Σαμαράς: Καταγγέλλετε όλη την κοινωνία ως «άθροισμα συντεχνιών». Τελικά η πιο επικίνδυνη συντεχνία έχετε γίνει εσείς οι ίδιοι!

Βαρυσήμαντη πολιτική παρέμβαση έκανε σήμερα εκάκτως ο  πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαράς, κατά την διάρκεια συζήτησης επερώτησης για τα αγροτικά
Σήμερα ζούμε ημέρες αναβρασμού του αγροτικού κόσμου, τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς, ο οποίος (αναβρασμός) οφείλεται αφενός στην οργή των αγορτών από την διάψευση των προεκλογικών υποσχέσεων του ΠΑΣΟΚ και αφετέρου στο ότι η κυβέρνηση  καταφεύγει σε πρωτοφανείς μεθόδους τρομοκράτησης και καταστολής, όπως η απαγόρευση της «συνάθροισης» Το κακό δεν είναι μόνο ότι έτσι μας φέρνετε πίσω σε άλλες εποχές. Το πολύ χειρότερο είναι ότι έτσι επισπεύδετε και διευκολύνετε αυτό που υποτίθεται ότι θέλετε να αποφύγετε: Την κοινωνική έκρηξη!
Σαν να πήρατε απόφαση να «λιώσετε» τον αγροτικό κόσμο:
τον κοροϊδέψατε για να πάρετε την ψήφο του κι ύστερα τον χτυπάτε απ’ όλες τις πλευρές: με τα φωτοβολταϊκά που τους ξεγελάσατε, με τα μεγάλα έργα που τα ματαιώσατε, από την πλευρά του κόστους που το αυξήσατε, από την πλευρά των ασφαλιστικών εισφορών που τις αυξήσατε κι αυτές, από την πλευρά των αποζημιώσεων που τις δίνετε μειωμένες, από την πλευρά του εισοδήματος που το ρίξατε κι αυτό. Και τώρα τους συλλαμβάνετε επειδή… «συναθροίζονται»! Αν είναι ποτέ δυνατό.

Σε άλλα σημεία της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς τόνισε:
 
 
Ξέραμε ότι είστε λαϊκιστές και θυμόμαστε και περιόδους αναλγησίας. Θυμόμαστε τα κατορθώματά σας, όταν ξεφουσκώνατε τα λάστιχα των τρακτέρ. Τώρα, όμως καταλάβαμε και κάτι παραπάνω: ότι το ’χετε χάσει εντελώς. Έχετε χάσει την μπάλα. Μόνοι σας πυροδοτείτε τα χειρότερα. Και δεν το κάνετε μόνο με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που εγκαταλείψατε πλήρως. Το κάνετε με όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις.
 
Όταν είστε στην αντιπολίτευση είναι «τα δίκαια του λαού», που πρέπει να ικανοποιηθούν στο ακέραιο. Τα ίδια ακριβώς αιτήματα, αν τα διεκδικούν από δική σας κυβέρνηση, τα χαρακτηρίζετε «αντικοινωνικές συμπεριφορές»! Θεωρείτε «αντικοινωνικές συντεχνίες» και τους φορτηγατζήδες και τους αυτοκινητιστές και τους φαρμακοποιούς και τους γιατρούς του ΙΚΑ και τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους δημοσίους υπαλλήλους και τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ και τους αγρότες τώρα…Όλους τους ξεγελάσατε. Όλους τους εμπαίξατε. Και τώρα στρέφεστε εναντίον όλων. Και προσπαθείτε να στρέψετε τη μια κοινωνική κατηγορία εναντίον της άλλης.
 
Χωρίσατε την Ελλάδα σε συντεχνίες. Εσείς καλλιεργήσατε και ενθαρρύνατε κάθε είδους συντεχνιακό αίτημα επί δεκαετίες. Και τώρα, που η Ελλάδα πρέπει να είναι ενωμένη, εσείς διαλύετε την Ελλάδα σε αλληλοσυγκρουόμενες συντεχνίες.
 
Διαλύετε την κοινωνική συνοχή σε μια ώρα δύσκολη. Αποσαρθρώνετε τον κοινωνικό ιστό. Και δεν καταλαβαίνετε ότι με αυτά που κάνετε, στην πραγματικότητα, πυροδοτείτε το χάος!
 
