Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα

Τα πρακτικά ημερίδας του ΙΣΤΑΜΕ προ διετίας για τα καρτέλ αναδεικνύουν το βαθμό στον οποίο ο πρωθυπουργός έχει αθετήσει το προεκλογικό του πρόγραμμα.

Την πιο κρίσιμη στροφή του δυσκολότερου για τη χώρα μας έτους, λίγο πριν από την περίφημη τέταρτη δόση του εθνικού δανείου, επανέρχονται οι συζητήσεις, και από οικονομολόγους, για το αν η σημερινή συνταγή είναι η κατάλληλη για να σωθεί ο... ασθενής ή όχι.
Από την άποψη αυτή, έχει ενδιαφέρον να θυμηθεί κανείς τι έλεγε το ΠΑΣΟΚ όσο ήταν στην αντιπολίτευση. Είναι γνωστό ότι το προεκλογικό πρόγραμμα της σημερινής κυβέρνησης κατέστη μέσα σε λίγους μήνες ανεφάρμοστο, εμείς ωστόσο θα επιχειρήσουμε μια πιο βαθιά... βουτιά.
Οδηγός μας, τα πρακτικά παλιότερης ημερίδας του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών - Ανδρέας Παπανδρέου με τίτλο «Τα καρτέλ στην Ελλάδα» (τα πρακτικά έχουν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Λιβάνη).
Στις 30 Οκτωβρίου του 2008, και ενώ η ΝΔ έπνεε τα λοίσθια λόγω και των διαστάσεων που είχε πάρει η υπόθεση της Μ. Βατοπεδίου, ο Γ. Παπανδρέου, με τον αέρα του εν αναμονή πρωθυπουργού, βρίσκει την ευκαιρία στην ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ να παρουσιάσει το οικονομικό του πρόγραμμα σε ζητήματα αγοράς και όχι μόνο. Ζητήματα απολύτως επίκαιρα, γι’ αυτό και η δική μας...εμμονή στις παλιότερες αυτές αναφορές.
«Δεν έχει καταλάβει η κυβέρνηση», σημείωνε ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «τη σημασία αυτής της κρίσης ή είναι εγκλωβισμένη στα δικά της, εσωτερικά πολιτικά αδιέξοδα ή, ακόμα χειρότερα, χρησιμοποιεί αυτή τη διεθνή κρίση για να καλύψει την πολιτική της, που αναδιανέμει ξανά τον πλούτο υπέρ των ισχυρότερων Διότι ο φόβος είναι ότι αυτή η κρίση θα χρησιμοποιηθεί από τους ισχυρότερους ως άλλοθι για να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο, να κλείσουν πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και να επιβληθούν με ακόμα χειρότερους όρους οι μεγάλες επιχειρήσεις, τα καρτέλ, τα μονοπώλια...».
Όμως ο Γιώργος Παπανδρέου βρήκε ταυτόχρονα την αφορμή να παρουσιάσει στην ημερίδα τη δική του οικονομική πρόταση, που πολύ απείχε από την ασκούμενη πολιτική της τότε κυβέρνησης:
«Η δική μας αντίληψη είναι τελείως διαφορετική. Ριζικά διαφορετική. Δικός μας στόχος είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας, η στήριξη του εισοδήματος, η στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, η στήριξη της εργασίας, της ανάπτυξης, η στήριξη των προοπτικών του καθενός, αλλά και της ελληνικής οικονομίας στο σύνολό της.
Έχουμε καταθέσει τις δικές μας θέσεις και λέμε ότι θα στηριχτεί η ελληνική οικονομία με μείωση του φορολογικού βάρους για τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, με ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, με αποκατάσταση και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, με τη στήριξη της δημόσιας υγείας, της δημόσιας παιδείας με αύξηση, όχι μείωση, των δημόσιων επενδύσεων, με ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, για να βγει ο πολίτης στην παραγωγή, με σχέδιο και πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη».
Για την επίτευξη του στόχου αυτού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε δέσμη μέτρων που αφορούσαν πέντε τομείς. Πρώτον, αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, για παράδειγμα με τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου Αναχρηματοδότησης των τραπεζών, μέσω του οποίου θα ενισχύονταν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεύτερον, στήριξη των ασθενέστερων ομάδων, η οποία «σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη, ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη λόγω της κρίσης. Οι πιο ευάλωτοι, λόγω της κρίσης, είναι οι ασθενέστερες οικονομικές ομάδες. Πρέπει να τις στηρίξουμε, είναι χρέος μας» τόνιζε τον Οκτώβριο του 2008.
