«Βρείτε λύσεις με σύνεση και κοινωνική υπευθυνότητα»

«ΜΗΝΥΜΑ» ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΟΔΙΑ:

-«Η αύξηση της τιμής των διοδίων θα οδηγήσει σε αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα για τις εταιρείες αυτοκινητοδρόμων και σε κοινωνική ένταση με απρόβλεπτες συνέπειες»
-«Το οικονομικό περιβάλλον όταν συνήφθησαν οι συμβάσεις παραχώρησης για την κατασκευή των αυτοκινητόδρομων είναι τελείως διαφορετικό από το σημερινό όταν το εισόδημα της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων έχει μειωθεί και βαίνει διαρκώς μειούμενο – σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα δεν υπάρχει καν εισόδημα…»
«Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές επιβάλλεται απ’ όλους να επιδείξουν σύνεση, ψυχραιμία και κοινωνική υπευθυνότητα. Στην πράξη», επισήμανε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει τις νέες αυξήσεις στην τιμή των διοδίων.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας τόνισε ότι η τιμή των διοδίων πρέπει να αντανακλά την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση στη χώρα και υπενθύμισε ότι «επιδεινώθηκε η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα από την εποχή που συνήφθησαν οι συμβάσεις παραχώρησης.
Υπό το πρίσμα αυτό, η αύξηση της τιμής των διοδίων όχι μόνο δεν θα έχει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα για τις κοινοπραξίες, αλλά θα οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα», ανέφερε προαναγγέλλοντας ότι προτίθεται να μεταφέρει «την φωνή της κοινωνίας της Θεσσαλίας» στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κώστα Αγοραστού έχει ως εξής:
«Αναμφίβολα, η Ελλάδα χρειάζεται σύγχρονους, ασφαλείς, άνετους αυτοκινητόδρομους.
Αναμφίβολα, η συμβολή των Ελλήνων οδηγών στην κατασκευή των δρόμων αυτών πρέπει να κινείται εντός πλαισίου το οποίο να αποτυπώνει την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση στη χώρα μας.
Το οικονομικό περιβάλλον όταν συνήφθησαν οι συμβάσεις παραχώρησης για την κατασκευή των αυτοκινητόδρομων είναι τελείως διαφορετικό από το σημερινό όταν το εισόδημα της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων έχει μειωθεί και βαίνει διαρκώς μειούμενο – σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα δεν υπάρχει καν εισόδημα…
Υπό το πρίσμα αυτό, η αύξηση της τιμής των διοδίων όχι μόνο δεν θα έχει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα για τις κοινοπραξίες, αλλά θα οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα:
-περαιτέρω μείωση των εσόδων τους μέσω αφ’ ενός της μείωσης της κυκλοφορίας και αφ’ ετέρου της αποφυγής καταβολής του αντίτιμου των διοδίων (πολλοί οδηγοί καταφεύγουν ολοένα και περισσότερο σε εναλλακτικές διαδρομές),
-κοινωνική ένταση με ανυπολόγιστες συνέπειες,
-απαξίωση της χρησιμότητας των έργων στη συνείδηση της κοινωνίας,
-επίταση του αδιέξοδου που βιώνουν χιλιάδες οδηγοί από τις διαρκείς αυξήσεις στη φορολογία των καυσίμων, το αντίτιμο των διοδίων, τα τέλη κυκλοφορίας, τα ασφάλιστρα.
Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές επιβάλλεται απ’ όλους να επιδείξουν σύνεση, ψυχραιμία και κοινωνική υπευθυνότητα.
Στην πράξη.
Λύσεις μπορούν να βρεθούν. Χωρίς να διαρραγεί περαιτέρω ο κοινωνικός ιστός.
Τον πρώτο λόγο έχουν η κυβέρνηση, που να μην ξεχνάμε είχε υποσχεθεί πριν τις εκλογές του 2009 ότι θα μείωνε την τιμή των διοδίων, οι εταιρείες των αυτοκινητοδρόμων και οι τράπεζες, στις οποίες πρόσφατα δόθηκε νέα ένεση ρευστότητας από το Ελληνικό Δημόσιο ακριβώς για να διοχετεύσουν χρήμα στην αγορά.
Ως περιφερειακή αυτοδιοίκηση παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και είμαστε αποφασισμένοι να μεταφέρουμε ανόθευτα την φωνή της κοινωνίας της Θεσσαλίας εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις.
Ήδη έχω ζητήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην οποία πρόκειται να θίξω και αυτό το σημαντικό θέμα».

Σχόλια