Διότι σκληρά μέτρα δεν περνάνε με δικτατορικού χαρακτήρα… απαγορεύσεις συναθροίσεων! Περνάνε με πειθώ. Και η πειθώ απαιτεί μέτρο και αίσθημα δικαίου. Εσείς έχετε χάσει το μέτρο. Προ πολλού…Κι έχετε χάσει, ακόμα, κάθε επαφή με το δημόσιο αίσθημα δικαίου.
 
Για τα διόδια
 
Τη μια συμφωνείτε ότι τα διόδια είναι υπερβολικά υψηλά και υπόσχεστε να τα μειώσετε δραστικά. Και την άλλη το παίρνετε πίσω…Σας το είπαμε καθαρά. Και σας το είπαμε έγκαιρα: Και επειδή κάτι άκουσα να ψελλίζει σήμερα ο κ. Παπανδρέου: Η μαζική παραβίαση των νόμων οδηγεί στο χάος της αναρχίας και στον εφιάλτη της αυτοδικίας. Αλλά εσείς κάνετε ό,τι μπορείτε για να πυροδοτήσετε αυτά τα προβλήματα:
Όταν αυξάνετε τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ πέρα από τα όρια ανοχής της κοινωνίας, οδηγείτε σε απείθεια.Κι όταν αντιμετωπίζετε τις κοινωνικές αντιδράσεις με εφαρμογή χουντικών μεθόδων, πυροδοτείτε την κοινωνική έκρηξη.Φορτώνετε πετρέλαιο, βενζίνη και δυναμίτη κι ύστερα κάθεστε από πάνω, και παίζετε με τα σπίρτα.
Δεν είστε μόνο λαϊκιστές, γίνεστε και επικίνδυνοι...
 
Για το Μνημόνιο
 
Τώρα συζητιέται όχι απλώς νέα «επικαιροποίηση» του Μνημονίου, που υπογράψατε πέρσι. Συζητιέται Μνημόνιο-ΙΙ που θα κρατήσει πολύ περισσότερο και που θα έχει πολύ αυστηρότερες δεσμεύσεις πολιτικής. Εμείς, σας το λέμε ευθέως, ότι όπως απορρίψαμε το Μνημόνιο-Ι, έτσι απορρίπτουμε κι αυτά που προεξοφλούνται πλέον για το, πολύ χειρότερο, Μνημόνιο-ΙΙ.
Δεν είμαστε αντίθετοι, όπως δεν ήμασταν ούτε και πέρσι, με μέτρα διαρθρωτικών αλλαγών. Αντίθετα εμείς προτείναμε πρώτοι τέτοια μέτρα. Κι όσα, έστω και αργά, έστω και λειψά, έστω και κολοβά, τα φέρατε στη Βουλή, εμείς τα ψηφίσαμε. Αλλά το Μνημόνιο δεν είναι αυτά. Το Μνημόνιο είναι η Πολιτική δέσμευση για μια επ’ άπειρον μόνιμη ασφυξία της Ελληνικής Οικονομίας. Κάτι τέτοιο ούτε το στηρίξαμε, ούτε το στηρίζουμε, ούτε και πρόκειται να το στηρίξουμε.
Αν θέλετε συναίνεση στην ασφυξία, να πάτε να την βρείτε αλλού. Πέρσι βρήκατε να σας στηρίξουν. Σήμερα είναι δύσκολο. Αύριο θα είναι ακόμα πιο δύσκολο. Υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής, οι πάντες σας εγκαταλείπουν, όπως φαίνεται…
 