Η τρίτη δέσμη αφορούσε τη στήριξη της επιχειρηματικότητας ενδεικτικά προτάθηκε οι μικρές επιχειρήσεις, με ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω των 300.000 ευρώ, να πληρώνουν μόνο τους τόκους του δανείου για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους. Τέταρτον, αύξηση της απασχόλησης - αντιμετώπιση της ανεργίας και, τέλος, μέτρα για τους καταναλωτές-δανειολήπτες.
Τι (δεν) θα κάνουμε
Διαβάζοντας την ομιλία Παπανδρέου αίσθηση προκαλούν οι αναφορές στις τράπεζες. Επικρίνοντας την κυβέρνηση Καραμανλή για την καθυστερημένη, όπως υποστήριξε στην ημερίδα, αντίδρασή της μπροστά στα πρώτα σημάδια της κρίσης, αναρωτήθηκε: «Η κυβέρνηση σε τι αρκέστηκε;», δίνοντας ο ίδιος την απάντηση: «Στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και στη φοροεπιδρομή των νοικοκυριών. Έχει χάσει κάθε αίσθηση της πραγματικότητας ή δεν θέλει να αναγνωρίσει την πραγματικότητα που ζει ο μέσος και ο φτωχότερος Έλληνας. Λίγο πριν από τη φετινή ΔΕΘ ο υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε νέους φόρους.
Τώρα, και επί δέκα μέρες, διαπραγματεύεται με τις τράπεζες. Για ποιο πράγμα; Για το πώς θα στηρίξει τους μεγαλομετόχους και τις διοικήσεις τους;
Διαθέτει πακέτο 28 δισ. ευρώ. Από πού τα διαθέτει; Αυτά είναι λεφτά δικά σας, είναι λεφτά του ελληνικού λαού. Πώς θα τα διαθέσει; Πώς θα τα διαθέσει αυτά τα λεφτά; Χωρίς διαφάνεια, χωρίς κανόνες, χωρίς να γνωρίζει γιατί δεν μας έχουν πει οι τράπεζες ποιο είναι το πραγματικό τους πρόβλημα χωρίς καμία εγγύηση ότι αυτά τα λεφτά θα βοηθήσουν, θα ανακουφίσουν, θα στηρίξουν τον φορολογούμενο, τον εργαζόμενο, τον δανειολήπτη, τον παραγωγό, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τον πολίτη».
«Το αντίθετο», σπεύδει να επισημάνει ο κ. Παπανδρέου, «σήμερα αυτό που συμβαίνει με τις τράπεζες είναι ότι έρχεται η κυβέρνηση για να στηρίξει τους ισολογισμούς των τραπεζών, για να αισθανθούν αυτοί ότι επιβιώνουν με τα λεφτά του ελληνικού λαού, αλλά δεν έχουν καμία υποχρέωση, τουλάχιστον απ’ ό,τι έχουμε δει, να στηρίξουν την πραγματική οικονομία».
Στο θέμα της ημερίδας ειδικότερα (τα καρτέλ), κατήγγειλε ότι «στην ανεξέλεγκτη αγορά ο νόμος που ισχύει είναι ο νόμος της ζούγκλας. Ο ισχυρότερος βάζει τους κανόνες. Και ο πρώτος κανόνας που ισχύει σε μια λειτουργούσα αγορά με κανόνες είναι ότι απαγορεύεται κάθε συνεργασία εταιρειών για να καθορίσουν τις τιμές. Με άλλα λόγια, απαγορεύεται η δημιουργία καρτέλ. Όποιος παραβεί αυτόν τον κανόνα τιμωρείται». Αντίστοιχες επισημάνσεις είχαν γίνει στην ημερίδα και από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που είχε χαρακτηρίσει τη χώρα μας «Ελ Ντοράντο των ολιγοπωλίων».
Ας σημειωθεί ότι τις εργασίες είχε ανοίξει με χαιρετισμό του ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Δ.Σ. του ΙΣΤΑΜΕ Βαγγέλης Παπαχρήστος: «Το σημερινό μας θέμα, “Τα καρτέλ στην Ελλάδα”, που πολύ τιμητικά κάποιοι φίλοι χρησιμοποίησαν την υπερβολή ότι θα είναι το πρώτο αντιμονοπωλιακό συνέδριο στην Ελλάδα, θα αποτελέσει εφεξής το σημείο αναφοράς στον δημόσιο διάλογο σε ό,τι έχει σχέση με την κυριαρχία, τη δομή και τις πρακτικές της κερδοσκοπίας που βάζουν φρένο στην ανάπτυξη του τόπου και υπονομεύουν την ευημερία του λαού μας».
Η συνέχεια, για πρόσωπα, θέσεις και πολιτικές, είναι γνωστή...


ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (nikpap@cpress.gr)

Σχόλια