«Πως μπορεί η Αθήνα να σταματήσει τη χιονοστιβάδα των χρεών»

«Πως μπορεί η Αθήνα να σταματήσει τη χιονοστιβάδα των χρεών». «Πολλοί λόγοι συνηγορούν στην αναγκαιότητα αναδιάταξης του ελληνικού χρέους. Πολιτικοί και επενδυτές συζητούν αυτή τη στιγμή τα πρακτικά σενάρια υλοποίησης», είναι ο τίτλος και ο υπότιτλος άρθρου στη γερμανική έκδοση της εφημερίδας Financial Times. To ρεπορτάζ εξηγεί ανάμεσα σε άλλα γιατί οι επενδυτές περιμένουν μια αναδιάταξη του χρέους της Ελλάδας και σημειώνει:

«Παρά τα δραστικά μέτρα περικοπών, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αυξάνεται ραγδαία. Το 2010 έφθασε το 140% του ΑΕΠ ενώ το 2011 σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν ενδέχεται να κυμανθεί στο 150%. Για πολλούς παράγοντες της αγοράς δεν είναι ορατό πότε η Ελλάδα θα μπορούσε να σταματήσει αυτή τη χιονοστιβάδα των χρεών.»

Και λίγο πιο κάτω η εφημερίδα σημειώνει για το αν μπορούν οι Έλληνες να ελπίζουν ακόμα. "Η Ελλάδα επωφελείται ακόμα από  το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια έπαιρνε τα δάνειά της με χαμηλότερα επιτόκια από ότι αυτή τη στιγμή στην αγορά. Για το λόγο αυτό η χώρα πληρώνει αυτή τη χρονιά κάτι παραπάνω από 4% σε τόκους. Κύκλοι των αγορών πιστεύουν ότι το ποσοστό αυτό θα παραμείνει σταθερό μέχρι το 2016. Αυτό θα σήμαινε ότι θα υπήρχε μια σταθεροποίηση των χρεών από το 2012 ή το 2013. Αλλά το κράτος θα έπρεπε να αρχίσει από το 2012 να έχει πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία μέχρι το 2016 θα έπρεπε να αντιστοιχούν στο 4% του ΑΕΠ. Η αβεβαιότητα όμως στις αγορές παραμένει και αν δεν σημειωθεί οικονομική ανάκαμψη, αν χρειαστούν χρήματα για να σωθούν οι τράπεζες ή αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι των περικοπών τότε η προσπάθεια θα αποτύχει". Και λίγο παρακάτω η εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα πως μόνο μια μείωση του χρέους θα έκανε την Ελλάδα να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών».

Σχόλια