπόνηση του Προγράμματος της ΝΔ του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης, ο βουλευτής Βοιωτίας Μιχάλης Γιαννάκης κατέθεσε Επίκαιρη Επερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τις αποζημιώσεις των βαμβακοπαραγωγών.
Σε συνεργασία με τον Γραμματέα Αγροτικού της ΝΔ, κ. Γ. Καρασμάνη, τον Υπεύθυνο του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γ. Κασαπίδη, τον αναπληρωτή Τομεάρχη, κ Κ. Κόλλια και 27 ακόμα βουλευτές της ΝΔ, ο Μιχάλης Γιαννάκης ζητά από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για πλήρη αποζημίωση των πληγέντων βαμβακοπαραγωγών από τις έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις του περασμένου φθινοπώρου.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ


Θ ΘΕΜΑ: Θα αποζημιωθούν, πότε και από πού, οι πληγέντες βαμβακοπαραγωγοί ;


Στον «αέρα» εξακολουθούν να παραμένουν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης περί αποζημίωσης των βαμβακοκαλλιεργητών, η παραγωγή των οποίων επλήγη από τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου φθινοπώρου και το πράσινο σκουλήκι, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της σοδειάς, ώστε σε πολλές περιοχές και σε σημαντικές εκτάσεις τα βαμβακοχώραφα να παραμείνουν ασυγκόμιστα.

Επειδή μεγάλη μερίδα των πληγέντων βαμβακοπαραγωγών έχουν το βαμβάκι ως αποκλειστική καλλιέργεια και αντλούν το σύνολο του εισοδήματός τους από το προϊόν.

Επειδή, πέραν των άλλων (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, πετρέλαιο κ.α.), είχαν επιπλέον οικονομική επιβάρυνση από τους αλλεπάλληλους ψεκασμούς για την αντιμετώπιση των φυτοασθενειών και επειδή πολλές περιοχές της χώρας αντλούν από το βαμβάκι τους οικονομικούς τους πόρους.

Επερωτάται ο κύριος Υπουργός

  1. Ισχύουν ή όχι οι εξαγγελίες του, τον περασμένο Οκτώβριο, περί αποζημίωσης των πληγέντων βαμβακοπαραγωγών ;
  2. Οι αποζημιώσεις θα χορηγηθούν μέσω ΕΛΓΑ, όπως προβλέπεται στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμού ή μέσω των ΠΣΕΑ, όπου ο συντελεστής υπολογισμού των αποζημιώσεων κατά 35% χαμηλότερος, σε σύγκριση με εκείνο του ΕΛΓΑ ;
  3. Εάν επιλεγεί ο ΕΛΓΑ, είναι βέβαιο ότι ο Οργανισμός μπορεί να ανταπεξέλθει στο έργο της σωστής εκτίμησης και της χορήγησης ουσιαστικών αποζημιώσεων, μετά από τόσους μήνες ; Και επιπλέον έχει την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθεί σε αυτές ;
  4. Οι βαμβακοπαραγωγοί θα εισπράξουν φέτος το σύνολο της συνδεδεμένης με την παραγωγή κοινοτικής επιδότησης ή μέρος αυτής ; Στην περίπτωση που η παραγωγή τους, λόγω των ζημιών, ήταν κάτω του προβλεπόμενου από το κοινοτικό όριο, πως θα υπολογιστεί η συνδεδεμένη ενίσχυση ;

ΟΙ ΕΠΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
  1. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  2. ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
  3. ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
  4. ΖΩΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
  5. ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  6. ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
  7. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ
  8. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ
  9. ΒΑΓΙΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  10. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
  11. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  12. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
  13. ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
  14. ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΜΑΡΙΑ
  15. ΚΟΛΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  16. ΚΟΝΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
  17. ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  18. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
  19. ΛΕΓΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
  20. ΝΑΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
  21. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
  22. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
  23. ΣΑΛΜΑΣ ΜΑΡΙΟΣ
  24. ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
  25. ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
  26. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ
  27. ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
  28. ΤΖΙΜΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ
  29. ΤΣΙΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  30. ΧΑΛΚΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
  31. ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Σχόλια