Αντικρουόμενες εισηγήσεις στον Α.Π.για το συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις


Δύο αντίθετες εισηγήσεις έγιναν σήμερα το πρωί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για το αν μπορούν ή όχι να συνδικαλίζονται οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Ο εισαγγελέας Ιωάννης Τέντες υποστήριξε ότι οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να συνδικαλίζονται, καθώς αυτό αντίκειται στο Σύνταγμα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η, χωρίς επιφυλάξεις, αναγνώριση της συλλογικής δράσης και του συνδικαλισμού θα έθετε σε κίνδυνο την εικόνα της στρατιωτικής πειθαρχίας.
Αντίθετη ήταν η εισήγηση του αρεοπαγίτη Χαρ. Δημάδη, ο οποίος υποστήριξε από την πλευρά του ότι οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να συνδικαλίζονται και αυτό δεν αντίκειται σε καμία συνταγματική διάταξη.
Σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές (άρθρα 4,12 και 23 Συντάγματος) και το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), επισήμανε ο κ. Δημάδης, τα ατομικά δικαιώματα της συνενώσεως και της συνδικαλιστικής ελευθερίας απολαμβάνουν και οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Υπογράμμισε επίσης ότι του ατομικού δικαιώματος της συνενώσεως και της συνδικαλιστικής ελευθερίας απολαμβάνουν, αδιακρίτως, όλοι οι Έλληνες πολίτες, μεταξύ δε αυτών και οι στρατιωτικοί, οι οποίοι τελούν σε ηθελημένη ειδική σχέση εξουσιάσεως προς το κράτος και σε ειδικό καθεστώς πειθαρχίας.
Σημειώνεται ότι το Εφετείο Αθηνών έχει κρίνει ότι από το Σύνταγμα και τους νόμους δεν επιτρέπεται ο συνδικαλισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις και ότι ο σχετικός περιορισμός που τίθεται είναι θεμιτός. Είχε επίσης αποφανθεί ότι στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν αναλογικά οι διατάξεις περί συνδικαλισμού των Σωμάτων Ασφαλείας (ΕΛ.ΑΣ., κ.λπ.).
Ο κ. Τέντες πρότεινε τέλος να απορριφθεί η αίτηση της Ένωσης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων με την οποία ζητεί να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση, ενώ ο Δημάδης πρότεινε την αναίρεση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.antinews.gr/2011/02/17/86145/

Σχόλια