Ωμή βία στη Λιβύη

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Λιβύη. Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για δεκάδες νεκρούς. Ο Καρίμ Ελ Γκαβχάρι, δημοσιογράφος και ειδικός σε θέματα Εγγύς Ανατολής, μίλησε στην DW.

Πολλοί μιλούν για ντόμινο εξεγέρσεων στις αραβικές χώρες, μετά τις ανατροπές των καθεστώτων στην Τυνησία και στην Αίγυπτο. Και ίσως να μην έχουν άδικο. Στη Λιβύη η κατάσταση παραμένει έκρυθμη, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες, σύμφωνα με την αντιπολίτευση. Πόσο πιθανό είναι η Λιβύη να μετατραπεί σε μια δεύτερη Αίγυπτο; Επ’ αυτού απαντά, ο Καρίμ Ελ Γκαβχάρι, δημοσιογράφος και ειδικός σε θέματα Εγγύς Ανατολής:
Nτόμινο εξεγέρσεων στις αραβικές χώρες...«Η κατάσταση για τους διαδηλωτές στη Λιβύη είναι πάρα πολύ δύσκολη, γιατί τα καθεστώτα μαθαίνουν από τα λάθη των υπολοίπων. Το αιγυπτιακό και το τυνησιακό καθεστώς στράφηκαν σχετικά ήπια εναντίον των διαδηλωτών. Στη Λιβύη απαντούν με όλη τους τη δύναμη και έχουν επιστρατεύσει την κρατική μηχανή. Δεν βγαίνει όμως μόνο η αστυνομία στους δρόμους, αλλά και πληρωμένοι από το καθεστώς που χτυπούν τους διαδηλωτές. Παράλληλα το καθεστώς έχει μάθει να χρησιμοποιεί και αυτό το ίντερνετ σαν όπλο και στέλνει ειδήσεις, ώστε να μην κατεβαίνει ο κόσμος στο δρόμο γιατί η αστυνομία θα χτυπήσει με πραγματικά πυρά. Αυτή είναι μια νέα πολύ δύσκολη πραγματικότητα για τους διαδηλωτές στη Λιβύη».
Τίποτα όμως δεν κερδίζεται χωρίς αγώνα. Και ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πριν από μερικές εβδομάδες πως οι πανίσχυροι Μπεν Αλί και Μουμπάρακ θα ανατραπούν. Πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση για τον Καντάφι;
«Εξαρτάται εάν οι Λίβυοι θα καταφέρουν αυτό που κατάφεραν οι Αιγύπτιοι, δηλαδή να κατεβάζουν κάθε μέρα κόσμο στο δρόμο. Το καθεστώς στη Λιβύη προσπαθεί να τρομοκρατήσει τον κόσμο. Ούτε η Τυνησία, ούτε η Αίγυπτος κατάφεραν πάντως να τρομοκρατήσουν τον κόσμο. Μέχρι σήμερα τα καθεστώτα στις αραβικές χώρες, ακόμα και στο Μπαχρέιν, τη μόνη απάντηση που έχουν βρει είναι να κατεβάζουν στους δρόμους τις δυνάμεις ασφαλείας».
Κοινωνικά τα αιτήματα του κόσμου
Η Βεγγάζη σε ειρηνικές στιγμές...Πέρα από αυτό όμως ο Καντάφι έχει και άλλα μέσα στη διάθεσή του, όπως επισημαίνει ο Καρίμ Ελ Γκαβχάρι:
«Ο Kαντάφι σε αντίθεση με τον Μουμπάρακ έχει αρκετά χρήματα, χάρη στο πετρέλαιο και σε άλλες δραστηριότητες. Θα προσπαθήσει να μετριάσει τις διαμαρτυρίες για τα κοινωνικά προβλήματα. Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα στη Λιβύη. Δεν πρόκειται για πολιτικές ελευθερίες. Στη πόλη Βεγγάζη, εκεί που υπάρχουν πολλές διαδηλώσεις, είχαν υποσχεθεί στον κόσμο κατοικίες με φθηνά δάνεια. Οι άνθρωποι περιμένουν ακόμα, και για αυτό ξεκίνησαν να καταλαμβάνουν τα σπίτια Όσον αφορά λοιπόν τα κοινωνικά και τα οικονομικά προβλήματα, το καθεστώς στη Λιβύη έχει μεγαλύτερο περιθώριο από ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση».
Ο Καρίμ Ελ Γκαβχάρι πιστεύει πάντως πως αν το καθεστώς της Λιβύης δεν βρει άλλο τρόπο από το να κατεβάζει τις δυνάμεις ασφαλείας στο δρόμο, οι προοπτικές του είναι μάλλον δυσοίωνες.
Katrin Ogunsade / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6443115,00.html

 

Σχόλια