Η πιο επικίνδυνη συντεχνία είναι η κυβερνηση
 
Καταγγέλλετε όλη την κοινωνία ως «άθροισμα συντεχνιών». Τελικά η πιο επικίνδυνη συντεχνία έχετε γίνει εσείς οι ίδιοι! (Γιατί) δεν κάνετε διαρθρωτικές αλλαγές. Κάνετε απορρύθμιση των πάντων!
Δεν απελευθερώνετε επαγγέλματα. Δημιουργείτε προϋποθέσεις να υπάρξουν καρτέλ!
Δεν καταργείτε στρεβλώσεις. Δημιουργείτε νέες χειρότερες στρεβλώσεις!
Περάσατε από το ένα άκρο στο άλλο: Από τον πιο άκρατο λαϊκισμό του «λεφτά υπάρχουν», στον πιο ακραίο νεοφιλελευθερισμό της ισοπέδωσης των πάντων.
Κάθε μεγάλο μεταρρυθμιστικό εγχείρημα στηρίχθηκε σε ανατροπές ισορροπιών, αλλά με έμπνευση της κοινωνίας και με αποκατάσταση ενός νέου αισθήματος δικαίου, ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου.
Εσείς πετάτε στα σκουπίδια το κοινωνικό συμβόλαιο, τινάζετε στον αέρα κάθε αντίληψη δικαίου, ανατρέπετε κάθε ισορροπία και εναποθέτετε τις ελπίδες σας σε κοινωνικούς αυτοματισμούς που δεν λειτούργησαν ποτέ.
Σας καταγγέλλω ότι με την πολιτική σας πυροδοτείτε κοινωνικές εκρήξεις.
Δυναμιτίζετε την ελληνική Κοινωνία, αφού παραλύσατε πρώτα την ελληνική Οικονομία.
  Μέχρι τώρα προκαλέσατε στον ελληνικό λαό «σοκ και δέος».
  Τώρα δημιουργείτε όλο και περισσότερη οργή.
Και επειδή αυτό σας τρομάζει, αντιδράτε σπασμωδικά και προκαλείτε μεγαλύτερη οργή.
  Δουλειά δική μου είναι να επισημαίνω τις ακρότητές σας, να ελέγχω την ανευθυνότητά σας, να προειδοποιώ για τον ολέθριο δρόμο στον οποίο καταλήγετε και να δημιουργώ την αίσθηση προοπτικής και υπευθυνότητας που αύριο μπορεί να πείσει το λαό και να μαζέψει τα ερείπια που εσείς δημιουργείτε.
  Και κάτι τελευταίο: χθες μας προκαλέσατε να υποβάλουμε πρόταση μομφής εναντίον υπουργού σας. Σας γνωστοποιώ ότι παραιτήσεις υπουργών μπορούν να γίνονται και χωρίς πρόταση μομφής. Για λόγους ευθιξίας, ας πούμε…
  -- Εμείς, λοιπόν, δεν τάζουμε στους πάντες τα πάντα. Γιατί εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ.
  -- Εμείς δεν ενθαρρύνουμε τους αγρότες να έρχονται από την επαρχία στην Αθήνα, όπως κάνατε εσείς στον Πειραιά, θυμάστε; Γιατί εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ.
  --Εμείς δεν κατεβαίνουμε να συγκρουστούμε με τα ΜΑΤ, για να ματαιώσουμε χρήσιμες εθνικά επενδύσεις, όπως παραδεχθήκατε εκ των υστέρων. Γιατί εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ.
  -- Εμείς δεν λέμε άλλα εδώ, άλλα εκεί, άλλα μέσα κι άλλα έξω. Γιατί εμείς ΠΑΣΟΚ δεν είμαστε. Λέμε παντού τις απόψεις μας και βρίσκουμε όλο και μεγαλύτερη κατανόηση από τους συνομιλητές μας.  
  Αλλά και συνένοχοι δικοί σας, δεν πρόκειται να γίνουμε!
  Είμαστε το μόνο κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης που ξεκαθαρίσαμε ότι δεν υιοθετούμε ακραίες συμπεριφορές κοινωνικής απείθειας και ανυπακοής.
Κι ας ερμηνεύουμε τα αίτιά της…
  Σας προκαλώ, να μας θυμίσετε έστω και μια περίπτωση αντίστοιχης δικής σας συμπεριφοράς.
  Εμείς είμαστε αληθινά υπεύθυνοι. Αλλά δεν είμαστε συνένοχοι δικοί σας!
Εσείς είστε οι πρωταθλητές της ανευθυνότητας!
  Αυτή τη στιγμή το διακύβευμα είναι η κοινωνική συνοχή που εσείς διαλύετε τη χώρα μας.
  Και δεν θα σας αφήσουμε να το κάνετε.
Να το θυμάστε.
Δεν θα σας αφήσουμε να διαλύσετε την Ελλάδα! 

Σχόλια