-Με πρωτοβουλία Κ. Αγοραστού παρέμβαση της Ένωσης Περιφερειών στην κυβέρνηση για NATURA και αναπτυξιακά προγράμματα

Αποφασιστικό ρόλο στη διαχείριση του ΕΣΠΑ και της τουριστικής προβολής επιδιώκουν οι αιρετές περιφέρειες
Συνάντηση με 8 υπουργούς ζητούν οι 13 περιφερειάρχες
Συνεδρίασε σήμερα, Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ένωσης και Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρού και τη συμμετοχή όλων των αιρετών Περιφερειαρχών, μεταξύ των οποίων και της Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού.
Στη συνεδρίαση αναδείχθηκαν τα κυριότερα προβλήματα που προκύπτουν με την εφαρμογή του Καλλικράτη και ομόφωνα αποφασίστηκε να ζητηθεί συνάντηση με τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Γιάννη Ραγκούση, Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδο, Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κα Τίνα Μπιρμπίλη, Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Λούκα Κατσέλη, Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστο Παπουτσή, καθώς και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Κώστα Σκανδαλίδη.
Επιπρόσθετα, οι 13 αιρετοί Περιφερειάρχες αποφάσισαν ομόφωνα να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση να έχουν οι αιρετές Περιφέρειες αποφασιστικό ρόλο στη διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ (τον Ιούλιο περνά η αρμοδιότητα στις αιρετές Περιφέρειες) καθώς του προγράμματος Τουριστικής Προβολής.
Παράλληλα, με πρωτοβουλία του αιρετού Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού αποφασίστηκε να γίνει παρέμβαση στην υπουργό Περιβάλλοντος κα Τίνα Μπιρμπίλη για τις διατάξεις του νομοσχεδίου σχετικά με την αρτιότητα των οικοπέδων στις περιοχές NATURA (η Περιφέρεια Θεσσαλίας έκανε ήδη παρέμβαση).
Αποφασίστηκε ακόμη να ζητηθεί από την κυβέρνηση να έχουν οι αιρετές Περιφέρειες λόγο για τον αναπτυξιακό νόμο, τον οποίο θα κληθούν να υλοποιήσουν.
Μιλώντας στη συνεδρίαση ο κ. Κώστας Αγοραστός επισήμανε την αναγκαιότητα «να είναι το κράτος αξιόπιστος συνομιλητής της αυτοδιοίκησης σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές».
Για το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» υπογράμμισε ότι «πρέπει να χρηματοδοτήσει ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, τις οποίες να έχουν αποφασίσει οι ίδιες οι αιρετές Περιφέρειες με βάση τα προγράμματα που ενέκριναν οι πολίτες στις περιφερειακές εκλογές.
Στα προηγούμενα προγράμματα όπως «ΕΛΛΑΔΑ 2004», «ΕΠΤΑ», «ΘΗΣΕΑΣ», «ΠΙΝΔΟΣ», με ευθύνη της κεντρικής διοίκησης έμειναν ημιτελή έργα. Το φαινόμενο αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί τώρα καθώς οι καιροί είναι διαφορετικοί. Το ζήτημα είναι βαθύτατα αναπτυξιακό. Οι καιροί του ημίμετρων και της εντυπωσιοθηρίας έχουν παρέλθει», πρόσθεσε.
Στη συνεδρίαση έγινε συζήτηση και για τα χρέη των αναπτυξιακών εταιρειών των καταργηθεισών νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, για τα οποία αναμένεται να εκδοθεί εγκύκλιος από το υπουργείο Εσωτερικών.
Η επόμενη Συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΝ.Π.Ε. αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου.

Σχόλια