«Η πολιτική μοναξιά του κ. Παπατόλια»


-«Πού είναι η πρότασή του για το ποια σχολεία θα κλείσουν στην εκλογική του περιφέρεια, τη Μαγνησία, στην οποία περιόρισε την «διαβούλευση» εκ μέρους μάλιστα της παράταξής του;»
-«Εξακολουθεί να είναι «ικανοποιημένος», όπως δήλωνε προεκλογικά, από τις «δεσμεύσεις» του υφυπουργού κ. Μαγκριώτη για «μείωση στην τιμή των διοδίων» και «συνέχιση των έργων στον Αχελώο»;
«Χρειάστηκε μόλις η δεύτερη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για να αποδειχθεί ότι ο κ. Παπατόλιας λειτουργεί ως κομματικός, ενίοτε και ως κυβερνητικός, εκπρόσωπος κι ως τοποτηρητής της πιστής εφαρμογής του Μνημονίου», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών».
Στην ανακοίνωση της η  «Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών», αναφέρει τα εξής:
«Ο κ. Παπατόλιας δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα… Από την αρχή της θητείας της αιρετής Περιφέρειας έδειξε ότι στόχος του είναι να υπονομεύσει εκ των έσω τον θεσμό προκαλώντας συστηματικά τεχνητή ένταση ιδίως όταν συζητώνται και αναδεικνύονται θέματα στα οποία είναι αδιαμφισβήτητο ότι η πολιτική της κυβέρνησης βρίσκει καθολικά αντίθετη την κοινωνία της Θεσσαλίας.
Το έκανε στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην οποία συζητήθηκε το θέμα του περιβάλλοντος καθώς δεν ήθελε να αναδειχθεί η κυβερνητική ανακολουθία στο θέμα του Αχελώου.
Θυμίζουμε με την ευκαιρία την επίσκεψη του κ. Μαγκριώτη στη Θεσσαλία λίγο πριν τις περιφερειακές εκλογές και τις «δεσμεύσεις» του για «συνέχιση των έργων του Αχελώου και μείωση της τιμής των διοδίων». Αλήθεια, ο κ. Παπατόλιας, που δήλωνε τότε «ικανοποιημένος» από τις δηλώσεις του κ. Μαγκριώτη και φωτογραφιζόταν χαμογελαστός με τον Υφυπουργό, τι λέει σήμερα όταν αφ’ ενός η σήραγγα Δρακότρυπας καταρρέει με την Υπουργό Περιβάλλοντος κα Τίνα Μπιρμπίλη να δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη στην επένδυση και διάσωση της σήραγγας και αφ’ ετέρου οι τιμές των διοδίων όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί αλλά αντίθετα αυξάνονται διαρκώς;
Ανάλογη ένταση επιχείρησε ο κ. Παπατόλιας και στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου προκειμένου να μην αναδειχθεί ότι όλες οι παρατάξεις του ΠΣ πλην της δικής του είναι απόλυτα αντίθετες στις συγχωνεύσεις σχολείων, οι οποίες γίνονται με μόνο στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων ώστε να πληρώνονται οι υπέρογκοι τόκοι στους δανειστές της χώρας μας.
Βιώνοντας για άλλη μια φορά το αίσθημα της «πολιτικής μοναξιάς» στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο κ. Παπατόλιας επέλεξε σήμερα, με την αμετροέπεια που τον διακρίνει, να επιτεθεί για άλλη μια φορά εναντίον της πλειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Η κατηγορία που προσάπτει πρωτοφανής αλλά και ενδεικτική των «υπηρεσιών» που θέλει να προσφέρει στο κόμμα του: Δεν έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο την απόφαση για πόσα και ποια σχολεία θα κλείσουν έτσι ώστε να μην υποστεί πολιτική - και πιθανόν εκλογική - φθορά το κόμμα του.
Είναι τέτοιος ο «κομματικός πατριωτισμός» του κ. Παπατόλια που αξίωσε να προτείνει το Περιφερειακό Συμβούλιο ποια σχολεία θα κλείσουν πριν καν καταθέσουν τις εισηγήσεις τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας που βεβαίως έχουν λάβει σχετικές εντολές από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.
