Μας πήραν στο ψιλό οι Τούρκοι....

΄΄ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΕΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΙΜΙΑ, ΤΩΡΑ ΞΕΠΟΥΛΟΥΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥΣ΄΄


Το ενδεχόμενο πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος από τουρκικές εταιρίες σε ελληνικά νησιά στο ανατολικό Αιγαίο και, προεκτατικά, η ενεργειακή εξάρτηση των νησιών από την Τουρκία, είναι ευνόητο τι κινδύνους εγκυμονεί. Ας φανταστεί ο αναγνώστης τη Σάμο πχ να ηλεκτροδοτείται από την Τουρκία και το τι θα γίνει σε μια περίπτωση τουρκικής εισβολής εκεί. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις του ''ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ'' δείχνουν πως το θέμα ''συζητείται'' ή εν πάσει περιπτώσει παραμένει ως εναλλακτική - συμπληρωματική λύση.
Ο τουρκικός τύπος των ημερών, αφού επιχαίρει για το κατάντημα της ελληνικής οικονομίας, ειρωνεύεται παράλληλα το πιθανό ''ξεπούλημα'' νησιών και βραχονησίδων. Η «Hürriyet» συνδέει τη δυνατότητα πώλησης ηλεκτρισμού από την Τουρκία στα νησιά του Αιγαίου με τις πιέσεις που ασκεί η τρόικα για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Η «Ηürriyet» υπενθυμίζει πως ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ήδη από τον περασμένο Μάιο, είχε ζητήσει από την Αθήνα να εξεταστεί η δυνατότητα πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Η εφημερίδα «Sabah» έχει τίτλο «Η Ελλάδα βάζει πωλητήριο» και γράφει χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα πνίγεται στα χρέη που ξεπερνούν τα 330 δισεκατομμύρια ευρώ και δίνει μάχη για να ξεπληρώσει μέρος αυτού του χρέους. Η ίδια εφημερίδα επισημαίνει και τις δηλώσεις των υπευθύνων της τρόικας για πώληση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.
H «Sabah» υπενθυμίζει με τη σειρά της ότι η ΕΕ απαιτεί την απελευθέρωση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου, γεγονός  που σημαίνει πως οι τουρκικές ιδιωτικές εταιρίες θα μπορούν να πωλούν ρεύμα.
Πιό ειρωνική και εχθρική, η «Türkiye» σημειώνει: «H Ελλάδα ξεχνά τα Ίμια και πουλά τα νησιά της. Οι Έλληνες, που πριν από λίγα χρόνια είχαν φτάσει στο σημείο να πολεμήσουν για τα “Κardak” τώρα, λόγω των υπέρογκων χρεών τους που φτάνουν τα 330 δισεκατομμύρια ευρώ, βάζουν πωλητήριο σε 598 νησιά».
«Πωλούνται 598 νησιά και νησίδες» είναι ο τίτλος της «Milliyet» που γράφει πως την αποκάλυψη του σχεδίου πώλησης την έχει κάνει ο «Ε.Τ.» και πως η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την πώληση δημόσιας περιουσίας λόγω των απαιτήσεων του ΔΝΤ.
Το ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. περιορίζεται να θυμίσει το πρόσφατα αποκαλυφθέν σχέδιο ''SUGA'' των Τούρκων επιτελών, που προέβλεπε κανονική εισβολή σε Λέρο, Φούρνους και Οινούσσες. Ενεργειακή εξάρτηση των νησιών, μαζί με αφελείς (και ενίοτε ύποπτες) προσεγγίσεις περί αποστρατιωτικοποίησης στο ανατολικό Αιγαίο, εύκολα συνάγεται που θα οδηγήσουν. Ας θυμηθεί ο αναγνώστης πως η Τουρκία εισέβαλλε στην Κύπρο μόνον όταν αποσύρθηκε από εκεί η παπανδρεική μεραρχία, σε συνάρτηση με τις γνωστές λοιπές προυποθέσεις που συνέτρεχαν...

elkeda.gr

Σχόλια