Ενδεχομένως ο κ. Παπατόλιας να έχει «προεκλογικά γραμμάτια» να εξοφλήσει προς εκείνους που τον όρισαν με αδιαφανή τρόπο, όπως ακόμη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν δηλώσει δημόσια, υποψήφιο περιφερειάρχη. Ίσως πάλι όσα κάνει να εντάσσονται στην προσωπική στρατηγική του και να προμηνύουν τις επόμενες κινήσεις του.
Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι η «διαβούλευση» (αν μπορεί να λεχθεί έτσι μια μικρής διάρκειας σύσκεψη που διοργανώθηκε για τις… κάμερες και τις φωτογραφίες) οργανώθηκε από τον επικεφαλής της «Θεσσαλών Δύναμη» μόνο στην εκλογική του περιφέρεια, τη Μαγνησία.
Αλήθεια, αφού έκανε «διαβούλευση» στη Μαγνησία, γιατί ο λαλίστατος κ. Παπατόλιας δεν παρουσίασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο τις απόψεις του για το ποια σχολεία θα κλείσουν έστω στην εκλογική του περιφέρεια αλλά η ομιλία του εξαντλήθηκε στη συνήθη γενικόλογη και πομπώδη επίθεσή του εναντίον της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου;
Ως «Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών» είχαμε έγκαιρα, από την προεκλογική περίοδο, αποκαλύψει το ρόλο και την αποστολή που ανέλαβε ο κ. Παπατόλιας στη Θεσσαλία: να υπονομεύει το Περιφερειακό Συμβούλιο, να προκαλεί τεχνητή ένταση ώστε να μην αναδεικνύεται η καθολική αντίδραση της κοινωνίας της Θεσσαλίας σε μια αλυσίδα αποφάσεων της κυβέρνησης που στρέφονται ξεκάθαρα εναντίον του τόπου μας. Τι να πρωτοαναφέρουμε; Την Αχελώο; Την αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων; Το πάγωμα χρηματοδοτήσεων για τα αναγκαία αναπτυξιακά έργα; Τη δραματική μείωση των κονδυλίων για το πετυχημένο πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης; Τις αποζημιώσεις στο βαμβάκι που ο κ. Παπατόλιας έλεγε στα ντιμπέιτ ότι «δεν είναι θέμα που αφορά την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και δεν έχει σχέση με τον «Καλλικράτη»;
Αλήθεια, αυτός που κατά δήλωσή του «γνωρίζει τόσο καλά τον «Καλλικράτη» τι λέει που η αρμοδιότητα για το ΕΣΠΑ παραμένει στους διορισμένους γενικούς γραμματείς των αποκεντρωμένων διοικήσεων, κάποιοι εκ των οποίων αψηφούν τους χιλιάδες πολίτες που επέλεξαν τις αιρετές Περιφερειακές Αρχές;
Πού είναι η αυτοκριτική του για τα όσα υποστήριζε προεκλογικά ότι ο «Καλλικράτης» θα λύσει όλα τα προβλήματα και ο κόσμος θα τρώει με χρυσά κουτάλια»;
Τι λέει όταν και ακόμη και για το θέμα των σχολικών μονάδων, ο «Καλλικράτης» δεν δίνει αρμοδιότητες στο Περιφερειακό Συμβούλιο;
Αναμένοντας την αυτοκριτική του και τις θέσεις του για το ποια σχολεία προτείνει ο ίδιος να κλείσουν στη Μαγνησία που «έκανε διαβούλευση», επισημαίνουμε για ακόμη μια φορά ότι η διαυγής και ξεκάθαρη της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι: «όχι» στις συγχωνεύσεις σχολείων χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των γονέων και της τοπικής κοινωνίας.
Την θέση αυτή ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός εξέφρασε τόσο στον Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου όσο και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διά Βίου Μάθηση.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Περιφερειάρχης, οι Αντιπεριφερειάρχες και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Συμμαχίας Υπέρ των Πολιτών» έχουν συναντηθεί με δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών, εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές απ’ ολόκληρη την Θεσσαλία, έχουν καταγράψει τα απόψεις τους και έχουν πάρει ξεκάθαρες θέσεις εναντίον της συγχωνεύσεως σχολείων.
Οι Θεσσαλοί επέλεξαν αιρετή Περιφερειακή Αρχή που να διεκδικεί, μαχητικά και τεκμηριωμένα, στο πλευρό τους και να μεταφέρει ανόθευτες τις αποφάσεις τους στην κεντρική εξουσία. Δέσμευσή μας είναι να τιμήσουμε στο ακέραιο την εντολή τους».






Σχόλια